Pietras81 wrote: Mon Dec 19, 2022 6:56 pm(...)
Igraz z ogniem. Pamiętaj ze mamusia zawsze ma rację.
Spokojnie, już zafundowałem jej wczasy nad morzem...
...żeby się przyzwyczajała do piachu.
A tak btw, już dawno, nawet jak jeszcze nie znałem Supli, to już zacząłem dbać o oszczędzanie energii w domu. Do termy zainstalowałem timer, włączający termę tak, żeby grzała wodę tylko jak jest ona potrzebna, czyli rano do mycia, w południe do jakichś tam naczyń, chociaż teraz już jest zmywarka i na wieczór do kąpieli. Tak to by się włączała kiedy kazał by jej termostat. A po co to?
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
Zacznij od zapytania czy gazownia się zgodzi i podlaczy bo inaczej kupisz a nie podłącza i będziesz w plecy. Były przypadku że nie cchą gadac i mają takie wymagania o separacji Atex że szkoda zachodu.
Wprawdzie od czasu jego publikacji trochę się zmieniło, ale lepsze to niż nic. Nie ująłem w nim jednej istotnej rzeczy (dlatego jest niepubliczny): aby móc w jakikolwiek sposób polegać na pomiarze energii, musisz skalibrować układ pomiarowy.
W tym celu podłącz do SP111 odbiornik generujący stałe obciążenie (np. żarówkę wolframową), na stronie konfiguracyjnej przejdź do odpowiedniej zakładki, wpisz odpowiednią moc i uruchom proces kalibracji.
A którą aktualnie wersję Gosund trzeba by wybrać w gui generic? Bo do wyboru jest v1.1 v1.4 i v3.4
Na płytce wewnątrz Gosund mam v1.1 to pewnie taką wersję muszę wgrać.
I procek dalej zostaje ESP8266?
Robert Błaszczak wrote: Sun Dec 18, 2022 9:09 pm
Ja mierzę tylko całe zużycie na mieszkaniu, ale to dlatego że licznik dostawcy znajduje się w piwnicy. No i w Supli mam więcej danych. Natomiast ja nie widzę potrzeby mierzenia wszystkich odbiorników. Piorę bo muszę wyprać, gotuję bo chcę zjeść ciepły posiłek, itp. Co mi daje informacja, ile energii pobrała pralka? Jak za dużo to mam chodzić brudny?
W zasadzie można się z Tobą zgodzić, ma sens co napisałeś ale... Pomiar pojedynczych urządzeń wydaje się zasadne gdy chcemy dobrać optymalny program. Niejednokrotnie pozornie niewielka zmiana parametrów prania/suszenia/pracy rekuperacji może przynieść oszczędności. Cytując klasyka "jeżeli nie widać różnicy, to po co przepłacać";)
Wprawdzie od czasu jego publikacji trochę się zmieniło, ale lepsze to niż nic. Nie ująłem w nim jednej istotnej rzeczy (dlatego jest niepubliczny): aby móc w jakikolwiek sposób polegać na pomiarze energii, musisz skalibrować układ pomiarowy.
W tym celu podłącz do SP111 odbiornik generujący stałe obciążenie (np. żarówkę wolframową), na stronie konfiguracyjnej przejdź do odpowiedniej zakładki, wpisz odpowiednią moc i uruchom proces kalibracji.
A którą aktualnie wersję Gosund trzeba by wybrać w gui generic? Bo do wyboru jest v1.1 v1.4 i v3.4
Na płytce wewnątrz Gosund mam v1.1 to pewnie taką wersję muszę wgrać.
I procek dalej zostaje ESP8266?
Jeśli masz na płytce napis V1.1, to najpewniej tę samą musisz wybrać w Builderze. Nie miałem do czynienia z Gosundem innym niż V1.1. Procesor wybiera się automatycznie.
Używam Licznik energii HLW8012 działa prawidłowo. Przed pomiarem wystarczy sformatować na przykład na podstawie żarówki 40-60W. Zaleta oraz wada max moc 19A. Przykładowy SonOff ma tylko 15A jeżeli nie trafisz na chińczyka, podobno zaczynają się wypalać przy 10A.
jaku2k wrote: Sun Dec 18, 2022 8:56 pm(...)aby móc w jakikolwiek sposób polegać na pomiarze energii, musisz skalibrować układ pomiarowy.
A dostanę dokładniejszą instrukcję? Nie musi być to po raz kolejny opisywanie tego procesu, ja "bardzo chętnie złowię rybę jeśli dostanę wędkę, tylko na razie nie wiem gdzie szukać wody z rybami".
EDIT: Już wiem.
192.168.X.XXX -> USTAWIENIA URZĄDZENIA -> INNE -> na niebiesko Kalibracja.
