WI-MEF-3

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 9:34 pm Nawiasem , to nigdy się nie spotkałem żeby aplikacja pokazywała więcej niż strona -SUPLA to mój pierwszy raz :)
To zerknij na wiele platform których nie obsłużysz inaczej niż przez apke. Np. Ekosystem xiaomi (kamery), roboty odkurzające, koszące, apki do streamerow, amplitunerow ... można wyliczać w nieskończoność systemy, które mają tylko dostęp przez apke. Taki trend.
Co do wykresów to odpowiedzieli przedmowcy: f&f (skąd inąd bardo dobra firma) przedstawia wykresy usrednione. Jaką to ma wartość badawczą? Dla mnie żadną poza gadżetem. Naprawdę nie podałeś istotnego zastosowania wykresów poza chęcią ich zobaczenia.
Jeżeli jednak to jest dla ciebie priorytetem bez względu na inne funkcje supli to chyba faktycznie powinieneś zwrócić mew i kupić to co Tobie pasuje. Na tym polega rynek, że głosujemy swoimi portfelami. Jeżeli takich ludzi będzie więcej to supla upadnie jako produkt nierynkowy i nie będzie tracić globalnych zasobów. Same korzyści.
Mała podpowiedź: Jeżeli faktycznie dla ciebie tak istotne są wykresy aktualizowane (a nie uśredniane) co 1s, 5s, etc. to za 400zl możesz kupić serwer HA (na forum znajdziesz oferty) I masz każdą opcję. Żeby nie być gołosłownym ja postawiłem serwer HA za 0zł na starym lapku ze śmieci.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

pzygmunt wrote: Sun Aug 13, 2023 9:41 pm Tylko czy to aby na pewno argument ?
Na tych wykresach nie masz więcej danych. Są tam uśrednione pomiary oraz min i max. Musisz je śledzić aby coś wyłapać.
Jest to bardzo niewygodne, czasochłonne i można coś przeoczyć.
Idę o zakład, że jeśli dostarczę Ci każdego dnia wykres, który będzie zawierał kilkaset punktów danych, a pośród nich tylko kilka przekroczeń to któreś z nich przekroczysz. Ponadto po kilku dniach znudzi Ci się śledzenie takich wykresów. W analizie nie chodzi o to by przeglądać dane, które nie są istotne. Ważne jest by przeglądać te, które są dla nas ważne.
tak, bo zawsze mogę wejść i zobaczyć kiedy i jak się zmienia to na pięcie o jakich porach np. jest najwyższe itp. czasem jest to przydatne i niestety im więcej danych tym więcej możliwości

pzygmunt wrote: Sun Aug 13, 2023 9:41 pm W takim razie jeszcze mało widziałeś. Jest wiele rozwiązań, które nawet strony nie mają.
hmm.. a podasz jeszcze jakiś prosty przykład? innej aplikacji, poza tym dlaczego nie można zobaczyć online pomiarów z przeglądarki ?

Wychodzi wiec , że trzeba się cieszyć że są dostępne za darmo (ciekawe jak długo) wykresy mocy chociaż :)

u foxa napięcia
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 10:00 pm hmm.. a podasz jeszcze jakiś prosty przykład?
Tuya, Blebox, Ampio, Fox, Proxi, Exta life/free, Zenpro, Yoda Smart, Mobilus, Ropam Optima, Gira Smart, Salus smrt control, Somfy, Krispol.
marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 10:00 pm tak, bo zawsze mogę wejść i zobaczyć kiedy i jak się zmienia to na pięcie o jakich porach np. jest najwyższe
To nadal nie jest odpowiedź na moje pytanie. Zatem doprecyzuj proszę co Ci to daje ? Co z tą informacją możesz zrobić ?
Aberracje napięcia w Supli wyłapują dla Ciebie wszystkie spadki i wszystkie wzrosty w określonych przez Ciebie widełkach.
Masz potrzebne dane na tacy. Nie musisz śledzić całego wykresu. Posłużę się pewną analogią. Załóżmy, że potrzebujesz wiedzieć kiedy brama była otwarta, a kiedy zamknięta. Wolisz listę zdarzeń tylko z informacją mówiącą kiedy stan bramy się zmienił czy listę gdzie co 3 minuty będziesz miał zapisany stan bramy, a raz na jakiś czas informację, że brama została otwarta/czy zamknięta. Idąc dalej wolisz jak system będzie Ci wysyłał powiadomienie PUSH co kilka minut z aktualnym stanem bramy czy tylko wtedy gdy stan bramy się zmieni ?
marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 10:00 pm im więcej danych tym więcej możliwości
W takiem razie zintegruj MEW-a z własną bazą, wtedy uzyskasz znacznie więcej danych niż oferuje Ci fox.
Co więcej uzyskasz granulację o jakiej przy fox-ie możesz pomarzyć.
marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 10:00 pm u foxa napięcia
No i to co pokazałeś to są wartości uśrednione za dany okres plus min i max.
Wartość diagnostyczna prawie żadna. Niemniej jednak powtórzę kolejny raz, w Supli również taki gadżet wprowadzimy.
marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 10:00 pm poza tym dlaczego nie można zobaczyć online pomiarów z przeglądarki ?
Dotychczas nie było takiej potrzeby. Te dane masz pod ręką w aplikacji, przesyłane live.
Jak już wcześniej napisałem, integrując MEW-a z HA lub Grafaną wszystkie te dane uzyskasz live z poziomu aplikacji web.
Poniżej przykład przesłany przez jednego z użytkowników MEW-a.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

