No faktycznie. O zworce jest. Jakoś mi to przeleciało. To jak wspomniałeś o zakupach to tak szybko i w skrócie. Przyszedł mi dzisiaj ten analizator anten o którym któregoś dnia wspominałem . Antena okazała się być na 2.4MHz ale tak niedostrojona że praktycznie nie do użytku. Nadawanie na równi z wewnętrzną albo gorzej się wyjaśniło.Zibi_007 wrote: Thu Jan 22, 2026 9:52 pm Wystarczy zewrzeć zworkę, na co autor postu już wpadł wcześniej i zostawił info dla "potomnych".
Swoją drogą mogłyby już te układy stanieć, bo ciężko (nawet mnie) wyrwać je poniżej 30 zł![]()
Wgrywanie pliku *.bin na ESP32 C6 [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
Hej! Przypominam sobie wątek, w którym pisałeś o zakupie tego analizatora i sprawdzisz "maluszka" Seeed Xiao C6 (jego antanę). Czy to właśnie ten moduł sprawdzałeś i z jaką anteną, bo ta informacja byłaby istotna dla nas - używających tego modułu. W zasadzie ja nie sprawdzę, czy na autonomicznej antenie będzie działał lepiej, bo nie napiszę softu "bez zewnętrznej anteny". Chyba, że coś źle zrozumiałem.zzrr wrote: Thu Jan 22, 2026 10:25 pmNo faktycznie. O zworce jest. Jakoś mi to przeleciało. To jak wspomniałeś o zakupach to tak szybko i w skrócie. Przyszedł mi dzisiaj ten analizator anten o którym któregoś dnia wspominałem . Antena okazała się być na 2.4MHz ale tak niedostrojona że praktycznie nie do użytku. Nadawanie na równi z wewnętrzną albo gorzej się wyjaśniło.Zibi_007 wrote: Thu Jan 22, 2026 9:52 pm Wystarczy zewrzeć zworkę, na co autor postu już wpadł wcześniej i zostawił info dla "potomnych".
Swoją drogą mogłyby już te układy stanieć, bo ciężko (nawet mnie) wyrwać je poniżej 30 zł![]()
O "maluszku"RomanG wrote: Thu Jan 22, 2026 10:56 pmHej! Przypominam sobie wątek, w którym pisałeś o zakupie tego analizatora i sprawdzisz "maluszka" Seeed Xiao C6 (jego antanę). Czy to właśnie ten moduł sprawdzałeś i z jaką anteną, bo ta informacja byłaby istotna dla nas - używających tego modułu. W zasadzie ja nie sprawdzę, czy na autonomicznej antenie będzie działał lepiej, bo nie napiszę softu "bez zewnętrznej anteny". Chyba, że coś źle zrozumiałem.zzrr wrote: Thu Jan 22, 2026 10:25 pmNo faktycznie. O zworce jest. Jakoś mi to przeleciało. To jak wspomniałeś o zakupach to tak szybko i w skrócie. Przyszedł mi dzisiaj ten analizator anten o którym któregoś dnia wspominałem . Antena okazała się być na 2.4MHz ale tak niedostrojona że praktycznie nie do użytku. Nadawanie na równi z wewnętrzną albo gorzej się wyjaśniło.Zibi_007 wrote: Thu Jan 22, 2026 9:52 pm Wystarczy zewrzeć zworkę, na co autor postu już wpadł wcześniej i zostawił info dla "potomnych".
Nie nie... Z Xiao sie nie bawiłem.RomanG wrote: Thu Jan 22, 2026 11:05 pm ...aa, rozumiem, bo już myślałem, że ta zewnętrzna antena (oryginalna) jest taka kiepska - a to byłoby trochę dziwne.![]()
Kupowałem z tego linka jak by co. https://pl.aliexpress.com/item/10050054 ... pt=glo2pol
Może mi sie tylko taka trafiła trefna. Ale tak na marginesie to posiadałem analizator tylko mu sie pasmo kończyło na 1.5GHz bo kiedyś troche robiłem układy na Lorkach. Ani razu z ali nie przyszła mi antena w przedziale do 30 zł której nie trzeba było dostrajać. Tak więc czasami zbytnia próba zaoszczędzenia raczej się nie opłaci.
-
adrian4477
- Has thanked: 3 times
Panowie, pomóżcie
Chciałem dziś dołączyć do klubu PRO no i klapa. Zakupiłem moduł XIAO ESP32-C6 Mini, wgrywam najnowszą binarkę 4MB w dwóch etapach, moduł zaczyna rozgłaszać sieć więc wydaje się że jest sukces. Po wpisaniu danych konfiguracyjnych i restarcie dodaje mi się do Cloud nowe urządzenie z jednym kanałem i tutaj bloker.. Bramka cały czas rozgłasza sieć. Próbowałem wgrywać różne, starsze wersje .bin flash download toolem jak i ESP-flasherem. Co robię nie tak?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Nic nie wgrywasz w dwóch etapach, tylko w jednym.
