@Hidden
Z całym szacunkiem ale czytając twoja radosną twórczość nasuwa się jedno - LENISTWO.
Nie chciało ci się nawet podać modelu napędu bramy a to już mówi wszystko. Być może chciałbyś aby wraz z SBW-02 dostać encyklopedie wszystkich modelów bram z rozrysowanym schematem połączenia.
Każdy z nas kto korzysta z SBW z zasady nie dłubię przy tym bo modul nie jest po to aby w nim dłubać tylko podlacza raz i działa.
Skoro nie wiesz co to mostek, kontraktron to znaczy że nie wiesz co to google i czy aby napewno tylko wiedza elektryki kończy sie na podstawówce?
Panie dla leniwych jest napęd + pilot do niego jedyne co będziesz musiał zrobić to raz na kilka lat wymienić baterie.
Do pracownikow firmy Zamel/Supla.
-
zuchnet
2 x SBW-02,
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01
Dajcie już spokój bo się nam tu nieprzyjemne robi
Schemat jest na każdej obudowie, a lopatologicznie to podłącz:
Plus do plusa minus do minusa chyba że ~ to bez znaczenia,
wyjścia sterowane do wejść sterujących,
a wejścia informowane do wyjść informujących
P.S. kolega nam się @Hidden bo jest od ....
(żart)
Schemat jest na każdej obudowie, a lopatologicznie to podłącz:
Plus do plusa minus do minusa chyba że ~ to bez znaczenia,
wyjścia sterowane do wejść sterujących,
a wejścia informowane do wyjść informujących
P.S. kolega nam się @Hidden bo jest od ....
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Z nudów przeczytałem powyższy temat i niestety ale jako mechanik a nie elektryk czy automatyk jestem przerażony ze ktos nie mając podstawowej a wsumie to żadnej wiedzy bierze się za elektrykę. Dobrze że jest tam tylko 24v to raczej sobie krzywdy nie zrobi. Na module jest taki sam schemat jak na zwykłym włączniku wiec jak ktoś ma żal za brak instrukcji to obawiam się że instrukcja tutaj nie pomoże. Rozumiem film instruktażowy na YT ale są pewne granice których się nie przekracza. Co do szkolenia to kiedyś też brałem udział bardzo pomocne i zrozumiałe. Przepraszam ale musiałem to napisać.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
@Artur
Lepiej bym tego nie ująłzuchnet wrote: Thu Nov 04, 2021 3:19 pm @Hidden
Z całym szacunkiem ale czytając twoja radosną twórczość nasuwa się jedno - LENISTWO.
Nie chciało ci się nawet podać modelu napędu bramy a to już mówi wszystko. Być może chciałbyś aby wraz z SBW-02 dostać encyklopedie wszystkich modelów bram z rozrysowanym schematem połączenia.
Każdy z nas kto korzysta z SBW z zasady nie dłubię przy tym bo modul nie jest po to aby w nim dłubać tylko podlacza raz i działa.
Skoro nie wiesz co to mostek, kontraktron to znaczy że nie wiesz co to google i czy aby napewno tylko wiedza elektryki kończy sie na podstawówce?
Panie dla leniwych jest napęd + pilot do niego jedyne co będziesz musiał zrobić to raz na kilka lat wymienić baterie.
-
Hidden
No ale przeciez to jest najswietsza prawda. Ja jestem leniwy. Prosze mi wybaczyc, ale wchodzac na forum i na watek o podlaczeniu podobnej bramy, widze 13 stron pytan i odpowiedzi i chlopu dalej nie dziala, no to ja nie wiem jak mam wytlumaczyc ze cos tu jest nie tak.
Nie chce nikogo obrazac, ale naprawde zaczynam sie zastanawiac, czy tu nie ma jakiegos problemu z czytaniem ze zrozumieniem. Slysze, ze musze sie cofnac do podstawowki, ze jestem laikiem i ze jestem leniwy. A ja odpowiadam, ze tak elektronika jest u mnie na przedszkolnym poziomie, jestem laikiem i jestem leniwy. I dalej zadaje pytanie, co z tego? Ja pytam firme Zamel w takim razie moze przemyslec model biznesowy, bo wyglada na to ze ja, i wielu innych, choc mneij leniwych, ma problem z produktem ktory zakupili (13 stron watku jest tego najlepszym dowodem). Ale rozumiem, ze tak samo jak na forum wedkarskim, zleci sie 20 doswiadczonych ludzi, ktorzy uwazaja ze wszyscy maja miec identyczna wiedze, aby z tego produktu skorzystac. No i super, skutecznie mnie do Supli zniecheciliscie, mozliwe ze nawet powinienm podziekowac.
Odpowiadajac na szydere z dojazdem 50km: w obie strony to mniej wiecej 100zl paliwa + wyplata pracownika. Jesli liczyc zakup napedu u producenta to podejrzewam ze jest to 2000zl. Ja mysle ze jednak by sie oplacalo i mamy klasyczny scenariusz win/win. Doliczyc wypada takze potencjalne zyski z wiekszej sprzedazy. Natomiast jak rozumiem ten tok rozumowania jest bez sensu, wiec nie ma o czym mowic.
Sprawa wlasciwie sprowadza sie do tego zeby podpisac wszystkie wejscia, zeby taki matol jak ja mogl otworzyc instrukcje do jednego z setki napedow na rynku i dopasowac to co jest po stronie napedu z tym co jest po stronie modulu. Nie sadze, zeby do tego potrzeba bylo wykwalifikowanego elektryka.
