Może się źle wyraziłem. To są dwa odrębne tematy i urządzenia- ale obydwa dają możliwość weryfikacji zużycia na wykresach słupkowych z czasookresem 10minut.
Moje pytanie dotyczyło możliwość dodania funkcjonalności wyboru - zamiany wykresu
Innymi słowy, możliwość wyboru przez użytkownika rodzaju wykresu- albo słupkowy (który już jest), albo liniowy.
MEW - 01
-
ROUR
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ROUR
-
5przemi
Dziwna rzecz, licznik ładnie chodził, przed chwilą Tauron wymieniał mi licznik i odcięli napięcie na dom, po przywróceniu licznik padł. Żadna dioda nie świeci i nie ma z nim oczywiście łączności?. Czy odłączenie zasilania mogło go uszkodzić?
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Być może doszło do przepięcia i to spowodowało uszkodzenie urządzenia.5przemi wrote: Tue Dec 08, 2020 12:28 pm Dziwna rzecz, licznik ładnie chodził, przed chwilą Tauron wymieniał mi licznik i odcięli napięcie na dom, po przywróceniu licznik padł. Żadna dioda nie świeci i nie ma z nim oczywiście łączności?. Czy odłączenie zasilania mogło go uszkodzić?
Podaj numer telefonu na PW.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
TomBor
Dobry Wieczór.
Od kilku dni w mojej skrzynce elektrycznej działa MEW-01 i działa doskonale. Nurtuje mnie tylko jedna rzecz. Przy poborze mocy rzędu kilku kW, przekładniki wydają dźwięki słyszalne wysokiej częstotliwości. Czy mam się martwić?
Pozdrawiam
Tomasz
Od kilku dni w mojej skrzynce elektrycznej działa MEW-01 i działa doskonale. Nurtuje mnie tylko jedna rzecz. Przy poborze mocy rzędu kilku kW, przekładniki wydają dźwięki słyszalne wysokiej częstotliwości. Czy mam się martwić?
Pozdrawiam
Tomasz
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Przekładnik działa jak transformator, więc może takie zjawisko się zdarzyć aczkolwiek jesteś pierwszą osobą której się to przytrafiło albo masz mega słuch. I czy to napewno przekładnik a nie cewka w monitorze energii?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
TomBor
Sprawa wyjaśniona.
Winowajcą okazał się bezpiecznik 3-fazowy obsługujący płytę elektryczną w kuchni.
Pozdrawiam
Tomasz
Winowajcą okazał się bezpiecznik 3-fazowy obsługujący płytę elektryczną w kuchni.
Pozdrawiam
Tomasz
-
ROUR
Witam,
Od nowego roku zmieniły się taryfy gazu i prądu. Czy istnieje możliwość zmiany w oprogramowaniu MEW i LIW , aby po zmianie kwoty za kW , m3 poprzednie wartości zużycia ( kwoty w PLN) zostały zachowane, a nalicznie z nową ceną za jednostkę zużycia zaczynało się w momencie zmiany?
Na chwilę obecną po zmianie wartości ceny za jednostkę zmienia się cała historia.
Od nowego roku zmieniły się taryfy gazu i prądu. Czy istnieje możliwość zmiany w oprogramowaniu MEW i LIW , aby po zmianie kwoty za kW , m3 poprzednie wartości zużycia ( kwoty w PLN) zostały zachowane, a nalicznie z nową ceną za jednostkę zużycia zaczynało się w momencie zmiany?
Na chwilę obecną po zmianie wartości ceny za jednostkę zmienia się cała historia.
ROUR
-
ROUR
Witam ponownie, wracam do tematu MEW-1 i wykresów.
W związku z coraz większym natężenie montażu fotowoltaiki, coraz częściej napięcie na poszczególnych fazach w czasie produkcji energii rośnie lub jest podbijane przez ZE powyżej dopuszczalnego 235VAC ( celem zabezpieczenia przestarzałej infrastruktury). Powoduje to odcięcie falowników i brak produkcji w najbardziej pożądanym czasie.
Czy istnieje możliwość dorzucenia do wykresów pomiaru napięcia na poszczególnych fazach?
Wprawdzie przedstawienie Zakładowi Energetycznemu takich danych niczego nie wniesie, ale dla własnej wiedzy fajnie byłoby przeanalizować w jakich chwilach i jak długo wystąpiły anomalie na konkretnej fazie.
W związku z coraz większym natężenie montażu fotowoltaiki, coraz częściej napięcie na poszczególnych fazach w czasie produkcji energii rośnie lub jest podbijane przez ZE powyżej dopuszczalnego 235VAC ( celem zabezpieczenia przestarzałej infrastruktury). Powoduje to odcięcie falowników i brak produkcji w najbardziej pożądanym czasie.
Czy istnieje możliwość dorzucenia do wykresów pomiaru napięcia na poszczególnych fazach?
Wprawdzie przedstawienie Zakładowi Energetycznemu takich danych niczego nie wniesie, ale dla własnej wiedzy fajnie byłoby przeanalizować w jakich chwilach i jak długo wystąpiły anomalie na konkretnej fazie.
ROUR
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Wykresów dla napięcia na razie nie ma w planach i może nie będzie. Możesz sobie zrobić integrację z Home Assistant i tam takie dane gromadzić.ROUR wrote: Fri Feb 25, 2022 8:56 am Witam ponownie, wracam do tematu MEW-1 i wykresów.
Natomiast jest planowane dodanie logowania sytuacji gdy napięcie przekracza określone przez użytkownika progi, więc trochę będzie można prześledzić co się działo.
Z reguły to nie ZE podnosi napięcie, tylko falowniki. Falowniki z reguły się wyłączają po przekroczeniu 250 V
Najlepsze suple dla Twojego domu