GUI-Generic PRO

Patryk

Panowie ( koledzy ).

Rozumiem każdego z Was.

NIE chciał bym dostać "bana" na forum, ale pozwólcie ... .

Ja wiem ( rozumiem ), SUPLA® jest otwartym projektem.

Otwartym ... , ale z jednej strony, jaka była by na dzień dzisiejszy, gdyby nie GG ( oczywiście dzięki również bibliotece SuplaDevice @klew ).

Co byśmy my ( zwykli ) użytkownicy mieli:
1. Zał/wył przekaźnik.
2. 1 ( Tylko Jeden ) ds18b20 i 1 ( Tylko Jeden ) DHT22.

Od dłuższego czasu proszę ( i Nie tylko ja), o jakiś ( nowy ) przykład w IOT SDK, ale ... cisza.

Powtorze:
Od dłuższego czasu proszę ( i Nie tylko ja), o jakiś ( nowy ) przykład w IOT SDK, ale ... cisza.

I teraz nie wiem jak to napisać, ( żeby było dobrze), ale ...

W/g mnie to @krycha88 przyczynił się do WIELKIEJ popularności SUPLI® ( co można wywnioskować po nowych użytkowników forum ).

To właśnie Jego soft (GG), jest ( stał się ), konkurencją dla Tasmody, a za razem przyczynił się do popularności i rozpoznwalności SUPLI® ( a widzicie, że konkurencja nie "śpi", bo np parę dni temu był nowy temat o "pewnych" modułach ).

Mam nadzieję, że jednak chwilowy impas będzie pozytywnie rozwiązany, żeby "wilk był syty, a owca cała", bo ja osobiście nie wyobrażam sobie ( na dzień dzisiejszy) SUPLI® bez GG, gdzie z drugiej strony IOT SDK przestał być wspierany przykładami.
zuchnet

Trochę martwi mnie to o czym tutaj piszecie aby zamknąć GG :( co w takim momencie pocznie taki Kowalski jak ja ? Niecały miesiąc jak się w to wkręciłem a już muszę o tym zapomnieć ?
Ci którzy w tym siedzą będą się tym cieszyć a reszta ? Okej jak chcecie robić sami dla siebie rozumiem.
Wersja PRO jak dla mnie trafiona w punkt ! Płacisz korzystasz nie płacisz nie korzystasz.
Dla mnie nie jest problemem zapłacić za to z czego korzystam na co dzień w dzisiejszym świecie nie ma nic za darmo.
Zróbcie tak aby był wilk syty i owca cała inaczej wypadało by na forum zostawić tylko tematy urządzeń Zamela.
2 x SBW-02,
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01
Albert

A wiadomo mniej więcej jak miałoby wyglądać ze strony finansowej? Płacilibyśmy cyklicznie cos a’la abonament czy można by było dokupywać tylko konkretne poszczególne funkcje dla konkretnego modułu? Szczerze to wolałbym płacić co miesiąc stała kwotę i mieć w moim jednym koncie pełny dostęp do wszystkich opcji GG. Bo takie odkupywanie pojedynczych rzeczy to kiepskie by było, bo niektóre moduły zmieniają przeznaczenie i swe funkcjonalności.
klimasstudio

Ja bym proponował GUI Generic dla każdego i podstawowe funkjonalności w wersji PRO bardziej rozbudowane i na prośbe innych, po zebraniu pewnej zrzuty ewentulnie dodane też do podstawowej wersji GG. W podstawowej wersji GG widoczne (zaszarzone) funkcje dostepne w PRO. Przystapienie do PRO po wsparciu. Myślę że fajnie dla kazdego Kowalskiego podstawowe funkcje dostępne a dla tych PRO juz po wpłacie dostępne, Ja sam dzięki wiedzy i robocie chlopakow ogarnalem sobie wiele sterownikow w domu. Sam tez dokonalem wplaty bo widze co robią i pewnie bede co jakis czas robil wlaty bo ssam wiem jak milo jest jak sie jest docenianym za wlasna prace.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Patryk wrote: Sun Oct 31, 2021 8:27 am Panowie ( koledzy ).

Rozumiem każdego z Was.

NIE chciał bym dostać "bana" na forum, ale pozwólcie ... .

Ja wiem ( rozumiem ), SUPLA® jest otwartym projektem.

Otwartym ... , ale z jednej strony, jaka była by na dzień dzisiejszy, gdyby nie GG ( oczywiście dzięki również bibliotece SuplaDevice @klew ).

Co byśmy my ( zwykli ) użytkownicy mieli:
1. Zał/wył przekaźnik.
2. 1 ( Tylko Jeden ) ds18b20 i 1 ( Tylko Jeden ) DHT22.

Powtorze:

I teraz nie wiem jak to napisać, ( żeby było dobrze), ale ...

W/g mnie to @krycha88 przyczynił się do WIELKIEJ popularności SUPLI® ( co można wywnioskować po nowych użytkowników forum ).

To właśnie Jego soft (GG), jest ( stał się ), konkurencją dla Tasmody, a za razem przyczynił się do popularności i rozpoznwalności SUPLI® ( a widzicie, że konkurencja nie "śpi", bo np parę dni temu był nowy temat o "pewnych" modułach ).