Jeszcze w sumie prowokacyjnie powinienem napisac: czy panowie jestescie wszyscy ekspertami od software'u skoro uzywacie cloud.supla.org? Czy do korzystania z apki mobilnej tez powinnismy wymagac kursow online i wykwalifowanego czlowieka ktory sie tam za Was zaloguje, bo tylko on bedzie widzial jak to jest pod spodem napisane?
Nie chce nikogo obrazac, ale naprawde zaczynam sie zastanawiac, czy tu nie ma jakiegos problemu z czytaniem ze zrozumieniem. Slysze, ze musze sie cofnac do podstawowki, ze jestem laikiem i ze jestem leniwy. A ja odpowiadam, ze tak elektronika jest u mnie na przedszkolnym poziomie, jestem laikiem i jestem leniwy. I dalej zadaje pytanie, co z tego? Ja pytam firme Zamel w takim razie moze przemyslec model biznesowy, bo wyglada na to ze ja, i wielu innych, choc mneij leniwych, ma problem z produktem ktory zakupili (13 stron watku jest tego najlepszym dowodem). Ale rozumiem, ze tak samo jak na forum wedkarskim, zleci sie 20 doswiadczonych ludzi, ktorzy uwazaja ze wszyscy maja miec identyczna wiedze, aby z tego produktu skorzystac. No i super, skutecznie mnie do Supli zniecheciliscie, mozliwe ze nawet powinienm podziekowac.
Odpowiadajac na szydere z dojazdem 50km: w obie strony to mniej wiecej 100zl paliwa + wyplata pracownika. Jesli liczyc zakup napedu u producenta to podejrzewam ze jest to 2000zl. Ja mysle ze jednak by sie oplacalo i mamy klasyczny scenariusz win/win. Doliczyc wypada takze potencjalne zyski z wiekszej sprzedazy. Natomiast jak rozumiem ten tok rozumowania jest bez sensu, wiec nie ma o czym mowic.
Sprawa wlasciwie sprowadza sie do tego zeby podpisac wszystkie wejscia, zeby taki matol jak ja mogl otworzyc instrukcje do jednego z setki napedow na rynku i dopasowac to co jest po stronie napedu z tym co jest po stronie modulu. Nie sadze, zeby do tego potrzeba bylo wykwalifikowanego elektryka.
Jeszcze w sumie prowokacyjnie powinienem napisac: czy panowie jestescie wszyscy ekspertami od software'u skoro uzywacie cloud.supla.org? Czy do korzystania z apki mobilnej tez powinnismy wymagac kursow online i wykwalifowanego czlowieka ktory sie tam za Was zaloguje, bo tylko on bedzie widzial jak to jest pod spodem napisane?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
@Hidden, jeszcze raz napiszę... po co ciągnąć ten wątek w tym kierunku i tracić czas. Na dowód proszę zerknij w kilka losowych wątków z tego działu viewforum.php?f=58. Zobaczysz, że większość z tematów zaczyna się od pytania "Jak podłączyć SBW do....." i kończy się odpowiedzią w postaci jednego czasami dwóch postów. Tyle.
Tutaj na forum są dwie osoby z firmy Zamel. Reszta to głównie użytkownicy Supli. Znajdziesz też przynajmniej kilkunastu programistów.
Większość osób, które możesz tutaj poznać to pasjonaci, którzy bardzo osobiście traktują ten projekt stąd nie dziw się, że społeczność zareagowała w ten, a nie inny sposób. Podkreślam... Supla to głównie Społeczność.
Jeszcze raz zachęcam do zmiany podejścia. Chętnie usunę ten temat abyś mógł zadać pytanie w osobnym wątku na które szybko otrzymasz odpowiedź.
Tutaj na forum są dwie osoby z firmy Zamel. Reszta to głównie użytkownicy Supli. Znajdziesz też przynajmniej kilkunastu programistów.
Większość osób, które możesz tutaj poznać to pasjonaci, którzy bardzo osobiście traktują ten projekt stąd nie dziw się, że społeczność zareagowała w ten, a nie inny sposób. Podkreślam... Supla to głównie Społeczność.
Jeszcze raz zachęcam do zmiany podejścia. Chętnie usunę ten temat abyś mógł zadać pytanie w osobnym wątku na które szybko otrzymasz odpowiedź.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
emg
Myślę, że zamiast pisać tak długie posty, a wspominałeś o innych obowiązkach już byś dawno sobie to podłączył
. Schemat dostałeś, skoro się nie znasz to podłącz wg niego, a nie zastanawiaj dlaczego coś jest połączone ze sobą.
........._____.........______........______.........
supla: zamel x15, shelly x 16, wemos x4, sonoff
konkurencja: blebox, tuya, nuki
supla: zamel x15, shelly x 16, wemos x4, sonoff
konkurencja: blebox, tuya, nuki
-
klimasstudio
Kupił by zestaw innej firmy to wcale by nie wiedział co i jak bez przeszkolenia 
Podlaczyles kolego wg. instrukcji kolegów z postów wyżej?
Jeżeli był temat i nie ma jasno że rozwiązany problem mogłeś dopytac
zdarza się że ktoś przeczyta wątek i podłączy wszystko i jak już mu działa to porzuca temat bez odpowiedzi. Nadal uważam że trzeba było grzecznie dać temat z pytaniem i opisaniem co robisz i co nie działa. Nie jesteśmy wrozkami lecz chętnie pomożemy 
Podlaczyles kolego wg. instrukcji kolegów z postów wyżej?
Jeżeli był temat i nie ma jasno że rozwiązany problem mogłeś dopytac
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d