Przy okazji tego wątku chciałem zwrócić uwagę na problemy osób niedowidzących, a mianowicie wielkości czcionek Jak wiadomo android ma ustawienie wielkości czcionek , które dobra aplikacja powinna respektować.
Jako osoba niedowidząca w stopniu znacznym, mogę powiedzieć ze o ile w obecnej aplikacji wielkość dobrana czcionek w opisach kanałów jest dla mnie ok, i rzeczywiście powiększenie czcionek w androidzie powiększa te opisy(bardzo pomaga tez pogrubiona czcionka), to wielkość czcionek w opisach na wykresie zupełnie tego nie respektuje i jest dla osób niedowidzących dużo za mała. Osobiście musze sięgać po dużą lupę aby rozczytać podpowiedzi na wykresach (data, temperatura, wilgotność etc)
Bardzo bym prosił aby te opisy także dostosować do wielkości czcionek androida.
Sceny w aplikacji - pytanie
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dodałem issue do projektu, aby ten temat nie umknął:mmiikk wrote: Mon Nov 14, 2022 9:04 am Przy okazji tego wątku chciałem zwrócić uwagę na problemy osób niedowidzących, a mianowicie wielkości czcionek Jak wiadomo android ma ustawienie wielkości czcionek , które dobra aplikacja powinna respektować.
Jako osoba niedowidząca w stopniu znacznym, mogę powiedzieć ze o ile w obecnej aplikacji wielkość dobrana czcionek w opisach kanałów jest dla mnie ok, i rzeczywiście powiększenie czcionek w androidzie powiększa te opisy(bardzo pomaga tez pogrubiona czcionka), to wielkość czcionek w opisach na wykresie zupełnie tego nie respektuje i jest dla osób niedowidzących dużo za mała. Osobiście musze sięgać po dużą lupę aby rozczytać podpowiedzi na wykresach (data, temperatura, wilgotność etc)
Bardzo bym prosił aby te opisy także dostosować do wielkości czcionek androida.
https://github.com/SUPLA/supla-android/issues/400
Najlepsze suple dla Twojego domu