Sonoff ch4

szym3k

viewtopic.php?f=8&t=2611&p=14910

Możesz sobie obejrzeć mój temat. Tak jak kolega @slawek wspomniał jest bardzo kapryśny na zasilanie. W moim pokoju i pracowni też był stabilny jak skała, a przyniosłem go do garażu i nagle dyskoteka, włączenie światła (kompletnie nie powiązane) potrafiło otworzyć/zamknąć bramę, nie może tak być bo tam nieraz podłączam jakiś cięższy sprzęt i ma mi się od tego brama otwierać. Później przeszedłem cały dom i wentylator w łazience też powodował dyskotekę (filmik z mojego tematu), tak nie może zachowywać się sterownik do bramy (światło się zapali trudno, ale otwarta brama to już niekorzystna opcja). Podłączyłem mu zewnętrzne zasilanie 5v i wlutowałem bezpośrednio na płytkę (nie zdało rezultatu), próbowałem zmienić rezystory (nic się nie sprawdzało), aktualnie wrzuciłem go na tryb socket (zasilanie z 5v) i zarządza 4 światłami (testowałem w łazience gdzie była dyskoteka - teraz jest ok, ale tylko w trybie socket).

Do bram zastosowałem 3x viewtopic.php?f=27&t=2708 , polecam bo jest to kompletne rozwiązanie, z softem od @Zybi działa wyśmienicie.

Edit: mam wersje 4ch
PuteR

Czy da radę pod sonoffa 4ch pro podłączyć fizyczne przyciski (bistabilne) pod każdy kanał?? Czy tylko ewentualnie monostabilne pod każdy z przycisków które są już w układzie.??

jak wprowadzić snonoff 4ch pro w tryb wgrywania fimeware oraz w tryb konfiguracji po wgraniu??
and111

W załączeniu zdjęcie sonoff 4ch pro.
Wgrywanie softu:
Standardowo z programatorem łączysz GND, TX, RX, 3,3V (oczywiście zamieniasz TX z RX). Najwygodniej wlutować na stałe 4 piny do płytki sonoffa. Dla wygody najlepiej wlutować jeszcze 1 pin do masy (GND), z którego będziesz korzystał, żeby wprowadzić moduł w w tryb flashowania. Na zdjęciu zaznaczyłem wolne piny GND i pin przy module WI-FI - który należy złączyć z GND żeby wprowadzić moduł w w tryb flashowania.
Ja skorzystałem z softu Zybiego - do 4CH - musisz oczywiście wybrać wersję odpowiednią do swoich potrzeb. Lista softów:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... f_4CH/v2.0
Po wgraniu softu powinna się pojawić sieć WI-FI zawierająca w nazwie "SUPLA". Należy się z nią połączyć, wejść na stronę 192.168.4.1, skonfigurować, włączyć w cloud dodawanie urządzeń, zrestartować sonoffa. Powinno działać.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
PuteR

ok, uściślając mam podłączyć programator do sonofa i do PC a następnie przewodem połączyć ze sobą GND z pinem przy module wifi?? Wystarczy tylko to ze sobą złączyć i można już rozłączyć czy ma tak zostać przez cały czas wgrywania??
miko1282
Has thanked: 1 time

Najpierw do programatora, później zwierasz i dopiero do pc po jakiś 5s mozesz puścić i przystąpić do wgrywania oprogramowania
PuteR

ok, czy przy takich zabiegach jest ryzyko że mógłbym coś uszkodzić, nie chodzi mi o samo wgrywanie tylko bardziej jeśli coś bym źle podłączyl??
miko1282
Has thanked: 1 time

Myślę że nie wiele możesz uszkodzić, lecz jakieś ryzyko zawsze jest, tak jak gotujesz wodę na kawę, nie wiesz czy nie przebiło Ci grzałki i nie strzeli. :D ale raczej nic nie uszkodzisz
PuteR

Wszystko ładnie poszło. Mam tylko jedno pytanie chodzi o diody gdy włączam którykolwiek kanał to zapala się dioda, ale włączając kolejny to ta pierwsza się pali a kolejna już się nie zapala, czy to tak ma być. Dodam że próbowałem tylko na zasilaniu z USB czyli 3,3 v nie miałem narazi możliwości podłączenia normalnie.
and111

Na oryginalnym oprogramowaniu istotna była pozycja przełącznika S6.
Z instrukcji: S6 – przełącznik trybu pracy, pozycja „0” sprzęga przekaźniki i włączony może być tylko jeden jednocześnie, w tej pozycji pomijane są też ustawienia z przełącznika K5. Pozycja „1” praca niezależna przekaźników, w tej pozycji jest możliwa praca ciągła każdego z przekaźników i wszystkich jednocześnie.

Niestety nie zwróciłem uwagi, czy na oprogramowaniu SUPLA jest tak samo (przełączyłem S6 w pozycję „1” jeszcze na oryginalnym oprogramowaniu i tak ustawiony przełącznik pozostał w chwili wgrywania SUPLI).
W każdym razie u mnie przełączniki na SUPLI działają niezależnie.
Musisz sprawdzić sam, czy na SUPLI przełączenie S6 coś zmienia, czy nie (ja mam już zabudowanego SONOFA w rozdzielni i na razie nie planuję go rozkręcać). Ważne! Przełącznik należy przełączać przy odłączonym zasilaniu.

Być może tryb działania kanałów pod SUPLĄ (zależne/niezależne) zależy od wersji softu. Tu najwięcej będzie w stanie odpowiedzieć Zybi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
PuteR

Sprawdziłem faktycznie położenie przełącznika ma znaczenie 😁

Return to “Pomoc”