Automatyczna aktualizacja modułu

LukaszH

krycha88 wrote: Thu Jan 12, 2023 9:20 pm
YoMan wrote: Thu Jan 12, 2023 7:53 pm Przyznam się że trochę się boję ruszać moje kombajny. Ktoś próbował nowych aktualizacji na sprzętach z MCP23017? A co się stanie jak jakaś funkcja klęknie? Do tej pory wgrywałem poprzednia wygenerowana wersję a teraz nie będzie takiej opcji jeżeli poprzednia aktualizacja była automatem?
Testuj na innym module kopiując konfigurację jak będziesz zadowolony to wtedy aktualizuj docelowe urządzenie.
Nie jestem pewny co dokładnie dzieje się z poszczególnymi wersjami wygenerowanymi w builderze: one się nadpisują czy w sumie będą przechowywane poprzednie pliki także ? Jeśli poprzednie także to może była by opcja cofania zmian jeśli natrafiło by się na jakiś bug :) Często nawet były takie dyskusje „czy ktoś ma poprzednie wersje GG” ?:)
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

robertklepacki94 wrote: Thu Jan 12, 2023 5:53 pm Jedne usprawnienie jakie bym dodał do buildera to jakiś przycisk ,,kopiuj" przy generowanym linku, będzie mniej postów że coś nie działa jak ktoś źle skopiuje link :)
Dodałem ikonkę kopiowania linku do schowka.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

krycha88 wrote: Thu Jan 12, 2023 9:20 pm
YoMan wrote: Thu Jan 12, 2023 7:53 pm Przyznam się że trochę się boję ruszać moje kombajny. Ktoś próbował nowych aktualizacji na sprzętach z MCP23017? A co się stanie jak jakaś funkcja klęknie? Do tej pory wgrywałem poprzednia wygenerowana wersję a teraz nie będzie takiej opcji jeżeli poprzednia aktualizacja była automatem?
Testuj na innym module kopiując konfigurację jak będziesz zadowolony to wtedy aktualizuj docelowe urządzenie.
Dokładnie tak zamierzam. Nauka nie idzie w las. Z moich kilkuset (a może to juz poszło w tysiace) godzin z Supla 1/4 poszła na odtwarzanie (zarowno hard jak i software) po bledach
YoMan

Jeżeli mamy 1MB na pokładzie i klikniemy Aktualizuj a wgrywany plik jest większy można by dodać komunikat. Najpierw wgraj plik OTA a następnie dokonaj Aktualizacji recznie z pliku (link). Chyba że OTA by czytał gdzieś ten link zapisany z pamieci i po wgraniu OTA by był przycisk Aktualizuj.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
klimasstudio

krycha88 wrote: Thu Jan 12, 2023 8:16 am Jak wyklikacie ręcznie takie same opcje co się podpowiadają się na podstawie płytek to też nie przechodzi ?
Sprawdzę ale w moim przypadku dodałem warunkowanie przekaznika do wybranego SP111 v1.1 i poszło. Więc obstawiam że ręczne wybranie funkcji też by pomogło.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
krycha88
Been thanked: 5 times

klimasstudio wrote: Fri Jan 13, 2023 10:34 am Jeżeli mamy 1MB na pokładzie i klikniemy Aktualizuj a wgrywany plik jest większy można by dodać komunikat. Najpierw wgraj plik OTA a następnie dokonaj Aktualizacji recznie z pliku (link). Chyba że OTA by czytał gdzieś ten link zapisany z pamieci i po wgraniu OTA by był przycisk Aktualizuj.
Aktualizacja dwuetapowa nigdy nie będzie automatyczna. Więc procedura generowania softu musi być taka jak opisałem.
https://gui-generic-builder.supla.io/
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Problem z wygenerowaniem softu dla SA-018. Po zdefiniowaniu ustawień na JSON i wklejeniu parametrów przy próbie wyskakuje błąd generowania
local

Czy można by ograniczyć aktualizację do takiego układu z domyślnie wpisanym adresem URL ?
Dla wersji 1M link by prowadził do GUIGenericUpdater.bin.gz i po wgraniu wklejamy link do docelowej aktualizacji.
Przy aktualizacji układu 2M+ dobywało by się jak obecnie. Podobnie działa aktualizacja w Tasmota.
prop1.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
krycha88

local wrote: Fri Jan 13, 2023 12:28 pm Czy można by ograniczyć aktualizację do takiego układu z domyślnie wpisanym adresem URL ?
Dla wersji 1M link by prowadził do GUIGenericUpdater.bin.gz i po wgraniu wklejamy link do docelowej aktualizacji.
Przy aktualizacji układu 2M+ dobywało by się jak obecnie. Podobnie działa aktualizacja w Tasmota.

prop1.png
Chyba nie zrozumiałeś jak działa ten mechanizm :) Aktualizacja za pomocą URL to jest tylko do zmiany oprogramowania w którym masz zaznaczone inne opcje. To urządzenie wysyła requesta do buildera aby on wygenerował poprawne oprogramowanie. W tasmocie zawsze musisz wskazać URL z konkretną wersję do której chcesz zaktualizować.
krycha88

2etapowa.PNG
Jeżeli plik bin będzie za duży to przy aktualizacji zamieniłem "błąd aktualizacji" na taki jak na screenie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “GUI Generic”