Sterowanie oświetleniem sufitu LED

miko1282
Has thanked: 1 time

Czy w taki sposób nie jesteś w stanie tego zrobić sterownik taśmy powinien wejść do puszki nad włącznikiem

Image
Last edited by miko1282 on Mon Aug 20, 2018 1:37 pm, edited 1 time in total.
Sk_uter

Pokaże to elektrykowi, ale czy tutaj nie są 4 żyły z puszki czy coś źle to odbieram?
miko1282

Do włącznika z puszki potrzebne są dwa włączniki a reszta w puszce, oczywiście to wszystko zależy od sytuacji w domu, instalacji, ale z Twojego opisu wynika że do włącznika idą 3 przewody (standardowo przewód 3x1,5mm2) i porostu kiedyś były używane 2 aby przerwać obwód z oświetleniem, ,,przecinało" tylko fazę a teraz się skomplikowało, lecz jeśli zasilacz do ledów zasilimy bezpośrednio z puszki nad włącznikiem, będzie on pracował cały czas (tak jak w znacznej ilości przypadków) i wtedy jego wyjście damy do sterownika, sterownik do ledów, a te kable które z puszki szły do włącznika zamienimy, aby nie było na nich napięcia 230V tylko aby był podłączony do modułu sterownika od zamela (tam gdzie jest specjalne miejsce dla niego(włącznika)) ;) :) :D
Sk_uter

Przedstawiłem Twoja propozycję elektrykowi, lecz wciąż tutaj użyte są 4 kable z puszki, a u mnie takich nie ma i chyba bez kucia się nie obejdzie, aby mieć dodatkowy kabel.

Chyba najprostszym będzie supla button, dużo zabawy jest z stworzeniem tego widgeta? Rozumiem, że ten son off łączę normalnie pod 230 V, bo wtedy nie będzie problemu z jego podłączeniem.
miko1282

Rejestrujesz sie u kolegi Fracza tam tworzysz scenę, a na sonoff touch instalujesz od kolegi Ducha soft umożliwiający sterowanie scenami od Fracza, dałbyś zdjęcie tego co masz w puszce, albo narysował taki schemat ? Jak mój, myślę że musi być jakieś wyjście z tej sytuacji
Sk_uter

Mogę wysłać zdjęcie wewnątrz puszki, lecz tam są tylko 3 kable.

Wcześniej dałem schemat połączenia, między włącznikiem, a zasilaczem mamy po drodze wspomnianą puszkę.
Sk_uter

Zrobiłem zdjęcie jak to dokładnie wygląda u mnie instalacja.

Widoczny włącznik, puszka oraz miejsce instalacji zasilaczy, wzmaczniaczy oraz sterownika supla.

Tam gdzie idzie linia różowa idą 3 przewody.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
miko1282

Skoro ten przewód idzie tak, (nie wiem jak wygląda w puszce nad włącznikiem) można by go przełączyć aby był bez napięciowy (tylko zwieral ten przewód który do niego idzie) i resztę zrobić według mojego schematu. Chyba że ta puszka na to nie pozwoli. Masz dostęp do 230 przy zasilaczu pomijając kabel idący z włącznika ? Jeśli tak to było by idealnie, trzeba by tam doprowadzić 230 a kabel który idzie od włącznika do zasilacza zrobić bez napięciowy, aby tylko zwieral lub rozwierał tem przewód który z niego wychodzi (brak fazy, ani zera na nim po zmianie pozycji )
Sk_uter

No wlasnie caly problem tkwi, ze do zasilacza nie mam innego polaczenia do 230V tylko z tego wlacznika/puszki. Gdybym mial to problem rozwiazalby sie od razu, a tak nie mozemy znalezc rozwiazania.
miko1282

Bardzo przepraszam, myślałem ze sufit jest tak skonstruowany że wszystko jest obok tej puszki, więcej pozostaje pierwsze rozwiązanie sonoff touch

Return to “Pomoc”