Pobierasz plik Z2S_Gateway.ino.merged.4MB.no_OTA.no_logs.bin i wgrywasz tylko ten plik pod adres 0x0.
Przed wgraniem za pomocą Flash Download Tool robisz ERASE, usuwasz też bramkę z Supla Cloud, jeśli przypadkiem Ci się tam dodała.
Pobierasz plik Z2S_Gateway.ino.merged.4MB.no_OTA.no_logs.bin i wgrywasz tylko ten plik pod adres 0x0.
Przed wgraniem za pomocą Flash Download Tool robisz ERASE, usuwasz też bramkę z Supla Cloud, jeśli przypadkiem Ci się tam dodała.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Bramkę obecnie dodasz też normalnie z aplikacji (telefonu).adrian4477 wrote: Mon Feb 16, 2026 7:59 pm Panowie, pomóżcieChciałem dziś dołączyć do klubu PRO no i klapa. Zakupiłem moduł XIAO ESP32-C6 Mini, wgrywam najnowszą binarkę 4MB w dwóch etapach, moduł zaczyna rozgłaszać sieć więc wydaje się że jest sukces. Po wpisaniu danych konfiguracyjnych i restarcie dodaje mi się do Cloud nowe urządzenie z jednym kanałem i tutaj bloker.. Bramka cały czas rozgłasza sieć. Próbowałem wgrywać różne, starsze wersje .bin flash download toolem jak i ESP-flasherem. Co robię nie tak?
Nie musisz się z nią łączyć po IP.
Po prostu użyj kreatora.
Będziesz miał pewność, że wszystko jest OK podane.
I rób, jak Robert wyżej napisał. To ważne.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Na stronie https://github.com/lsroka76/Z2S_Library/releases, zapodanej w pierwszym poście, są obecnie inne nazwy plików niż podane w poradniku i całym tym temacie.
Także w [Poradnik] dla leniwych - Bramka Zigbee pakiet startowy autor @myxhir powinien ten poradnik zmodyfikować i w tekście:
"Najogólniej
Świeża bramka -> wgrywamy plik merged 4 MB jeśli mamy bramkę z opcji 1 i 2, 8 MB jeśli z opcji 3
Potem aktualizacje robi się poprzez ściągnięcie mniejszej wersji naszego pliku merged, przykładowo jeśli wgrywaliśmy
Z2S_Gateway.ino.merged.4MB.no_OTA.logs.bin
To aktualizujemy bramkę wgrywając plik o tej samej nazwie bez merged
Z2S_Gateway.ino.4MB.no_OTA.logs.bin
Aktualizacja poprzez wgranie pliku do adresu 0x10000"
- powinien podać poprawne, aktualne nazwy plików ze strony https://github.com/lsroka76/Z2S_Library/releases do pobrania i aktualizacji.
Bo ja w tym momencie nie wiem, które pliki i w jakiej kolejności mam wgrać dla płytki ESP32-C6-N16.
Na dodatek, dzisiaj pojawiły się tam aktualizacje plików, z nazwami jak na powyższym zdjęciu:
Release v1.4.59 Latest
1.4.59 (2026-02-27)
Także w [Poradnik] dla leniwych - Bramka Zigbee pakiet startowy autor @myxhir powinien ten poradnik zmodyfikować i w tekście:
"Najogólniej
Świeża bramka -> wgrywamy plik merged 4 MB jeśli mamy bramkę z opcji 1 i 2, 8 MB jeśli z opcji 3
Potem aktualizacje robi się poprzez ściągnięcie mniejszej wersji naszego pliku merged, przykładowo jeśli wgrywaliśmy
Z2S_Gateway.ino.merged.4MB.no_OTA.logs.bin
To aktualizujemy bramkę wgrywając plik o tej samej nazwie bez merged
Z2S_Gateway.ino.4MB.no_OTA.logs.bin
Aktualizacja poprzez wgranie pliku do adresu 0x10000"
- powinien podać poprawne, aktualne nazwy plików ze strony https://github.com/lsroka76/Z2S_Library/releases do pobrania i aktualizacji.
Bo ja w tym momencie nie wiem, które pliki i w jakiej kolejności mam wgrać dla płytki ESP32-C6-N16.
Na dodatek, dzisiaj pojawiły się tam aktualizacje plików, z nazwami jak na powyższym zdjęciu:
Release v1.4.59 Latest
1.4.59 (2026-02-27)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.