Najczęstsze pytania i odpowiedzi [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Mon Mar 23, 2026 9:20 am
lukasz06 wrote: Mon Mar 23, 2026 9:03 am
vajera wrote: Mon Mar 23, 2026 8:20 am

Napisz, jakie zdarzenia i akcje ustawiasz?
DIM_WHITE/BRIGHTEN_WHITE ustawiasz dla kanału dimmera?
Ja tego nie ogarniam. Kombinowałem na różne sposoby ;)

Code: Select all

Action#: 1
Button 1
ON CLICK 4
BRIGHTNESS
DIMM WHITE
25

Action#: 2
Button 1
ON CLICK 5
BRIGHTNESS
BRIGHTEN WHITE
25

Action#: 3
Button 1
ON CLICK 1
RGBW SWITCH
TOOGLE
Rozumiem, że po dodaniu tych akcji zrestartowałeś bramkę zgodnie z instrukcją? Kręcenie kółkiem nie zmienia jasności? Naciskanie przycisku nie włącza/wyłącza żarówki?
Tak nic się nie zmienia, kompletnie nie reaguje na kliknięcia i obroty.
Włączyłem mu flagę ponownego parowania (tą drugą) i po przytrzymaniu przycisku parowania w tym smart knob, zapaliła się niebieska dioda i nie chciała zgasnąć. Odłączyłem bramkę od zasilania, dioda zgasła, bramka jest online, ale nie mogę wejść do Gui, knob nadal nie działa
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Mon Mar 23, 2026 10:27 am
vajera wrote: Mon Mar 23, 2026 9:20 am
lukasz06 wrote: Mon Mar 23, 2026 9:03 am

Ja tego nie ogarniam. Kombinowałem na różne sposoby ;)

Code: Select all

Action#: 1
Button 1
ON CLICK 4
BRIGHTNESS
DIMM WHITE
25

Action#: 2
Button 1
ON CLICK 5
BRIGHTNESS
BRIGHTEN WHITE
25

Action#: 3
Button 1
ON CLICK 1
RGBW SWITCH
TOOGLE
Rozumiem, że po dodaniu tych akcji zrestartowałeś bramkę zgodnie z instrukcją? Kręcenie kółkiem nie zmienia jasności? Naciskanie przycisku nie włącza/wyłącza żarówki?
Tak nic się nie zmienia, kompletnie nie reaguje na kliknięcia i obroty.
Włączyłem mu flagę ponownego parowania (tą drugą) i po przytrzymaniu przycisku parowania w tym smart knob, zapaliła się niebieska dioda i nie chciała zgasnąć. Odłączyłem bramkę od zasilania, dioda zgasła, bramka jest online, ale nie mogę wejść do Gui, knob nadal nie działa
A,włączyłeś parowanie oprócz tej flagi?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Mon Mar 23, 2026 10:27 am Tak nic się nie zmienia, kompletnie nie reaguje na kliknięcia i obroty.
Pytanie - skoro zawiesił się przycisk, to dlaczego odłączyłeś bramkę od zasilania? Zacząłbym od resetu przycisku, np. poprzez wyjęcie baterii na kilka sekund, bramkę uruchomiłbym ponownie korzystając z GUI a nie odcinając jej zasilanie, co zawsze wiążę się z ryzykiem utraty danych - zwłaszcza, jeżeli robisz to w trakcie parowania.
Co to znaczy, że bramka jest online? Może zmienił Ci się adres IP bramki i dlatego nie możesz wejść w GUI?

Czy ten okrągły przycisk działał wcześniej w tej bramce? robiłeś jakieś testy, np. z poziomu Cloud?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lukasz06

vajera wrote: Mon Mar 23, 2026 12:25 pm
lukasz06 wrote: Mon Mar 23, 2026 10:27 am Tak nic się nie zmienia, kompletnie nie reaguje na kliknięcia i obroty.
Pytanie - skoro zawiesił się przycisk, to dlaczego odłączyłeś bramkę od zasilania? Zacząłbym od resetu przycisku, np. poprzez wyjęcie baterii na kilka sekund, bramkę uruchomiłbym ponownie korzystając z GUI a nie odcinając jej zasilanie, co zawsze wiążę się z ryzykiem utraty danych - zwłaszcza, jeżeli robisz to w trakcie parowania.
Co to znaczy, że bramka jest online? Może zmienił Ci się adres IP bramki i dlatego nie możesz wejść w GUI?

