Brama garazowa rolowana + Supla

pzygmunt
Been thanked: 59 times

W takim razie po co w ogóle Ci czujnik pośredniego otwarcia ?
Nie wystarczy jeden kontaktron/czujnik i dwa stany w aplikacji, otwarte i zamknięte ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
wino94

mam w bramie garażowej takie opcje: zamknij/zatrzymaj/przytrzymać dłużej to się zatrzymuje i mnie też interesuje stan jak jest zatrzymana wszystko jest spoko ale jak się zatrzymuje gdzieś na dole to się cyfra (50%) nie zmienia. Wszystko jest spoko bo jak jest inna ikonka np pół zamknięcia to wiem że albo się otwiera albo jest zatrzymana tylko denerwuje mnie to (50%) bo to co to daje nic to nie daje (50%) to by było jak by była na środku zatrzymana a np jest dalej zatrzymana niż na środku (50%) to dalej piszę że jest (50%) tą Ikonkę chcę zostawić ale chcę samo (50%) wyrzucić z tej Ikonki tylko nie wiem jak może są takie gotowe? chyba ze źle myślę ale na pewno myślę ze dobrze :)
wino94

pzygmunt wrote: Fri Jun 25, 2021 6:17 pm W takim razie po co w ogóle Ci czujnik pośredniego otwarcia ?
Nie wystarczy jeden kontaktron/czujnik i dwa stany w aplikacji, otwarte i zamknięte ?
Ja mam zamontowane w garażu że mam 2 Kontaktrony i jeden magnes i jeździ na górze po konstrukcji jak się zamyka lub otwiera :)
drugi magnes jest w pudełko z 2 zestawu.
jaku2k
Has thanked: 1 time

wino94 wrote: Fri Jun 25, 2021 3:34 pm
pzygmunt wrote: Wed Jun 02, 2021 2:44 pm Rozumiem, że chcesz mieć pokazany stan pośredni w aplikacji i masz dwa kontaktrony ?
SBW może działać z jednym czujnikiem/komntaktronem. Wtedy jedno z wejść pozostawiasz bez podłączenia.

Dla 2 czujników, musisz w kanale #0 wskazać czujnik otwarcia i czujnik pośredniego otwarcia.
Wtedy w aplikacji nie będzie 3 kanałów tylko jeden.

Czujnik podstawowy ustawiasz tak aby rozłączał się (rozłączał obwód) jak tylko brama minimalnie się otworzy.
Czujnik pośredni ustawiasz tak aby załączył się przy pełnym otwarciu bramy.
Przy czujniku pośrednim włącz opcję "Odwrócona logika".

Tym sposobem w aplikacji będziesz widział 3 stany:

1. 100% zamknięcie
2. Częściowe otwarcia (symbolizowane ikoną 50% - możesz zmienić)
3. 100% otwarcie

Satel B1 przy rozłączeniu obwodu na wejściu nie powinien podawać żadnego potencjału.
On działa w bardzo prosty sposób. Jeśli rozdzielasz jego elementy o rozłącza obwód (tak jakbyś wyjął przewód z kontaktu).

Wyjaśnienie czasu pracy:
viewtopic.php?p=74825#p74825
Zrobiłem według Twojej instrukcji wszystko ok ale chciał bym usunąć z częściowego otwarcia tą cyfrę (50%) bo jest fabrycznie jak mam to zrobić? chcę żeby się pokazywało pół otwarcie ale bez (50%) Pozdrawiam
Witam, czy chodzi o taką ikonę, jak w załączniku?
Jeśli tak, to możesz ją ustawić w Cloudzie kierując się instrukcją @pzygmunt.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Jakub
wino94

jaku2k wrote: Fri Jun 25, 2021 6:39 pm
wino94 wrote: Fri Jun 25, 2021 3:34 pm
pzygmunt wrote: Wed Jun 02, 2021 2:44 pm Rozumiem, że chcesz mieć pokazany stan pośredni w aplikacji i masz dwa kontaktrony ?
SBW może działać z jednym czujnikiem/komntaktronem. Wtedy jedno z wejść pozostawiasz bez podłączenia.

Dla 2 czujników, musisz w kanale #0 wskazać czujnik otwarcia i czujnik pośredniego otwarcia.
Wtedy w aplikacji nie będzie 3 kanałów tylko jeden.