Tylko jeszcze co się robi żeby to skalibrować? Najzwyczajniej uruchomić kalibrację? I jeśli się zgadza z obciążeniem to jest ok a jeśli się nie zgadza to zmienić wartość kWh?
jaku2k wrote: Sun Dec 18, 2022 8:56 pm(...)aby móc w jakikolwiek sposób polegać na pomiarze energii, musisz skalibrować układ pomiarowy.
A dostanę dokładniejszą instrukcję? Nie musi być to po raz kolejny opisywanie tego procesu, ja "bardzo chętnie złowię rybę jeśli dostanę wędkę, tylko na razie nie wiem gdzie szukać wody z rybami".
EDIT: Już wiem.
192.168.X.XXX -> USTAWIENIA URZĄDZENIA -> INNE -> na niebiesko Kalibracja.
Tylko jeszcze co się robi żeby to skalibrować? Najzwyczajniej uruchomić kalibrację? I jeśli się zgadza z obciążeniem to jest ok a jeśli się nie zgadza to zmienić wartość kWh?
Podłączasz np. żarówkę 100W - to samo wpisujesz w okienku kalibracja, w drugim okienku wpisujesz aktualne napięcie w sieci (np. 235V - zmierzone multimetrem) klikasz kalibracja czekasz chwilę i po temacie.
Pietras81 wrote: Fri Dec 23, 2022 5:29 pm
Podłączasz np. żarówkę 100W - to samo wpisujesz w okienku kalibracja, w drugim okienku wpisujesz aktualne napięcie w sieci (np. 235V - zmierzone multimetrem) klikasz kalibracja czekasz chwilę i po temacie.
Dziękuję bardzo.
Pietras81 wrote: Mon Dec 19, 2022 7:32 pm
Ja generalnie kupilem liw 01 oraz nadajnik to co widać pod licznikiem. Napisałem do gazowni trafiłem na dobrego człowieka i mam. Gazownia mi podłączyła i zaplombowala.
To co masz przyczepione to zaślepka.
dostałem odpowiedź z gazowni ale wymogi dość wyśrubowane:
Wyrażamy zgodę na montaż wewnętrznego układu transmisji danych z rejestratora gazu na potrzeby Odbiorcy paliwa gazowego na podanych poniżej warunkach:
• Podłączyć własne urządzenia do zdalnej transmisji danych do dodatkowego wyjścia impulsowego niskiej częstotliwości OUT w rejestratorze impulsów lub
• Podłączyć własne urządzenia do zdalnej transmisji danych do nadajnika impulsów LF w gazomierzu.
• Przystępując do prac należy przedstawić dokumentację projektowa zadania (szkic) z planem sytuacyjnym z zaznaczoną na schemacie barierą iskrobezpieczną. Układ teletransmisji danych ma być zabudowany poza strefą zagrożenia wybuchem EX, poza szafką transmisji PSG
• Prace należy zlecić firmie z stosownymi uprawnieniami gazowniczymi
• Prace należy wykonać pod nadzorem przedstawiciela Działu Pomiarów i Telemetrii.
• Po zakończeniu prac należy niezwłocznie się skontaktować z przedstawicielem Działu Pomiarów i Telemetrii, w celu sprawdzenia poprawności transmisji danych dla Polskiej Spółki Gazownictwa Sp. z o.o. Oddział w Zabrzu.
• Dane z wyjścia OUT lub LF nie są danymi rozliczeniowymi
• Odbiorca gazu ponosi pełne koszty realizacji instalacji zdalnej transmisji gazu, jej eksploatacji oraz ponosi pełną odpowiedzialność za jej bezpiecznie użytkowanie zgodne z obowiązującymi przepisami i normami.
• Nie ma konieczności odplombowywania gazomierza
nie bardzo qmam po co im te wszystkie wymogi a zwłaszcza firma z uprawnieniami gazowniczymi jak się elementów z gazem praktycznie nie dotyka
Dobra wiadomość, że faktycznie wcześniej nie zauważyłem, że nie ma potrzeby plombowania, na gazomierzu jest osobne miejsce na plombowanie gazomierza jak i rejestratora, więc dla własnych potrzeb nie ma potrzeby.
No nic, męczę ich dalej.
EDIT:
odpisali na moje zastrzeżenia:
Istotą sprawy jest jego podłączenie do urządzenia rejestrującego w sposób bezpieczny tzn poprzez zastosowanie iskrobezpiecznego zabezpieczenia obwodów elektrycznych zastosowanych w strefie zagrożenia wybuchem. Reasusmujac oczekujemy shematu podlączenia obwodów elektrycznych z nadajnikiem impulsów
Ktoś to przerabiał? Jak to ugryźć? Czy to w ogóle ma sens ekonomiczny?
Last edited by YoMan on Tue Jan 03, 2023 1:42 pm, edited 1 time in total.
YoMan