ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mSRW-01 :)

karnasw

Cena będzie porównywalna do SRW-01? Mam 4 rolety na SRW, ale szczerze mówiąc walka z upychaniem kabli w puszcze to strata wielu godzin. Chcę jeszcze dołożyć 9 sterowników, a w wolałbym to sobie ułatwić :P
MadOnion78

Będzie porównywalna ;p
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
karnasw

To dobrze, oszczędzę sobie też przekleństw. :D
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Myślę, że polega wyżej miał na myśli porównywalność w sensie dosłownym.
Na zbliżone ceny raczej bym nie liczył biorąc pod uwagę ceny komponentów i brak ich dostępności.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
karnasw

Funkcyjnie wiem, że różnić się nie będzie. No nic, czekam na premierę i zobaczę czy wygoda wygra. 🙂
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Funkcyjnie różnice są. mSRW ma autodetekcję ruchu rolety więc się samodzielnie kalibruje. Ma też wykrywanie nieoczekiwanego zatrzymania rolety.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
MadOnion78

Przemek jak zwykle mnie rozgryzł : ), ja też czekam na mSRW z uwagi na wymiary - to dla mnie jedyny ratunek.
Przy okazji mam też pytanie bo ostatnio gdzieś mi przymroziło roletę tak, że nie była w stanie dalej podnieść i w aplikacji dostałem komunikat z czerwonym wykrzyknikiem. Czy w takim przypadku mSRW odcina prąd? (mam silniki bez zabezpieczenia przed przeciążeniem)
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
karnasw

A to nie wiedziałem, że są nowe funkcje. No to czekam ;)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

MadOnion78 wrote: Tue Jan 11, 2022 7:42 am Przemek jak zwykle mnie rozgryzł : ), ja też czekam na mSRW z uwagi na wymiary - to dla mnie jedyny ratunek.
Przy okazji mam też pytanie bo ostatnio gdzieś mi przymroziło roletę tak, że nie była w stanie dalej podnieść i w aplikacji dostałem komunikat z czerwonym wykrzyknikiem. Czy w takim przypadku mSRW odcina prąd? (mam silniki bez zabezpieczenia przed przeciążeniem)
Rozumiem, że ten komunikat pojawił się na mSRW?
U siebie na dwóch różnych napędach sprawdzałem i nie było różnicy w poboże prądu w trakcie normalnego ruchu oraz przy zablokowanym pancerzu (tzn. była zmiana, ale rzędu kilku mA, więc praktycznie niewykrywalna).
To że pokazał się u Ciebie wykrzyknik, świadczy o tym, że:
1. Silnik wykrył przeciążenie i odciął napięcie szybciej niż mSRW się tego spodziewał, albo
2. Silnik próbował cały czas pracować, a po czasie całkowitego otwarcia, napęd nadal pobierał prąd, więc mSRW uznał to za błąd.

Ale ogólnie - jeśli chcemy zabezpieczyć rolety, to trzeba kupować silniki, które potrafią wykryć problem i same reagują. Na poziomie sterowanika niewiele da się zrobić (przynajmniej na podsatwie poboru prądu).
Czasem ludzie też radzą dać wkręt (albo jakąś inną blokadę) w prowadnice rolet, tak aby pancerz opierał się tylko na krawędziach na tych blokadach, a nie na całym parapecie. Wtedy ryzyko przymarznięcia do parapetu jest dużo mniejsze.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
MadOnion78

Tak, komunikat pojawił się w apce (czerwony wykrzyknik + jakiś komunikat jeszcze był ale nie zapamiętałem) chwilę po rozszczelnieniu.
Efekt przymarznięcia ostatniej lameli do parapetu.

Silniki mam bez zabezpieczenia, w sytuacji opuszczania (przy takiej pogodzie typu marznący deszcz+ wiatr) wiąże się to przyblokowaniem rolety i rozłączeniem lameli.
W przypadku podnoszenia nie wiem czy silnik by sobie poradził czy się spali - zimą mam deaktywowane harmonogramy i staram się podczas takiej pogody otwierać pod nadzorem.

Muszę nasmarować parapet smalcem :lol:

Return to “ZAMEL mSRW-01”