@marko121 ja mam na to złotą radę. Masz już MEWke, kup jeszcze FOXa i będziesz miał wszystko co potrzebujesz.
Do tego będziesz mógł rzetelnie porównać F&F do Supli, porównać pomiary, aberacje itd. Ogólnie same plusy z tego by wyszły. :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

To ja dla odmiany zgadzam się z @marko121.

W ogólnie nie wiem po co ta cała dyskusja.
Już kilka tego typu wątków było jak ten i ostatecznie padło hasło, że wykresy napięcia będą dodane do Supli.

Nie wiem po co tak się czepiamy "wartości analitycznych" danego podejścia.
Mówią, że obraz jest wart tysiąca słów. Podobnie jeden prosty wykres często powie nam więcej niż dane podane w tabelkach.
Nie wiem też skąd jest ten argument o bardzo precyzyjnym, nawet sekundowym, monitorowaniu napięcia. Ja u siebie w domu raczej widzę, że napięcie zmienia się dość wolno w cyklach dobowych, gdzie wzrost jest gdy świeci słońce, a spadek w innych porach. Jakichś gwałtownych zdarzeń i skoków napięcia, taki licznik i tak nie wychwyci, bo te bywają spowodowane gwałtowynymi zdarzeniami, w stylu wyładowania elektryczne.

Supla ma wiele braków. Temat prezentowania dancyh z liczników w Cloud pojawiał się wielokrotnie na forum (marko121 nie jest pierwszy, który o tym napisał). Kiedyś nawet nie było wykresów w Cloud, ale jakiś czas temu zostało to dodane. Mamy wiele tematów i zaległości i niestety skończoną ilością osób, nie da się wszystkiego od razu zrobić. Często nowe osoby na forum i w Supli, od razu wyłapują tego typu braki i dzielą się swoimi spostrzeżeniami (wielu takich było ;), sam też tak robiłem). Wydaje im się, że to są takie oczywiste braki i nie rozumieją czemu czegoś nie ma.

Dla mnie "aberracje napięcia" są niekompletnym rozwiązaniem. Od samego początku średnio mi się to podobało :P. Ale rozumiem arugmenty i zgadzam się z tym, jaką niosą wartość. Ale czemu one są tylko na www a nie ma ich w apce? :D (to jest pytanie retoryczne, bo wiem czemu tak jest) Ja bym się w tym pogubił :P
Natomiast gdyby były wykresy i do tego monitoring tych aberracji, to na wykresie mogłyby się zaznaczać miejsca przekroczeń (nawet jeśli średnia wartość napięcia nie pokazuje przekroczenia). Byłoby to dużo czytelniejsze niż dane w tabelce.

Nie lubię też odsyłania do Grafany, HA itd. Ja nie lubię tego, że w telefonie ma się potem tysiące apek, każda do czegoś innego. Gdybym chciał HA do zarządzania domem, to pewnie nie szedłbym w Suplę, albo nie wyłącznie w Suplę. Poza tym pewnie więszkość osób kupująca taką MEW-kę, to osoby, które niepotrafią postawić sobie domowego serwera, skonfigurać HA itd. I nie ma w tym nic złeog, że chcieliby widzieć różne dane na wykresach.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
marko121

Otóż właśnie- całe sedno sprawy :) Dzięki za wsparcie . Pozdrawiam
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Oczywiście @klew bardzo racjonalnie to wyłożył. Natomiast chyba bardziej tu chodzi o to, że jeżeli kupujemy audi to nie piszemy później do centrali że nie ma napędu na tył jak w bmw i że komputer pokładowy inaczej działa. Jakkolwiek po jakimś czasie w danym modelu może zrobią opcję 4x4 i poprawią infotainment. Na daną chwilę jedna marka ma tak a druga inaczej. Nobody's perfect.
Mnie nie uwiera zglaszanie problemu bo po to jest miedzy innymi to forum tylko bardziej ton wypowiedzi, nieco "roszczeniowy". Jeżeli coś nie pasuje to wybieram coś innego bo takie mam priorytety. I to jest OK. A nie zgłaszam pretensje. Ale może mam mniejszościowy sposób myślenia.

P.S. też chciałbym ładniejsze i bardziej szczegółowe wykresy ale wolę najpierw KPOP :)
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”