FW z updates.supla.org

Bania
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Brakuje słów... Pierd... Janusze biznesu...

Pytanie i propozycja do administracji:

1. Moduły komercyjne: odczytać ID modułu, zaszyfrować go i zapisać na serwerze. Jeżeli ID znajduję się w bazie ZAMEL, rejestracja modułu jest dostępna, w innym wypadku komunikat o pirackiej wersji...
2. Moduły DIY, odczytać ID modułu, zaszyfrować go, zapisać na serwerze pod danego użytkownika oraz z "hasłem dostępu". Maksymalna ilość urządzeń 10 (jeżeli ktoś chce zwiększyć ilość, komunikuje się z administracją). Dla zwykłych użytkowników, którzy chcą spróbować swoich sił z SuplaDevice, automatycznie funkcja wyłączona:

Code: Select all

SuplaDevice.protectedRegistration(nazwa użytkownika, hasło)
https://github.com/anarhbania/Supla
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Są sposoby aby weryfikować podróbki ale nie w tym rzecz. Ktoś kto robi takie rzeczy w projekcie, który sam w sobie jest otwarty to nie dość, że wyważa otwarte drzwi to jeszcze strzela sobie w kolano.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Jest też metoda zablokowania dostępu do procesora, trochę będzie odstraszała potencjalnych "Januszów", bo wgrywając raz soft do układu już nic więcej nie wgrają, więc pomyłka spowoduje uceglenie układu, w tym wypadku działa jak najbardziej aktualizacja OTA, ale układ pozostaje zablokowany zarówno do odczytu (można zostawić logi włączone), jak i zapisu kolejnego programu przez programator (tak wiem, że firmy to robią, nawet chyba z tego co kojarzę jest teraz taki wymóg bezpieczeństwa).
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
Duch__
Been thanked: 6 times

Niech Zamel wprowadzi obowiązkową rejestrację SN-a z modułu (naklejki). Raz zarejestrowany nr seryjny nie będzie mógł być zarejestrowany drugi raz z innego konta. Może to jest wyjście?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Duch__ wrote: Thu Jan 15, 2026 7:47 pm Niech Zamel wprowadzi obowiązkową rejestrację SN-a z modułu (naklejki). Raz zarejestrowany nr seryjny nie będzie mógł być zarejestrowany drugi raz z innego konta. Może to jest wyjście?
Nie bardzo. Przecież mogę odsprzedać / oddać / itp. Więcej z tego kłopotów przy obsłudze takich zdarzeń.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ogólnie mamy gotowy mechanizm, który uniemożliwia uruchomienie softu z urządzeń oficjalnych na innym sprzęcie.
Także dzięki za rady :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Pietras81
Been thanked: 1 time

klew wrote: Thu Jan 15, 2026 8:53 pm Ogólnie mamy gotowy mechanizm, który uniemożliwia uruchomienie softu z urządzeń oficjalnych na innym sprzęcie.
Także dzięki za rady :)
No to gratulację że się udało "Nikogo nie będą ręce świerzbić", chociaż szkoda że cała ta akcja wyszła w taki nie przyzwoity sposób. Ale jak to mówią daj palec wezmą rękę.
https://pietras-81.aqi.eco/
malarz
Been thanked: 2 times

Biorąc pod uwagę to co napisał niedawno @klew to jak będzie zakaz sprzedaży urządzeń, w których będzie można wgrać nieautoryzowany soft to problem sam zaniknie. Więc poza publicznym linczem tych osób (ja jestem za linkowaniem do takich ofert w tej dyskusji) chyba nie bardzo jest sens coś robić. Jak już parę osób pisało, obuchem mogą dostać uczciwi kupujący legalne produkty. Nazwijmy kradzież po imieniu i tyle.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

malarz wrote: Thu Jan 15, 2026 10:55 pm Biorąc pod uwagę to co napisał niedawno @klew to jak będzie zakaz sprzedaży urządzeń, w których będzie można wgrać nieautoryzowany soft to problem sam zaniknie. Więc poza publicznym linczem tych osób (ja jestem za linkowaniem do takich ofert w tej dyskusji) chyba nie bardzo jest sens coś robić. Jak już parę osób pisało, obuchem mogą dostać uczciwi kupujący legalne produkty. Nazwijmy kradzież po imieniu i tyle.
Ogólnie tutaj jest problematyczny aspekt prawny. Nie musimy ze strony SUPLI niczego blokować.
Problemem jest:
1. Soft zawiera identyfikację producenta, nazwę produktu itp - to są rzeczy prawnie chronione. Nie można tego używać i sprzedawać, bo to jest naruszenie dóbr producenta.
2. Wszelkie próby wgrania softu (nawet z updates) nie zapewnią nikomu zgodności z obecnymi wymogami prawnymi (RED DA). Tego się nie da zrobić biorąc binarkę z updates. Konsekwencją tego jest to, że nie da się wystawić CE na takie urządzenie, a więc nie powinno być wprowadzane do obrotu.

Jeśli ktoś marzy o biznesie z SUPLĄ, to zapraszamy do kontaktu. Pomożemy, doradzimy itd. :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
malarz
Been thanked: 2 times

Właśnie napisałem, że producenci urządzeń (tutaj Sonoff) będzie zmuszony jak rozumiem do blokowania możliwości wgrania innej binarki do nowych urządzeń. To w jakimś zakresie rozwiąże sprawę bez waszych działań.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.

Return to “Ogólna dyskusja”