Konfiguracja ROW-2 i ROW-04M

Sterownik dwukanałowy
pzygmunt
Been thanked: 59 times

ROW nie jest do sterowania bramą i takie pomysły nie będą wspierane.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
marwint

Dobrze, dziwne, ale ok.

W takim razie to nie do bramy. Założyłem bramę z wielkim skoblem, bez napędu. Brama nie istnieje, there is not spoon.

Zmiana planów.
Mam silnik 400V, który załącza sprężarkę w warsztacie. Potrzebuję ustanowić harmonogram jej pracy, bo utrzymuje mi ciśnienie w hydroforze od tryskaczówki. Wykorzystuję do tego ROW-2, bo poza harmonogramem mam potrzebę włączenia/wyłączenia zdalnego, bo np. w tym momencie przeszkadza sąsiadowi pomimo założonego harmonogramu że powinna pracować. Taki sponton, jego córka uczy się teraz gry na skrzypcach, dzwoni sąsiad że przeszkadza mu hałas, prosi o wyłączenie. ROW-2 mi to umożliwia.

Wykorzystując wcześniejszy schemat, z tym że zamiast brama1 mamy styk załączający cewkę stycznika z podtrzymaniem, natomiast brama 2 to styk NC który po wybraniu rozłączy podtrzymanie, czyli wyłączy silnik.

Więc SBW się nie nadaje, bo nie występuje nic poniżej 230V. ROW-2 jest ok, tylko potrzebuję żeby załączenie było chwilowe.
Pozdrawiam,
Marcin
marwint

Pomijając kwestie ze sprężarką - ROW-2 ma przeznaczenie do oświetlenia. Mam wykonaną w pełni instalację elektryczną, jedyne miejsce, gdzie mogę coś zrobić, to przekaźnik bistabilny do oświetlenia w bardzo małej szafie, tylko ROW się mieści. Potrzebuję więc zasymulować przycisk fizyczny który załączy przekaźnik bistabilny.

Moc zbyt duża, żeby wykorzystać styki ROW-2, musi pozostać przekaźnik bistabilny.
Pozdrawiam,
Marcin
marwint

No cóż, zawiodłem się, i to bardzo.

Brak rzetelnego wsparcia czy wyjaśnienia bo "ROW-2 nie służy do sterowania bram", i to pomimo, iż wykazałem że rozwiązanie na zasadzie przycisku jest przydatne w wielu innych sytuacjach, również dedykowanych bezpośrednio dla tego urządzenia(oświetlenie).

Wystarczyło wskazać jak ustawić to wejście na bistabilne lub po prostu odpowiedzieć że w tym urządzeniu nie ma takiej możliwości. Miałoby to jakąś klasę. Po tej nie-informacji nie wiem nic, bo może to nawet jest przystosowane do takiej pracy, i można to tak ustawić w jakichś niestandardowy sposób. Tylko nikt nie chce odpowiedzieć, bo nie.

Dla mnie temat zamknięty, niesmak pozostaje. Taka ignorancja "bo tak". Przykre.
Pozdrawiam,
Marcin
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Nie wspieramy na forum niekomercyjnych zastosowań naszych urządzeń. To czym będziesz sterował jest Twoją sprawą, ale nikt nie weźmie odpowiedzialności za uszkodzenia powstałe z powodu zastosowania do sterowania urządzenia do tego nie przeznaczonego.
Z powodu ogromu pracy u @Przemysław oraz u mnie nie byliśmy w stanie tak szybko odpowiedzieć na Twoje zapytanie (nie jesteś sam).
Czy czytałeś instrukcję dla ROW-02m oraz ROW-04m?
Oba urządzenia mają możliwość wyzwalania z przycisku monostabilnego oraz bistabilnego. To czy wyzwalanie jest za pomocą przekaźnika nic nie zmienia. Informuję, że wszystkich zmian w podłączeniu oraz samym podłączeniu urządzenia powinna dokonać osoba z uprawnieniami.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
marwint

