S20 Smart Socket kompilacja v2.0.2

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Może ta dioda "wisi" na GPIO13
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Espablo

vcompl wrote: Wed May 17, 2017 1:18 pm Dzięki Espablo - zadziałało.

Tak apropos maszyna wirtualna 32bit kompiluje poprawnie.

Modyfikację, zmianę termometru na GPIO13 wykonałem testowo na płytce sonoff. Otrzymałem też efekt uboczny - zapaliła się niebieska dioda na ESP12. Może ktoś podpowie dlaczego? Wykonałem tylko zmiany opisane przez Espablo.
Wg tego opisu http://tinkerman.cat/s20-smart-socket/ na GPIO13 wisi dioda. No i jeszcze jedno, ESP-12 nie jest tam zainstalowany a tylko ESP8266EX
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
vcompl

Espablo - może się zle wyraziłem.

Mój układ pochodzi z innego polskiego projektu. Na płytce termomentr jest podłączony do GPIO13

Dla testu zmianę pin dla termometru wykonałem na kodzie dla standardowej wersji sonoff - czyli płytka - src/include/board/sonoff.h

Efekt uboczny, który wystąpił (przekaźnik działa, terometr działa) to świecenie się niebieskiej diody wbudowanej do ESP-12

W sumie nie znalazłem kodu odpowiadającego w kompilacji sonoff-termometr za zapalanie na tej diody.

Podpowiedzi dalej mile widziane.
Espablo

W ESP-12 niebieska dioda jest na GPIO2. W definicji płytek ustaw sobie

Code: Select all

#define LED_RED_PORT    	2
Ta dioda powinna teraz migać w trybie konfiguracji.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
PUK

Witam!

Zastanawiam się nad kupnem s20 sonoff, ale mam pytanie. Czy włączanie gniazdka smartfonem przez WiFi wymaga dostępu do Internetu jeżeli będę w tym samym pomieszczeniu co gniazdko?

Dziękuje za informację.
slawek

Tak. Chyba, że postawisz własny serwer, to wtedy wystarczy obecność urządzenia i smartfona w jednej sieci LAN - dostęp do internetu jest wtedy zbędny
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PUK

Mam gniazdka sterowane na pilota, ale chciałbym w ich obudowie zamontować sonoff. Znalazłem w necie wymiary samej płytki sonoff bez obudowy (długość 65mm, szerokość 34mm), ale nie podają jaka jest jej wysokość. Jaka jest wysokość (grubość) płytki sonoff wraz z jej najwyższym elementem?

Moje gniazdo w środku wygląda tak jak widać poniżej
IMG_20170528_180429.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
maffiu

34x65x23
PUK

Obudowa gniazdka jest skośna ku dołowi więc wysokość elementów 23mm może być na styk. Te 23mm ma tylko przekaźnik, czy więcej elementów jest tej wysokości?
maffiu

PUK wrote: Sun May 28, 2017 7:26 pm Obudowa gniazdka jest skośna ku dołowi więc wysokość elementów 23mm może być na styk. Te 23mm ma tylko przekaźnik, czy więcej elementów jest tej wysokości?
najwyższa jest dioda i przycisk, idąc o ścisłość to diodę można by zagiąć i położyć a przycisk przyciąć i wtedy najwyższym elementem jest przekaźnik i by to miało wysokość 18,1mm

Return to “Ogólna dyskusja”