Ok jestem gotów na takie poświęcenie że GUI będzie dostępne przez 3 sekundy ale w zamian zyskam dostęp do dokładniejszych aberacji napięciakrycha88 wrote: Wed Mar 01, 2023 1:55 pm Zadziała tak jak napisalemmożesz to teraz przetestować, w momencie odczytu spróbuj użyć GUI.
Wsparcie dla licznika energii F&F z serii LE
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Ok rozumiem, a podpowiesz gdzie ten czas jest ustawiany to spróbuję skompilować własną wersjękrycha88 wrote: Wed Mar 01, 2023 2:32 pm Ja nie jestem gotowy na taką poprawkę bo jest nieakceptowalna. Przez 3s nie skonfigurujesz modułu.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zgadza się, podczas odczytu GUI jest blokowane. Z tym że w moim przypadku na około 2 sekundy.
Problem mógłby być rozwiązany w taki sposób, że GUI jest niedostępne podczas pracy ESP, a przełączając ESP w tryb konfiguracyjny (z poziomu Cloud lub z przycisku) wyłączany jest odczyt po ModBusie.
Tak więc w GUI-Generic musiałby być warunek, że jeśli wybierze się SUPLA_MODBUS_SDM lub SUPLA_MODBUS_SDM_ONE_PHASE, to blokowana jest możliwość włączenia wszystkich pozostałych czujników/opcji i wyłączana jest opcja dostępności GUI podczas pracy modułu.
Problem mógłby być rozwiązany w taki sposób, że GUI jest niedostępne podczas pracy ESP, a przełączając ESP w tryb konfiguracyjny (z poziomu Cloud lub z przycisku) wyłączany jest odczyt po ModBusie.
Tak więc w GUI-Generic musiałby być warunek, że jeśli wybierze się SUPLA_MODBUS_SDM lub SUPLA_MODBUS_SDM_ONE_PHASE, to blokowana jest możliwość włączenia wszystkich pozostałych czujników/opcji i wyłączana jest opcja dostępności GUI podczas pracy modułu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
To się nie sprawdzi, bo jak blokowane jest urządzenie to też nie ma komunikacji z nim. Dla prędkości 9600 będzie ciężko to zrobić gdzie odczyt trwa 7s a dla licznika 3F to już 21s. Bez przerobienia biblioteki to nie widzę tego.Robert Błaszczak wrote: Wed Mar 01, 2023 4:30 pm Zgadza się, podczas odczytu GUI jest blokowane. Z tym że w moim przypadku na około 2 sekundy.
https://gui-generic-builder.supla.io/