Wrzucone.
Teraz wystarczy tylko w ustawieniach płytki przy przekaźniku dodać RELAY_FLAG_RESTORE_FORCE czyli np
supla_relay_cfg[0].gpio_id = B_RELAY1_PORT;
supla_relay_cfg[0].flags = RELAY_FLAG_RESTORE_FORCE;
supla_relay_cfg[0].channel = 0;
Pamięć stanu przekaźników, czyli RELAY_FLAG_RESTORE
-
Zybi
A poniżej jeszcze "zgłębienie" wiedzy na temat RST reason, czyli "współpraca" z flagą RELAY_FLAG_RESTORE. W źródle mamy ustawione sprawdzanie dla przypadku pierwszego (normal startup by power on), tj.
if ( rtc_info->reason == 0 )
Przy prawidłowym zachowaniu sprzętu w przypadku zaniku i powrocie zasilania wszystko powinno być OK, jednakże, np. w przypadku sprawdzanych przeze mnie modułów dostaję na konsolę RTS reason = 6, czyli obsługa tej flagi nie zadziała i dlatego musimy skorzystać z flagi RELAY_FLAG_RESTORE_FORCE, jeżeli chcemy, aby przekaźniki "startowały" z ostatnim stanem z przed zaniku zasilania (jak coś nie tak napisałem to poprawcie, gdyż na Supli to dopiero sam się uczę).
if ( rtc_info->reason == 0 )
Przy prawidłowym zachowaniu sprzętu w przypadku zaniku i powrocie zasilania wszystko powinno być OK, jednakże, np. w przypadku sprawdzanych przeze mnie modułów dostaję na konsolę RTS reason = 6, czyli obsługa tej flagi nie zadziała i dlatego musimy skorzystać z flagi RELAY_FLAG_RESTORE_FORCE, jeżeli chcemy, aby przekaźniki "startowały" z ostatnim stanem z przed zaniku zasilania (jak coś nie tak napisałem to poprawcie, gdyż na Supli to dopiero sam się uczę).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.