Mam nadzieję, że jednak chwilowy impas będzie pozytywnie rozwiązany, żeby "wilk był syty, a owca cała", bo ja osobiście nie wyobrażam sobie ( na dzień dzisiejszy) SUPLI® bez GG, gdzie z drugiej strony IOT SDK przestał być wspierany przykładami.
Nie rozumiem trochę Twojego stanowiska. Zrobienie czegokolwiek na bazie SuplaDevice jest dużo prostsze niż na tzw espressifie.
Dodawanie tam przykładów, to trochę marnowanie czasu, bo ta gałąź rozwoju Supli będzie porzucona. Ale dodam te przykłady, tylko najpierw chcę dokończyć wsparcie dla wyzwalaczy akcji na SuplaDevice, bo na to dużo osób czeka.

To nie jest chwilowy impas, tylko coś w rodzaju wypalenia zawodowego. Wystarczy zobaczyć jaki jest najpopularniejszy dział na forum, który w większości jest ogarniamy przez jedną osobę. Ja bym dużo wcześniej wymiękł i miał dosyć. Publikowanie swojej pracy i dobry odbiór na początku bardzo cieszy, ale z czasem zaczyna być męczący. Tym bardziej jak widzisz że inni sprzedają urządzenia z Twoim softem i Ty nic z tego nie masz, poza kolejnymi użytkownikami, którzy potrzebują Twojej pomocy ...

Kwestia licencji jest nie do przeskoczenia. Jest GPL i tak musi pozostać.
Natomiast nie oznacza to że nie można w innej formie próbować komercjalizować swój czas. Dostęp do buildera może być płatny (2zl od kompilacji, albo zależne od włączonych featureów), zrobić listę nowych funkcjonalności i ustalić jaka suma wpłat spowoduje, że dana rzecz będzie zrobiona (np od 2000 zł za proste funkcjonalności, w górę), płatne wsparcie (nie ma obowiązku odpowiadania na forum)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__
Been thanked: 6 times

Już widzę jak wyzwalacze pojawiają się w płatnej licencji PRO.
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Ja już przerabiałem sprzedaż pracy, którą udostępniliśmy za darmo na XiaomiFan.PL. Robiliśmy polski firmware dla zegarków Amazfit Pace i Stratos.
Na tyle ile mogłem aby dalej udostępniać za darmo, połączyłem zabezpieczenie z forum IPS. Tak aby można było widać który użytkownik na ilu zegarkach instaluje i na podstawie jego SN generować kod który trzeba było podać przy instalacji firmware.
Podczas instalacji program (napisany w bat) otwierał stronę https://xiaomifans.pl/key/ na której na podstawie przesłanych danych SN i wersji instalowanego ROMu generował kod, który musiał się pokryć z tym generowanym w instalatorze (niewidocznym).
W naszym przypadku powstał limit trzech numerów SN na konto.
Oczywiście widać było po IP tzw multi konta, ale mieliśmy narzędzia do blokowania danego użytkownika jak i po SN zegarka.

Blokada nie jest jakaś super i można ją obejść, ale dla cwaniaków nie mającym pojęcie o działaniu ADB jest nie do ominięcia.

I tak nie do końca znikł proceder sprzedaży, ale znikły nagminne ogłoszenia na naszych polskich stronach z pośrednictwem sprzedaży.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
krycha88
Been thanked: 5 times

Duch__ wrote: Sun Oct 31, 2021 1:58 pm Już widzę jak wyzwalacze pojawiają się w płatnej licencji PRO.
Pozwolę sobie odpowiedzieć na ten złośliwy komentarz, złośliwym komentarzem. Pomyliłeś się i na dzień dzisiejszy nie powstanie żadne wsparcie dla AT. Jeżeli będę potrzebować czegoś prywatnie takie wsparcie powstanie i będzie udostępnione. Ale nie widzę nic złego jak dodasz takie wsparcie w swoich projektach które tak bardzo rozwijasz.

Na dzień dzisiejszy jeżeli posiadasz kilka urządzeń Zamel nie potrzebujesz wsparcia po stronie GG.

Naprawdę lepiej pracować dla Niemca niż walczyć z zawistnym Polakiem bo dostał coś raz za darmo ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
tomkowski
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

W taką trochę smutną stronę podąża ta dyskusja.
Powiem tylko - nie powtarzajmy błędów już raz popełnionych.
I z innej beczki @krycha88 - masz pomysł na wsparcie po wycofaniu zbiórek przez PayPal?
Może udostępnij kilka różnych kanałów dla wsparcia jeśli masz taką możliwość.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

krycha88 nie ma co dewagować sprawy. Trzeba poprostu zrobić jakiś rejestr użytkowników/urządzeni wycenić kompilacje softu dla jednego urządzenia, nie wiem np 5zł (to tylko przykład) i ten kto będzie chciał mieć jakieś extra czujniki nowości itd. zapłaci sobie za ten soft a ten kto będzie chciał mieć możliwość Włącz/wyłącz korzystka z darmowego GG.

Oczywiście myślę że jak wykupimy sobie soft na urządzenie np. Sonoff Mini o jakimś określonym ID to jego AKTUALIZACJE będziemy mieli już darmową.
Ja co prawda skorzystałem z GG dla moich Sonoff,ów i jeszcze nigdy nic nie wpłaciłem ale powiedziałem sobie już dawno że jeśli tylko pokaże się AT w GG to wpłacam na dobrą butelkę whysky (pisałem nawet w tej sprawie na priv).

Można też np utworzyć jakiś konta bądzi kontrolować nicki z tego forum i postarać się wyeliminować tych którzy kompilują soft do urządzeni które później sprzedają jak np na allegrogo.
Bo wydaje mi się że normalny użytkownik supli i GG kompiluje naprawdeeeee bardzo rzadko jakiś sof,t bo to się wiąże z montażem danego urządzenia w domu(a to się wykonuje raz i koniec )
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “GUI Generic”