ESP32S2 mini

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

YoMan wrote: Fri Aug 18, 2023 3:25 pm
Jeżeli o mnie chodzi to nie będę się narzucał :) Jeden kupiłem na próbę i będę testował w różnych zastosowaniach. Wszystko na razie chodzi na esp8266 i nie ma na razie tematu ugrade'u hardware'u bo trochę za dużo roboty z tym (cała rozdzielnia do rozgrzebania).
Spoko, znalazłem już trop i niebawem będzie poprawka do ESP32Cx/Sx.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Coś kombinowałem (próbowałem s2 zaprząc do pracy pod espHome) i teraz przy próbie czyszczenia flash_download_tool dostaje takie logi:

Code: Select all

Uploading stub...
Exception in thread Thread-1:
Traceback (most recent call last):
  File "threading.py", line 932, in _bootstrap_inner
  File "download_process.py", line 676, in run
  File "espDownloader.py", line 540, in flash_erase_test
  File "espDownloader.py", line 2128, in flash_erase_func
  File "espDownloader.py", line 697, in esp_stub_and_set_baud
  File "esptool\loader.py", line 908, in run_stub
  File "esptool\loader.py", line 752, in mem_block
  File "esptool\loader.py", line 406, in check_command
  File "esptool\loader.py", line 375, in command
  File "esptool\loader.py", line 307, in read
  File "esptool\loader.py", line 1415, in slip_reader
esptool.util.FatalError: Serial data stream stopped: Possible serial noise or corruption.
...i flash tool się zawiesza.
Jakiś trop co z tym zrobić?
YoMan

YoMan wrote: Mon Aug 21, 2023 7:34 pm Coś kombinowałem (próbowałem s2 zaprząc do pracy pod espHome) i teraz przy próbie czyszczenia flash_download_tool dostaje takie logi:

Uploading stub...
esptool.util.FatalError: Serial data stream stopped: Possible serial noise or corruption.
A może może spróbuj wyczyścić i wgrać tasmotę za pomocą https://tasmota.github.io/install/
https://pietras-81.aqi.eco/
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Pietras81 wrote: Mon Aug 21, 2023 8:09 pm
YoMan wrote: Mon Aug 21, 2023 7:34 pm Coś kombinowałem (próbowałem s2 zaprząc do pracy pod espHome) i teraz przy próbie czyszczenia flash_download_tool dostaje takie logi:

Uploading stub...
A może może spróbuj wyczyścić i wgrać tasmotę za pomocą https://tasmota.github.io/install/
OK. Rozwiązane Nie wiem w którym momencie przywrócił mi się link do starszego flashtoola 3.9

BTW: tasmota wchodzi bez najmniejszych problemów, mimo że niby korzysta z tych samych narzędzi co GGbuilder czy esphome - a te nie chcą się załadować
YoMan

YoMan wrote: Mon Aug 21, 2023 9:03 pm BTW: tasmota wchodzi bez najmniejszych problemów, mimo że niby korzysta z tych samych narzędzi co GGbuilder czy esphome - a te nie chcą się załadować
Jak już wspomniałem w wątku Buildera, w Builderze był problem z plikiem bootloadera (dobór właściwego dla właściwego ESP32) oraz adres pamięci, pod który należy wgrać bootloader, bo okazuje się, że te modele ESP32 mają je różnie ustawione:

ESP32 i ESP32-S2 - 0x01000
ESP32-S3 i ESP32-C3 - 0x0

Tasmota używa pliku bin połączonego w jeden narzędziem ESP Tools i taki połączony plik wgrywa się zawsze pod adres 0x0, dlatego u nich zawsze działa.

Niestety nadal mam problem z wgraniem GG przez ESP Web Tools do mojego ESP32-S2-Mini-v1.0 choć przez Flash Download Tools wgrywa elegancko, jeśli wybierze się UART a nie USB. Niestety w ESP Web Tools nie ma takiego wyboru :(
Do płytki ESP32-S2-DevKit wgrywa bez problemu, ale tam są dwa gniazdka: UART i USB.

Jeszcze szukam jakiegoś rozwiązania. A może komuś już się GG wgrywa z Buildera przez ESP Web Tools na ESP32-S2-Mini i pochwali się swoją konfiguracją?

Image
Pietras81

U mnie S2 mini nie działa ani przez stronę ani poprzez wgranie wszystkiego przez flash_download_tool_3.9.4

Jedyna opcja to czyszczenie flash_download_tool_3.9.4 potem Arduino i ponownie flash_download_tool_3.9.4 ale tylko plik GUI-Generic.ESP32S2.v7.4.16.bin

Niby przez flash_download_tool wszystko się wgrywa ale nie rozgłasza sieci.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Goral64

Masz już prawie dobrze ;) Wpisałeś prawidłowy adres dla bootloadera, ale wgrywasz stary (nieprawidłowy) plik bootloadera. W nowej paczce plik nazywa się bootloader.bin. Tak więc zaktualizuj sobie ten plik i FDT wgra wszystko poprawnie i ESP będzie rozgłaszał sieć.

Sprawdź też upload przez stronę. Właśnie zrobiłem aktualizację i już powinno prawidłowo wgrywać firmware na ESP32-S2 i po ręcznym restarcie w tym module powinien też już rozgłaszać sieć. Dobrze odświeżyć przed tym stronę przez Ctrl+F5, żeby się skrypty javascript przeładowały.

Image
Pietras81

ESP32 S2 mini przez www działa rewelacyjnie używając Google Chrome wgrywanie zakończyło się sukcesem. Ja w sumie nie wiem czemu przyzwyczaiłem się do tradycyjnego wgrywania. Najpierw pobieram plik a potem wgrywam przez Tasmotizer przynajmniej esp2866. Ale mając takie super narzędzie prosto z przeglądarki czas zmienić nawyki.
Goral64

Pietras81 wrote: Sun Aug 27, 2023 6:03 pm ESP32 S2 mini przez www działa rewelacyjnie używając Google Chrome wgrywanie zakończyło się sukcesem. Ja w sumie nie wiem czemu przyzwyczaiłem się do tradycyjnego wgrywania. Najpierw pobieram plik a potem wgrywam przez Tasmotizer przynajmniej esp2866. Ale mając takie super narzędzie prosto z przeglądarki czas zmienić nawyki.
Pewnie dlatego, że ESP32-S2 mini działa dobrze przez ESP Web Tools dopiero od godziny :D

Image
Pietras81

Goral64 wrote: Sun Aug 27, 2023 6:27 pm
Pietras81 wrote: Sun Aug 27, 2023 6:03 pm ESP32 S2 mini przez www działa rewelacyjnie używając Google Chrome wgrywanie zakończyło się sukcesem. Ja w sumie nie wiem czemu przyzwyczaiłem się do tradycyjnego wgrywania. Najpierw pobieram plik a potem wgrywam przez Tasmotizer przynajmniej esp2866. Ale mając takie super narzędzie prosto z przeglądarki czas zmienić nawyki.
Pewnie dlatego, że ESP32-S2 mini działa dobrze przez ESP Web Tools dopiero od godziny :D
Coś w tym jest. Pewnie z pół roku mam już S2 mini i jakoś udało się wgrać przez Arduino (tu też się przynajmniej czegoś nauczyłem - niby nie wiele ale mały krok do przodu) oraz FDT więc to raczej przyzwyczajenie.

Return to “Ogólna dyskusja”