Priorytet harmonogramów

Grin78

[email protected] wrote: Tue Jul 29, 2025 11:53 am A jakby użyć najzwyklejszy przekaźnik na 12V?
Nie ma miejsca w skrzynce na dodatkowy zasilacz do sterownika.

Obecnie jest zainstalowany programator czasowy jednokanałowy F&F PCZ-521.3, który jest zasilany 230V.

Potrzebuję alternatywy, czyli sterownika SUPLA Wifi, którym można by było sterować z chmury.
Grin78

Robert Błaszczak wrote: Tue Jul 29, 2025 11:57 am
Grin78 wrote: Tue Jul 29, 2025 11:38 am
pzygmunt wrote: Tue Jul 29, 2025 11:10 am Nie podłączamy urządzeń zasilanych 230V do elementów ogrodzenia, drzwi, okien itp.
Po to istnieją sterowniki umożliwiające możliwość tego rodzaju połączenia.

Teraz jest zainstalowany na bramie odcinający fotokomórkę urządzenie PCZ-521.3 - sterownik z zegarem czasowym.
Tak sterownik może być zasilany 230V po to by działał.

Po to na tym forum zadaję proste pytania o możliwość wymiany na sterownik SUPLA, który by to samo mi to załatwił.
W zasadzie zadaję proste pytanie jak na forum doświadczonych specjalistów ale na razie wyraźnie nikt mi nie odpowiedział i nie pomógł z tym.

Tak samo jak z harmonogramem prawie nikt nie wie - jak to działa - jaki priorytet w harmonogramach itd itp.

Jestem w stanie to zrobić tylko musze wiedzieć łopatologicznie jak to działa - a nie pomoc na zasadzie - zawołaj pan elektryka...
Sterownik ROW-01 zgodnie z danymi technicznymi służy do załączania obwodu z napięciem 230V. Oczywiście jest to styk beznapięciowy i teoretycznie spełni Twoje założenia. Jednak sam moduł został zaprojektowany i zapewne certyfikowany do przełączania właśnie prądu zmiennego 230V. W związku z tym w przypadku jakiegoś nieprawidłowego montażu sterownika ROW istnieje jakieś ryzyko, że na stykach przekaźnika pojawi się napięcie 230V. Wiąże się to z co najmniej uszkodzeniem sterownika bramy.

Ps.
Trochę czegoś nie rozumiem. Skoro chwalisz się, że zrobiłeś sobie samodzielnie instalację elektryczną w domu, to chyba umiesz odczytać najprostszy schemat umieszczony w instrukcji ROW-01 (link: https://supla.zamel.com/product/odbiorn ... wy-row-01/). Czytając ten schemat wszystko powinieneś wiedzieć.

Ps. 2
Wszelkie instalacje elektryczne powyżej napięcia bezpiecznego musi wykonywać osoba z odpowiednimi uprawnieniami. Obyś nigdy nie musiał się o tym dowiedzieć od prokuratora.
Dziękuję bardzo za info.
Nie jestem elektrykiem - mi chodziło że w domu mam sterowniki ROW-01 które dokładnie tak załączają mi fazę lub rozłączają ją.
I to działa dobrze.

Więc dlatego pytałem się o alternatywny sterownik, teraz jest używany programator czasowy jednokanałowy F&F PCZ-521.3.
Jest zasilany 230V i też jest skonfigurowany żeby robić zwarcie/rozwarcie dwóch beznapięciowych przewodów.

Ale mówisz że ROW-01 - istnieje niebezpieczeństwo że może dać tam 230V mimo że połączone przewody beznapięciowe (na stykach 11 i 14)?

Czyli jeśli nie ma pewności to czy muszę zapytać bezpośrednio producenta?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

SBW-01 i SBW-02 dostaną pracę w trybie ciągłym. Mamy na to zielone światło od Zamela. Tylko muszę znaleźć trochę czasu, aby to dodać i przetestować.

Także jeśli się bardzo nie spieszy, to polecam poczekać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Grin78

klew wrote: Tue Jul 29, 2025 12:21 pm SBW-01 i SBW-02 dostaną pracę w trybie ciągłym. Mamy na to zielone światło od Zamela. Tylko muszę znaleźć trochę czasu, aby to dodać i przetestować.

Dziękuję za info.
Mam 13 dni na zwrot SBW-01.

