ESP8266 Primary GUI v2

dobo

Arek.kandula wrote: Thu Oct 10, 2019 8:12 pm Nigdy nie miałem styczności z andruino.
Ja też.
Jedynie w Baskomie trochę działałem.

Podłączyłem BME do OLEDa wyświetla jego parametry ale przełączają mi się one na zmianę ze stanem 0,0 stC
Zauważyłem też, że jak załączany jest przekaźnik to znika ta kreska oddzielająca wskazania stanu przekaźników z zasięgiem od parametrów z czujników.

To moja binarka na Canwing znalazłem jak ja zrobić i gdzie ja szukać :)
Primary_GUI.ino.generic.rar
Kompilowana z takimi parametrami
Canwing.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

w supla_oled.ccp
zamieniłem

Code: Select all

display.drawString(y, display.getHeight() / 2, String(ds18b20_channel[i].last_val, 1) + "ºC");
na

if(ds18b20_channel[i].last_val == -275) {
        display.drawString(y, display.getHeight() / 2, "--- ºC");
      }else{
        display.drawString(y, display.getHeight() / 2, String(ds18b20_channel[i].last_val, 1) + "ºC");
      }
logo supla niżej (w dwukolorowym logo nachodzi na górny pasek)

display.drawXbm(34, 14, supla_logo_width, supla_logo_height, supla_logo_bits);
na

display.drawXbm(34, 18, supla_logo_width, supla_logo_height, supla_logo_bits); 
Opis DHT w funkcji void display_dht() dodałem

display.setTextAlignment(TEXT_ALIGN_LEFT);
  display.setFont(ArialMT_Plain_10);
  display.drawString(0, display.getHeight() / 2 - 10, "DHT");

Zostały jeszcze resztki pikseli po lewej stronie, które zostają. Jak zlokalizuję problem wyślę zmiany.
krycha88
Been thanked: 5 times

uchnast.michal wrote: Fri Oct 11, 2019 10:16 am w supla_oled.ccp
zamieniłem

na

if(ds18b20_channel[i].last_val == -275) {
        display.drawString(y, display.getHeight() / 2, "--- ºC");
      }else{
      }
logo supla niżej (w dwukolorowym logo nachodzi na górny pasek)

display.drawXbm(34, 14, supla_logo_width, supla_logo_height, supla_logo_bits);
na

display.drawXbm(34, 18, supla_logo_width, supla_logo_height, supla_logo_bits); 
Opis DHT w funkcji void display_dht() dodałem

display.drawString(0, display.getHeight() / 2 - 10, "DHT");

Zostały jeszcze resztki pikseli po lewej stronie, które zostają. Jak zlokalizuję problem wyślę zmiany.
Na dniach wrzucę nową wersję ktora będzie fajniejsza 😀
https://gui-generic-builder.supla.io/
uchnast.michal

Uchylisz rąbka tajemnicy?
krycha88

uchnast.michal wrote: Fri Oct 11, 2019 11:27 am Uchylisz rąbka tajemnicy?
Będzie fajnie, pierwsza wersja oleda była zajawką :)
dobo

krycha88 wrote: Fri Oct 11, 2019 1:23 pm Będzie fajnie, pierwsza wersja oleda była zajawką :)
Już nie mogę się doczekać :)

Zapytam - chcę zobaczyć jak będzie wyglądała pogrubiona czcionka wole zapytać zanim namieszam.
Ten pogrubiony kod wygląda mi, że jest za to odpowiedzialny

void display_supla_status(int x, int y) {
display.setColor(WHITE);
display.drawStringMaxWidth(x, y, display.getWidth(), String(supla_status.status_msg));
display.display();

Czy w miejsce Plain mam wpisać Bold dobrze to rozumiem, a 10 odpowiada za wielkość?

I jeszcze raz zapytam o tą znikającą linię po załączeniu przekaźnika i czemu mi przeskakuje pomiędzy wskazaniami BME, a wskazanie 0.0 stC jak nie mam poza BME podłączonego innego czujnika.
Nie wiem z czego to wynika ale nie mam wskazania ciśnienia w aplikacji jest tylko małą czcionką wynik 260
uchnast.michal

@krycha88 mam jeszcze sugestie dotyczące DSów.

1. Gdy podłącze np 2 i zdefiniuję w cloud to po podłączeniu kolejnego lub kolejnych te poprzednie adresy pojawiają się pod innymi pozycjami co wymusza usunięcie modułu z cloud. To jest dość kłopotliwe przy awarii DSa lub rozszerzeniu funkcjonalności. Może dodatkowo w eepromie zapisywać nr DSa by pozostawały "na swoim miejscu".
2. Jeżeli definiuję możliwość podłączenia max8 DSów i nie mam ich fizycznie podłączonych (brak adresów w EEPROMie) by w oledzie się nie wyświetlały kanały.

Z góry dzięki za wzięcie pod uwagę moich spostrzeżeń:)
krycha88

uchnast.michal wrote: Fri Oct 11, 2019 5:43 pm 1. Gdy podłącze np 2 i zdefiniuję w cloud to po podłączeniu kolejnego lub kolejnych te poprzednie adresy pojawiają się pod innymi pozycjami co wymusza usunięcie modułu z cloud. To jest dość kłopotliwe przy awarii DSa lub rozszerzeniu funkcjonalności. Może dodatkowo w eepromie zapisywać nr DSa by pozostawały "na swoim miejscu".
W takiej sytuacji musisz podać ręcznie adresy na stronie głównej a nie po przez wyszukiwarkę adresów.
uchnast.michal wrote: Fri Oct 11, 2019 5:43 pm 2. Jeżeli definiuję możliwość podłączenia max8 DSów i nie mam ich fizycznie podłączonych (brak adresów w EEPROMie) by w oledzie się nie wyświetlały kanały.
Postaram się to poprawić.
uchnast.michal

krycha88 wrote: Fri Oct 11, 2019 5:56 pm W takiej sytuacji musisz podać ręcznie adresy na stronie głównej a nie po przez wyszukiwarkę adresów.
Jeżeli taki sposób zadziała to ok, dziękuję za podpowiedź:)
uchnast.michal

I jeszcze jedna moja propozycja. Dotyczy zaznaczania aktualnie włączonych przekaźników.
Image

w supla_web_server.ccp
do style dopisać

.relay_check{color:red;}.relay_check:after{content:  '\2713 ';};
i zmienić

content += "<i><label ";
 if (v == 1) content += "class=\"relay_check\" ";
content += ">Przekaźnik ";
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”