Natywne wsparcie dla MQTT

Raddii

pzygmunt wrote: Thu Feb 18, 2021 5:56 pm Już Ci napisałem. Masz błędny {username}. To ma być {username} logowania do serwera MQTT Supli.
Dzięki udało się :-)
[/quote]

Witam Przemku,

jednak pisząc "dzięki udało się" nie do końca miałem rację. Okazuje się że stany przy otwarciu bramy lub furtki encje informujące o stanie pokazują prawidłowe położenia ale encje które zostały stworzone przez Ciebie zmieniają stan ale brama lub furtka nie zmienia swojego położenia. Wstawiam wszystkie ustawienia może zobaczysz co jest nie tak.

38.png
40.png
39.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Raddii

41.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Raddii wrote: Mon Feb 22, 2021 9:51 am jednak pisząc "dzięki udało się" nie do końca miałem rację. Okazuje się że stany przy otwarciu bramy lub furtki encje informujące o stanie pokazują prawidłowe położenia ale encje które zostały stworzone przez Ciebie zmieniają stan ale brama lub furtka nie zmienia swojego położenia. Wstawiam wszystkie ustawienia może zobaczysz co jest nie tak.
Opisz jaśniej co się dzieje
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Raddii

Na przykładzie bramy:
Encja która pokazuje położenie bramy działa prawidłowo tzn. pokazuje faktyczny stan albo otwarta albo zamknięta brama ale jeśli steruje za pomocą supli. Ta encja którą zrobiłem od Twojego kodu w configuration.yaml utworzyła mi encję o nazwie moja udawana brama. I otwierając bramę za pomocą tej encji przez HA brama się nie otwiera. Wchodząc do narzędzi deweloperskich jak zmieniam stan z "closed" na "open" też nic się nie dzieje tzn. brama się nie otwiera.
pzygmunt

Czujniki poprawnie działają ?
Raddii

Tak, jeśli brama jest zamknięta to pokazują "off" a jeśli otwarta to "on".
pzygmunt

Co pokazuje MQTT explorer jak wykonujesz akcje na tych encjach co nie działają ?
Raddii

O to pytasz:
42.png
Dodam że jak wejdę w rejestr encji to przy tych utworzonych z Twojego kodu przez configuration.yaml widnieje napisz że są tylko do odczytu .
43.png
Tomasz21

1. Zainstaluj program "MQTT Explorer" na Windows 10.
2. Zaloguj się do broker'a
3. Mniej trochę litości dla pzygmunt ;-)
Raddii

Podpowiecie co mam tu powpisywać ponieważ już próbowałem i nie dałem rady.
1.png

Return to “MQTT”