Nie mogłem znaleźć dokładnego info i niestety (proszę mnie nie zlinczować) zwróciłem się z pomocą do chatagpt i on mi powiedział to:
"To zależy od konfiguracji w aplikacji SUPLA – SBW-01 może działać w dwóch trybach:

1. Tryb chwilowy (monostabilny)
Przekaźnik zwiera tylko na chwilę (np. 0,5 sekundy), po czym automatycznie się rozłącza.
Ten tryb jest najczęściej używany do sterowania napędami bramowymi, które reagują na impuls.
2. Tryb bistabilny (przełączający)
Przekaźnik pozostaje zwarty aż do kolejnego sygnału – działa jak przełącznik.
Używany np. do włączania/wyłączania oświetlenia lub innych urządzeń, które mają działać stale."

ale wiadomo to tylko AI i chciałem się upewnić u was czy rzeczywiście tak jest.
kiler88
Been thanked: 1 time

Wymień SBW-01 na SBW-02, pierwszym przekaźnikiem będziesz sterował bramą zamknij-otwórz, a drugim będziesz zmieniał stan przekaźnika bistabilnego na 24V, który będzie rozłączał fotokomórki.

https://zamel.com/pl/exta/przekaznik-b ... pbm-0124v
Grin78

kiler88 wrote: Tue Jul 29, 2025 12:42 pm Wymień SBW-01 na SBW-02, pierwszym przekaźnikiem będziesz sterował bramą zamknij-otwórz, a drugim będziesz zmieniał stan przekaźnika bistabilnego na 24V, który będzie rozłączał fotokomórki.

https://zamel.com/pl/exta/przekaznik-b ... pbm-0124v
brama jest sterowana na zasadzie łączenia/rozłaczania fotokomorki

bo brama sie zamyka z automatu - jak fotokomorka zadziala. Jeśli fotokomorka rozlaczona - brama jest otwarta na stale. To brama osiedlowa i w dni powszednie jest otwarta z rana do wieczora a potem sie zamyka jak wlacznik czasowy zadziala i zalaczy fotokomorke
Grin78

klew wrote: Tue Jul 29, 2025 12:21 pm SBW-01 i SBW-02 dostaną pracę w trybie ciągłym. Mamy na to zielone światło od Zamela. Tylko muszę znaleźć trochę czasu, aby to dodać i przetestować.

byłem trochę nieuważny i widzę że SBW-01 jest zasilany prądem stałym lub zmiennym 24V.
Czyli do niego jest potrzebny zasilacz?

mogę poczekać jeśli jak mówisz SBW-01 na bank będzie miało tą funkcję. Tak rozumiem to kwestia firmware?
klew

Grin78 wrote: Wed Jul 30, 2025 5:57 am

byłem trochę nieuważny i widzę że SBW-01 jest zasilany prądem stałym lub zmiennym 24V.

mogę poczekać jeśli jak mówisz SBW-01 na bank będzie miało tą funkcję. Tak rozumiem to kwestia firmware?
Z reguły SBW podłącza się do zasilania z napędu.

Sterowanie wejściem to kwestia firmware
Grin78

klew wrote: Wed Jul 30, 2025 6:18 am
Grin78 wrote: Wed Jul 30, 2025 5:57 am

Z reguły SBW podłącza się do zasilania z napędu.

Sterowanie wejściem to kwestia firmware
No ok, ale wejście mi nie interesuje - ja nic tam nie chcę podłączać.
Mi interesuje wyjście - znaczy przełączenie bistabilne.

nie wiem czy będę miał doprowadzone 24V ze sterownika bramy, wiem że skrzynka posiada 230V na tym operuje
klew

Grin78 wrote: Wed Jul 30, 2025 6:22 am No ok, ale wejście mi nie interesuje - ja nic tam nie chcę podłączać.
Mi interesuje wyjście - znaczy przełączenie bistabilne.

nie wiem czy będę miał doprowadzone 24V ze sterownika bramy, wiem że skrzynka posiada 230V na tym operuje
Ogólnie my wiemy jeszcze mniej, niż Ty o tej instalacji.
Ciężko jest coś doradzać, gdy brakuje opisu instalacji, jakichś zdjęć itp.

Dla mnie zaskoczeniem jest, że chciałbyś podłączać moduł na 230 V przy sterowaniu bramą.
Drugim zaskoczeniem jest wymóg pracy ciągłej (bramy tak nie pracują ;) )

Także masz dość nietypową instalację i warto w takiej sytuacji zacząć od dokładnego opisu.

Za to mamy teraz możliwość przywołania klasycznego tematu "problemu XY" :D
https://wiki.hackerspace.pl/howto:xyproblem

Return to “Ogólna dyskusja”