Sterowanie otwarciem bram włącznikiem

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Niepotrzebnie "śmiecimy", ale jednak dopiszę; @pacula79 chce w "przyszłości wykorzystać potencjał" tego termostatu, także teraz wykorzysta dodatkowe możliwości, jakie ma GKW.
pacula79

RomanG wrote: Thu Nov 13, 2025 4:41 pm Niepotrzebnie "śmiecimy", ale jednak dopiszę; @pacula79 chce w "przyszłości wykorzystać potencjał" tego termostatu, także teraz wykorzysta dodatkowe możliwości, jakie ma GKW.
Dokładnie tak.
Teraz chcę tym "termostatem " zamykać i otwierać bramy które też pracują pod Suplą, a w przyszłości wykorzystać... potencjał GKW-02
pacula79

Maciek663 wrote: Thu Nov 13, 2025 4:07 pm
RomanG wrote: Thu Nov 13, 2025 3:31 pm Skopiowałem ze strony Zamela;
"Regulator posiada trzy podświetlane pola dotykowe, które pełnią funkcję konfigurowalnych wyzwalaczy akcji, pozwalając na uruchamianie zaprogramowanych czynności dla innych elementów inteligentnego domu."
Także nada się do założonego celu. :)
Po 1 - wyzwalacze akcji nie działają bez internetu, po 2 musisz mieć jakieś elementy wykonawcze Supli które te akcje wykonają.
Ze względu na to, że wszystkie urządzenia, a mam ich w sumie 17 szt., które posiadam w domu pracują na wifi, to dostęp do internetu jest 24h. Co do elementów wykonawczych, to bramy o których mowa w tym poście są pod Suplą SBW-02
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Spoko, ja bym wolał większe przyciski do otwarcia bramy ale to Twój wybór, działać będzie ;)
pacula79

Pewnie, że włącznik lepszy, ale te chińskie nie chcą wchodzić do puszek i lubią się po pewnym czasie psuć
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

pacula79 wrote: Thu Nov 13, 2025 9:03 pm Pewnie, że włącznik lepszy, ale te chińskie nie chcą wchodzić do puszek i lubią się po pewnym czasie psuć
Dlatego proponowali ROW-02 i zwykłe przyciski monostabilne ;)
piksiak

pacula79 wrote: Tue Nov 11, 2025 1:20 pm Witam.
Może to głupie pytanie, ale czy da się zrobić tak, aby włącznikiem dwukanałowym ( takim od oświetlenia) poprzez jakiś moduł np. Zamel supla, otwierać bramę garażową i wjazdową? Chciałbym mieć przy drzwiach wyjściowych umieszczony włącznik taki od oświetlenia dwuklawiszowy i poprzez naciśnięcie tego włącznika otwierała by się brama. Chcę mieć możliwość szybkiego dostępu podczas wyjścia z domu,a nie klikania w telefonie.
A te bramy masz podłączone do sterownika ? (zamel czy shelly czy co tam innego)
Ja swoje bramy otwieram wszystkim - pilotem, klawiszem wewnątrz garażu i suplą w telefonie. Dodatkowo jeszcze wjazdową mogę otworzyć przez dwuklik włącznikiem światła w kuchni z której widzę że ktoś podjechał pod dom.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
pacula79

Bramy podłączone są do sterownika Zamel SBW-02 .Na chwilę obecną mogę je otwierać pilotem lub zdalnie telefonem ( Supla)
Teraz chciałem sobie ułatwić życie i otwierać bramy kiedy wychodzę z domu włącznikiem przy drzwiach wejściowych, a nie sięgając po telefon czy jak to było na początku tylko pilotem.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zastosuj RNW-01 lub dowolny ROW.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
malarz
Been thanked: 2 times

pacula79 wrote: Sat Nov 15, 2025 6:06 am Bramy podłączone są do sterownika Zamel SBW-02 .Na chwilę obecną mogę je otwierać pilotem lub zdalnie telefonem ( Supla)
Teraz chciałem sobie ułatwić życie i otwierać bramy kiedy wychodzę z domu włącznikiem przy drzwiach wejściowych, a nie sięgając po telefon czy jak to było na początku tylko pilotem.
Jak masz przewód oo sterownika do miejsca gdzie chcesz mieć przycisk (albo możesz go mieć) to dołóż przycisk dzwonkowy równolegle do 11/14 (lub odpowiednio do 21/24) SBW (lub do odpowiednich styków napędu bramy).

Jeżeli nie to zostają ci do wyboru (wszystkie wymienione nie działają w przypadku braku Internetu):
* RNW-01 - zasilany 230V AC
* INW-01 - zasilany 6-24V DC
* GKW-02 - zasilany 230V AC - tam są dodatkowe przyciski, z których jeden możesz do tego wykorzystać, ale to urządzenie służy przede wszystkim do czego innego
* jakieś ZigBee podłączone zdalnie przez bramkę Z2S
* jakiś DIY

EDIT: przejrzałem Twoje wcześniejsze wpisy w tym wątku: wybierz RNW jak pisze pzygmunt
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.

Return to “Pomoc”