Dziękuję za odpowiedź, mam szacunek do tego forum, ale argumentacja była chybiona, co wykazałem. Ja nie prosiłem o poparcie swoich rozwiązań, ten temat od początku jest tylko o przycisku.
miroph wrote: Thu Jan 28, 2021 7:44 am Czy czytałeś instrukcję dla ROW-02m oraz ROW-04m?
Oba urządzenia mają możliwość wyzwalania z przycisku monostabilnego oraz bistabilnego. To czy wyzwalanie jest za pomocą przekaźnika nic nie zmienia. Informuję, że wszystkich zmian w podłączeniu oraz samym podłączeniu urządzenia powinna dokonać osoba z uprawnieniami.
Czytałem i tam nie ma nic konkretnego. A przynajmniej w tym co jest dołączone do urządzenia:
row-02m-instrukcja.pdf
Więc całość się sprowadza do informacji jak to ustawić na przycisk - rzeczywiście w tabeli jest że tak może pracować, ale nie ma takiego ustawienia poprzez supla.cloud.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam,
Marcin
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Więc kończąc bezsensowne przepychanki:
Wchodzisz w tryb konfiguracji urządzenia za pomocą przycisku CONFIG przytrzymując go przez 5 sekund. Łączysz się z AP naszego urządzenia. Z przeglądarki wchodzisz na adres 192.168.4.1 i otwiera się strona konfiguracyjną gdzie możesz zmienić typ zastosowanego łącznika. Na koniec SAVE i wyjście z trybu konfiguracji naciskając przycisk CONFIG lub resetując zasilanie.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

marwint wrote: Thu Jan 28, 2021 9:10 am Więc całość się sprowadza do informacji jak to ustawić na przycisk - rzeczywiście w tabeli jest że tak może pracować, ale nie ma takiego ustawienia poprzez supla.cloud.
Mi się wydaje, że cały czas jest tu zamieszanie w słowach: wejście, wyjście, przycisk, bistabilny, monostabilny.
Pisząc "wejście", "przycisk", to naturalne jest przyjmowanie, że chodzi Ci o wejścia IN1, IN2 w ROW, które można skonfigurować jako wejścia/przyciski monostabilne/bistabilne, które służą do sterowania ROW-em. Do tych wejść najczęściej podłącza się przycisk. Większość modułów Zamela pozwala na skonfigurowanie tych wejść po przejściu do trybu config i ustawienia tego na stronie 192.168.4.1.

Natomiast czytając posty, mam wrażenie, że Tobie nie chodzi o "wejście", czy "przycisk", tylko o konfigurację wyjścia/przekaźnika, który jest w ROW. Tego już nie skonfigujesz w taki sposób jak piszesz. Natomiast używasz mylnych sformułowań, więc dostajesz mylne odpowiedzi, bo ciężko zrozumieć o co pytasz.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
marwint

klew wrote: Thu Jan 28, 2021 9:27 am Natomiast używasz mylnych sformułowań, więc dostajesz mylne odpowiedzi, bo ciężko zrozumieć o co pytasz.
Wydaje mi się że jednak stosowałem dobre sformułowania, chyba w ostatnim dopiero coś namieszałem. I to wyszło nawet na początku dyskusji o czym rozmawiamy, pierwsze posty. Ważne że to już za nami.

Reasumując:
Wyjście sobie zrobiłem urządzeniami zewnętrznymi i to już ogarnięte. Sprowadzając to do Waszej aplikacji, konkretnie potrzebuję żeby było tak:
Screenshot_20210128_103605_org.supla.android.jpg
Obecnie jest tak:
Screenshot_20210128_103614_org.supla.android.jpg
Jeżeli dobrze rozumiem, ustawienie poprzez tryb konfiguracyjny to właśnie spowoduje, czy da tylko możliwość podłączenia fizycznego przycisku pod in1/in2?.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam,
Marcin
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

marwint wrote: Thu Jan 28, 2021 9:43 am Jeżeli dobrze rozumiem, ustawienie poprzez tryb konfiguracyjny to właśnie spowoduje, czy da tylko możliwość podłączenia fizycznego przycisku pod in1/in2?.
Nie, nie da się zmienić konifguracji "wyjścia przekaźnika" w konfiguracji modułu ROW.
Tam jest możliwość konfiguracji wejścia/przycisku, który podłącza się do IN1 i IN2.

Nie da się też uzyskać takiego efektu dla ROW jak pokazałeś na pierwszym zdjęciu z modułu do bram. Ten moduł nie jest do bram i nie wspiera takiej funkcji.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL ROW-02”