SRW-01 problem
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Spróbuj pogrupować kable (tak jak one idą w białych osłonach), zrób zdjęcie i zaznacz na nim, na których masz napięcie (fazę) i opisz to co jeszcze wiesz skąd i gdzie one są poprowadzone.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
Oprócz tego co pisze Robert, sprawdź jeszcze samo działanie SRW-01 i konfigurację w cloud .
Być może to co napiszę teraz jest dla 95% użytkownków forum oczywiste (być może dla Ciebie też) ale dla mnie na początku nie było , i nie wiedziałem , nie byłem pewny jak podłączyć SRW-01 z zasialniem i kablami od rolety - być może sie komuś mniej doświadczonemu przyda tzn : Też nie jestem elektrykiem i jak zakupiłem pierwszy moduł SRW-01 to kupiłem za dwie dychy miernik , podłączyłem SRW-01 tylko do prądu (czyli do zacisków L i N podłączyłem 220V z gniazdka) i :
1) przeszedłem całą konfigurację SUPLA (ustawienie czasów otwarcia / zamknięcia na stronie www.cloug.org , i potem kalibracja)
2) Na telefonie , z poziomu aplikacji SUPLA bawiłem się przyciskami otwarcia zamkniecia i jednocześnie sprawdzałem miernikiem napięcie na dwóch środkowych zaciskach wyjściwoych SRW-01 (tam gdzie w kółku jest (M) ).
3) potem podłączyłem dwa włączniki monostabilne do zacisków IN1 i IN2 i też sprawdzałem czy odpowiednie napięcia pojawiają sie na środkowych, wyjsciowych zaciskach SRW-01
i dopiero potem , jak zrozumiałem jak to działa , podłączyłem to wszystko w puszce z kablami od rolety - ale oczywiście , zanim to zrobisz/podłączysz w puszce , to do tego musisz mieć wiedzę o tych kablach - czyli to co pisze , o co pyta Robert
Być może to co napiszę teraz jest dla 95% użytkownków forum oczywiste (być może dla Ciebie też) ale dla mnie na początku nie było , i nie wiedziałem , nie byłem pewny jak podłączyć SRW-01 z zasialniem i kablami od rolety - być może sie komuś mniej doświadczonemu przyda tzn : Też nie jestem elektrykiem i jak zakupiłem pierwszy moduł SRW-01 to kupiłem za dwie dychy miernik , podłączyłem SRW-01 tylko do prądu (czyli do zacisków L i N podłączyłem 220V z gniazdka) i :
1) przeszedłem całą konfigurację SUPLA (ustawienie czasów otwarcia / zamknięcia na stronie www.cloug.org , i potem kalibracja)
2) Na telefonie , z poziomu aplikacji SUPLA bawiłem się przyciskami otwarcia zamkniecia i jednocześnie sprawdzałem miernikiem napięcie na dwóch środkowych zaciskach wyjściwoych SRW-01 (tam gdzie w kółku jest (M) ).
3) potem podłączyłem dwa włączniki monostabilne do zacisków IN1 i IN2 i też sprawdzałem czy odpowiednie napięcia pojawiają sie na środkowych, wyjsciowych zaciskach SRW-01
i dopiero potem , jak zrozumiałem jak to działa , podłączyłem to wszystko w puszce z kablami od rolety - ale oczywiście , zanim to zrobisz/podłączysz w puszce , to do tego musisz mieć wiedzę o tych kablach - czyli to co pisze , o co pyta Robert
-
Świetlik
Dziękuję bardzo za pomoc, to bardzo miło, że mój problem spotyka się z takim odzewem.
Naszła mnie jeszcze taka refleksja, kiedy oglądałem fotkę z przewodami:
1. Przewód niebieski podłączony na górze przycisku fizycznego jest pod prądem,
2. Przewód żółto-zielony podłączony obok niebieskiego nie świeci, po wciśnięciu przycisku świeci.
Czy przypadkiem ten drugi nie jest kablem sterowania?
W innym miejscu domu mam jeden przycisk sterujący wszystkimi roletami (było pytanie o centralę a wtedy myślałem, że chodzi o to czy ten konkretny przycisk jest centralny) czy w takim razie te dodatkowe przewody mogą być poprowadzone od sterowania centralnego?
Sprawdzę podłączenie po południu, może to będzie rozwiązanie.
Naszła mnie jeszcze taka refleksja, kiedy oglądałem fotkę z przewodami:
1. Przewód niebieski podłączony na górze przycisku fizycznego jest pod prądem,
2. Przewód żółto-zielony podłączony obok niebieskiego nie świeci, po wciśnięciu przycisku świeci.
Czy przypadkiem ten drugi nie jest kablem sterowania?
W innym miejscu domu mam jeden przycisk sterujący wszystkimi roletami (było pytanie o centralę a wtedy myślałem, że chodzi o to czy ten konkretny przycisk jest centralny) czy w takim razie te dodatkowe przewody mogą być poprowadzone od sterowania centralnego?
Sprawdzę podłączenie po południu, może to będzie rozwiązanie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Trzeba też ustalić jak działa ten łącznik. Zakładałem, że zaciski obok siebie są zmostkowane. Wygląda na to, że nie.
[edit]
Sprawdź jeszcze czy na tym niebieskim obok żółtego zawsze jest faza (w zależności od położenia przycisków)
[edit]
Sprawdź jeszcze czy na tym niebieskim obok żółtego zawsze jest faza (w zależności od położenia przycisków)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Tu kolega @zioolek ma taki sam łącznik jak Ty.
Powinieneś to właśnie tak podłączyć uwzględniając mogą uwagę dot. zamiany przewodów.
viewtopic.php?p=58286#p58286
Powinieneś to właśnie tak podłączyć uwzględniając mogą uwagę dot. zamiany przewodów.
viewtopic.php?p=58286#p58286
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Świetlik
Sprawdziłem te dwa dodatkowe przewody: niebieski na górze był pod prądem, żółto-zielony na dole był pod prądem.
Podłączyłem żółtozielony górny i brązowy z dołu i... wszystko działa jak należy.
Dziękuję za pomoc, bez waszych rad nie dałbym rady
Podłączyłem żółtozielony górny i brązowy z dołu i... wszystko działa jak należy.
Dziękuję za pomoc, bez waszych rad nie dałbym rady
-
Świetlik
Bardzo proszę, wersja ostateczna 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Tak na przyszłość, to dobrym zwyczajem jest owinąć taśmą izolacyjną w kolorze czarnym lub brązowym z 2 - 3 cm przewodów na których jest faza, a są w innym kolorze niż przewody fazowe. Za rok nie będziesz pamiętał, że na żółto-zielonym masz napięcie, dotkniesz i może być kłopot.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak