Urządzenie po sieci GSM (bez Wi-Fi)

Niewiemnic

klew wrote: Wed Dec 25, 2019 5:06 pm Masz dostęp do danych pakietowych z tego GSM? Czy też tylko np SMS?
Supla wymaga internetu. Nie ma znaczenia czy przez GSM, czy przez inne źródło.
Tak mam dostęp do transmisji danych i mqtt. W planach mam użycie modułu z serii AirXXX, którego opisałem tu --.> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... l#17877337
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Takiego gotowca na forum chyba nie ma. Ale jeśli trochę programujesz, to nic nie stoi na przeszkodzie aby dopisać obsługę GSM.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
QLQ

Robert Błaszczak wrote: Wed Dec 25, 2019 5:45 pm Takiego gotowca na forum chyba nie ma. Ale jeśli trochę programujesz, to nic nie stoi na przeszkodzie aby dopisać obsługę GSM.
Prawdę mówiąc by się przydała obsługą gsm. Też o tym myślałem aby np przez ten np sim 800l sie komunikacja odbywała z modułem. Nie musiałoby być to esp tylko np jakiś na atmega
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Niewiemnic

QLQ wrote: Wed Dec 25, 2019 6:03 pm Prawdę mówiąc by się przydała obsługą gsm. Też o tym myślałem aby np przez ten np sim 800l sie komunikacja odbywała z modułem. Nie musiałoby być to esp tylko np jakiś na atmega
Już w 2017 roku padła propozycja, aby w miejscach bez dostępu do sieci wifi użyć modułu GSM Air200 --> viewtopic.php?t=2275 Do tego celu można też wykorzystać dowolny moduł GSM w połączeniu z mikrokontrolerem. Osobiście korzystam z rozwiązania widocznego poniżej.

Image Image

Return to “Ogólna dyskusja”