Sterowanie otwarciem bram włącznikiem
-
pacula79
Dokładnie tak.RomanG wrote: Thu Nov 13, 2025 4:41 pm Niepotrzebnie "śmiecimy", ale jednak dopiszę; @pacula79 chce w "przyszłości wykorzystać potencjał" tego termostatu, także teraz wykorzysta dodatkowe możliwości, jakie ma GKW.
Teraz chcę tym "termostatem " zamykać i otwierać bramy które też pracują pod Suplą, a w przyszłości wykorzystać... potencjał GKW-02
-
pacula79
Ze względu na to, że wszystkie urządzenia, a mam ich w sumie 17 szt., które posiadam w domu pracują na wifi, to dostęp do internetu jest 24h. Co do elementów wykonawczych, to bramy o których mowa w tym poście są pod Suplą SBW-02Maciek663 wrote: Thu Nov 13, 2025 4:07 pmPo 1 - wyzwalacze akcji nie działają bez internetu, po 2 musisz mieć jakieś elementy wykonawcze Supli które te akcje wykonają.RomanG wrote: Thu Nov 13, 2025 3:31 pm Skopiowałem ze strony Zamela;
"Regulator posiada trzy podświetlane pola dotykowe, które pełnią funkcję konfigurowalnych wyzwalaczy akcji, pozwalając na uruchamianie zaprogramowanych czynności dla innych elementów inteligentnego domu."
Także nada się do założonego celu.![]()
-
pacula79
Pewnie, że włącznik lepszy, ale te chińskie nie chcą wchodzić do puszek i lubią się po pewnym czasie psuć
Dlatego proponowali ROW-02 i zwykłe przyciski monostabilnepacula79 wrote: Thu Nov 13, 2025 9:03 pm Pewnie, że włącznik lepszy, ale te chińskie nie chcą wchodzić do puszek i lubią się po pewnym czasie psuć
-
piksiak
A te bramy masz podłączone do sterownika ? (zamel czy shelly czy co tam innego)pacula79 wrote: Tue Nov 11, 2025 1:20 pm Witam.
Może to głupie pytanie, ale czy da się zrobić tak, aby włącznikiem dwukanałowym ( takim od oświetlenia) poprzez jakiś moduł np. Zamel supla, otwierać bramę garażową i wjazdową? Chciałbym mieć przy drzwiach wyjściowych umieszczony włącznik taki od oświetlenia dwuklawiszowy i poprzez naciśnięcie tego włącznika otwierała by się brama. Chcę mieć możliwość szybkiego dostępu podczas wyjścia z domu,a nie klikania w telefonie.
Ja swoje bramy otwieram wszystkim - pilotem, klawiszem wewnątrz garażu i suplą w telefonie. Dodatkowo jeszcze wjazdową mogę otworzyć przez dwuklik włącznikiem światła w kuchni z której widzę że ktoś podjechał pod dom.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
-
pacula79
Bramy podłączone są do sterownika Zamel SBW-02 .Na chwilę obecną mogę je otwierać pilotem lub zdalnie telefonem ( Supla)
Teraz chciałem sobie ułatwić życie i otwierać bramy kiedy wychodzę z domu włącznikiem przy drzwiach wejściowych, a nie sięgając po telefon czy jak to było na początku tylko pilotem.
Teraz chciałem sobie ułatwić życie i otwierać bramy kiedy wychodzę z domu włącznikiem przy drzwiach wejściowych, a nie sięgając po telefon czy jak to było na początku tylko pilotem.
-
malarz
- Been thanked: 2 times
Jak masz przewód oo sterownika do miejsca gdzie chcesz mieć przycisk (albo możesz go mieć) to dołóż przycisk dzwonkowy równolegle do 11/14 (lub odpowiednio do 21/24) SBW (lub do odpowiednich styków napędu bramy).pacula79 wrote: Sat Nov 15, 2025 6:06 am Bramy podłączone są do sterownika Zamel SBW-02 .Na chwilę obecną mogę je otwierać pilotem lub zdalnie telefonem ( Supla)
Jeżeli nie to zostają ci do wyboru (wszystkie wymienione nie działają w przypadku braku Internetu):
* RNW-01 - zasilany 230V AC
* INW-01 - zasilany 6-24V DC
* GKW-02 - zasilany 230V AC - tam są dodatkowe przyciski, z których jeden możesz do tego wykorzystać, ale to urządzenie służy przede wszystkim do czego innego
* jakieś ZigBee podłączone zdalnie przez bramkę Z2S
* jakiś DIY
EDIT: przejrzałem Twoje wcześniejsze wpisy w tym wątku: wybierz RNW jak pisze pzygmunt
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.