Czujnik podstawowy ustawiasz tak aby rozłączał się (rozłączał obwód) jak tylko brama minimalnie się otworzy.
Czujnik pośredni ustawiasz tak aby załączył się przy pełnym otwarciu bramy.
Przy czujniku pośrednim włącz opcję "Odwrócona logika".

Tym sposobem w aplikacji będziesz widział 3 stany:

1. 100% zamknięcie
2. Częściowe otwarcia (symbolizowane ikoną 50% - możesz zmienić)
3. 100% otwarcie

Satel B1 przy rozłączeniu obwodu na wejściu nie powinien podawać żadnego potencjału.
On działa w bardzo prosty sposób. Jeśli rozdzielasz jego elementy o rozłącza obwód (tak jakbyś wyjął przewód z kontaktu).

Wyjaśnienie czasu pracy:
viewtopic.php?p=74825#p74825
Zrobiłem według Twojej instrukcji wszystko ok ale chciał bym usunąć z częściowego otwarcia tą cyfrę (50%) bo jest fabrycznie jak mam to zrobić? chcę żeby się pokazywało pół otwarcie ale bez (50%) Pozdrawiam
Witam, czy chodzi o taką ikonę, jak w załączniku?
Jeśli tak, to możesz ją ustawić w Cloudzie kierując się instrukcją @pzygmunt.
Witaj, właśnie o taką ikonkę mi chodziło :) bardzo dziękuje :) Pozdrawiam miłego.
wino94

pzygmunt wrote: Fri Jun 25, 2021 3:39 pm Logujesz się na cloud.supla.org
Przechodzisz na ZAMEL SBW-02.
Otwierasz kanał #0 lub #1 i klikasz "Zmień ikonę".
Tam możesz dodać swój własny zestaw ikon.
Zrobiłem identycznie jak napisałeś dałem tą ikonę co Jakub mi wkleił bo właśnie o taką mi chodziło ale nadal mam to samo co było... w sensie z tym półotwarta (50%)
jaku2k

wino94 wrote: Fri Jun 25, 2021 6:51 pm
pzygmunt wrote: Fri Jun 25, 2021 3:39 pm Logujesz się na cloud.supla.org
Przechodzisz na ZAMEL SBW-02.
Otwierasz kanał #0 lub #1 i klikasz "Zmień ikonę".
Tam możesz dodać swój własny zestaw ikon.
Zrobiłem identycznie jak napisałeś dałem tą ikonę co Jakub mi wkleił bo właśnie o taką mi chodziło ale nadal mam to samo co było... w sensie z tym półotwarta (50%)
Pokaż co masz w Cloudzie po kliknięciu w "Zmień ikonę" kanału pośredniego. Może po prostu nie zapisałeś zmian?
Pozdrawiam
Jakub
wino94

Który to jest kanał pośredni
bo mam w Icloud.supla 4 ikonki na jednym sterowniku. Otwieranie/zamykanie 1 (przekaźnik) < Brak (przekaźnik) < Czujnik otwarcia i jeszcze jeden czujnik otwarcia to na które mam dodać tą Ikonkę? Pozdrawiam
jaku2k

wino94 wrote: Fri Jun 25, 2021 7:03 pm Który to jest kanał pośredni
bo mam w Icloud.supla 4 ikonki na jednym sterowniku. Otwieranie/zamykanie 1 (przekaźnik) < Brak (przekaźnik) < Czujnik otwarcia i jeszcze jeden czujnik otwarcia to na które mam dodać tą Ikonkę? Pozdrawiam
Zróbmy inaczej. W załączniku dołączam ikonki zamkniętej i w pełni otwartej bramy. Wejdź w kanał przekaźnika - elementu sterującego SBW-02, czyli kliknij w pierwszy kafelek w kanałach SBW-02 w Cloudzie. Zostaniesz poproszony o wczytanie ikon dla trzech stanów.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Jakub
wino94

W przekaźniku mogę dodać 2 Ikonki Otwarte/ Zamknięcie nie ma 3 stanu czy coś źle robię czy się pomyliłeś w wypowiedzi?
Pozdrawiam

Return to “ZAMEL SBW-02”