Czy ten okrągły przycisk działał wcześniej w tej bramce? robiłeś jakieś testy, np. z poziomu Cloud?
Przycisk prędzej działał z aplikacji normalnie wl/wył ta żarówkę, ściemniałem i rozjasnialem. Nie działały te lokalne akcje. Odłączyłem od zasilania bo ta dioda świeciła się ok 10 min., a przycisk nie reagował.
Gui samo wróciło po ok 20 min. Bramkę mam na stałym adresie, więc nie mogło się nic samo zmienić..
Teraz wróciłem do punktu wyjścia. Bramka działa, żarówka i przycisk pokazuje RSSI ok 70-77, akcje nie działają.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera spróbuję dzisiaj w przerwach przy innej robocie powalczyć z tą zaświecającą się u mnie niebieską diodą. Powiedz proszę lub przypomnij. Jak by można wyciągnąć do pliku tekstowego czy jakoś żeby mieć później na wzór wszystkie akcje zrobione na bramce. Chyba będe musiał kasować wszystko i parować jeszcze raz. Bo nie potrafię odnaleźć jakiejś prawidłowości czy powtarzalności. Czasami zaświeca się po godzinie, czasami po dwóch.
lukasz06

@zzrr zobacz jeszcze tą flagę Force device to bind gateway again
Bo u mnie po jej zaznaczeniu w raz z Pair ona zostaje włączona nawet po resecie bramki.
U mnie tez cały jakiś dzień się świeciła ta niebieska dioda, ale jak ją wyłączyłem, to już nie świeci.
zzrr

lukasz06 wrote: Wed Mar 25, 2026 11:20 am @zzrr zobacz jeszcze tą flagę Force device to bind gateway again
Bo u mnie po jej zaznaczeniu w raz z Pair ona zostaje włączona nawet po resecie bramki.
U mnie tez cały jakiś dzień się świeciła ta niebieska dioda, ale jak ją wyłączyłem, to już nie świeci.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi. Tą opcję @lukasz06 już też przerobiłem. Przełączniki są na bank na Off. Dodatkowo też tymi przełącznikami robiłem ON/OFF i ona gasła, jednak po jakimś czasie zaświeca znowu.
zzrr

W bramce mam termostaty, głowice i podwójny przekaźnik. Dwa termostaty i jedna głowica sparowana z bramką na razie nie jest jeszcze fizycznie włączona a na bramce były ustawione również na te urządzenia keepalive i timeout. Dwie godziny temu tak na próbę ustawiłem w tych niepodłączonych te parametry na 0 i zresetowałem bramkę. Na razie dioda niebieska się nie zaświeciła. @vajera widziałbyś w tym jakąś logikę? Fizyczne wytłumaczenie na bazie kodu w bramce? Choć nie wiem czy jeszcze się nie zaświeci.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

zzrr wrote: Wed Mar 25, 2026 12:54 pm W bramce mam termostaty, głowice i podwójny przekaźnik. Dwa termostaty i jedna głowica sparowana z bramką na razie nie jest jeszcze fizycznie włączona a na bramce były ustawione również na te urządzenia keepalive i timeout. Dwie godziny temu tak na próbę ustawiłem w tych niepodłączonych te parametry na 0 i zresetowałem bramkę. Na razie dioda niebieska się nie zaświeciła. @vajera widziałbyś w tym jakąś logikę? Fizyczne wytłumaczenie na bazie kodu w bramce? Choć nie wiem czy jeszcze się nie zaświeci.
Ja ostatnio miałem taki przypadek że usunąłem głowice z bramki ale ani nie zrobiłem resetu ustawień w niej . I po jakimi czasie się dodawała sam i zapalała się niebieska dioda .
Ale to było kiedy usuwałem urządzenie . Czy usuwałeś cos ostatnio ?
zzrr

LukiSpajder wrote: Wed Mar 25, 2026 1:27 pm .....

Ja ostatnio miałem taki przypadek że usunąłem głowice z bramki ale ani nie zrobiłem resetu ustawień w niej . I po jakimi czasie się dodawała sam i zapalała się niebieska dioda .
Ale to było kiedy usuwałem urządzenie . Czy usuwałeś cos ostatnio ?
Przedwczoraj przez przypadek nacisnąłem dodanie bramki AND i ją po chwili usunąłem. Ale to wszedłem na panel bramki bo już właśnie z tą diodą niebieską walczyłem. Nic więcej nie było usuwane. Na razie mija jakieś dwie i pół godziny i się nie zaświeciła odkąd przestawiłem na 0 te flagi keepalive i timeout na tych termostatach 2 z 5 i głowicy jednej które teraz są w bramce sparowane ale są fizycznie nie włączone. Dlatego ciekawy jestem czy @vajera by w tym jakąś logikę widział w odniesieniu do działania bramki. No w każdym razie na razie nie zaświeciła.

Return to “Bramka ZigBee”