Supla SRW-01 + przycisk fizyczny

Sterownik rolet
stefanakord

djalex wrote: Fri Nov 22, 2024 11:32 pm
stefanakord wrote: Fri Nov 22, 2024 6:27 am
djalex wrote: Thu Nov 21, 2024 6:05 pm Dzięki wyzwalaczom można jak najbardziej sterować innymi urządzeniami z suplą na pokładzie. Ciężko jedynie zrozumieć co chcesz dokładnie osiągnąć, kto ma dostęp do poszczególnych łączników? Kto miałby wysyłać wiadomość do admina z "przywołaniem"? Po co? By zdalnie temu komuś otworzyć?
Może od początku.
Firma pracuje do godziny 17. Kurierzy niestety nie.
Zamysł jest taki, żeby dostęp do przycisku dzwonkowego po godzinach pracy miał kurier, który przyjeżdża nawet o 19.
Standardowe przyciski do sterowania "bramami" są w budynku.
Dlatego zależało mi na konfiguracji przez wyzwalacz.

Przycisk dzwonkowy podpięty pod ROW-01 pod IN1 można skonfigurować np:
  1. Przytrzymanie — wysłanie wiadomości do admina "przywołanie" (jest problem dzwoni, żeby ktoś się zjawił do pomocy)
  • 1 kliknięcie — otwarcie "bramy" rolety "otwarcie"
  • 2 kliknięcia — zamkniecie "bramy" rolety "zamknięcie"
W takim razie nie ma co kombinować tylko to: call.supla.io
Ta opcja nie wchodzi w grę kurierzy często się zmieniają.
Najlepsza byłaby opcja z wyzwalaczem z racji większej możliwości konfiguracji przycisku tylko brakuje możliwości połączenie z harmonogramem
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

stefanakord wrote: Mon Nov 25, 2024 6:30 am
Najlepsza byłaby opcja z wyzwalaczem z racji większej możliwości konfiguracji przycisku tylko brakuje możliwości połączenie z harmonogramem
Co znaczy "że kurierzy często się zmieniają"? To stała ekipa kurierów i za każdym razem przyjeżdża ktoś inny czy "częsta zmiana" oznacza wciąż nowych kurierów? W pierwszym i drugim przypadku i tak każdy z nich musi być "przeszkolony" co do możliwości i kombinacji z przyciskiem, więc raczej lepiej tylko udostępnić nr telefonu na który trzeba zadzwonić aby otworzyć/zamknąć bramę. Teoretycznie call.supla.io bezpieczniejsza ponieważ można ustawić czas w którym taki udostępniony numer jest aktywny, po drugie zapisuje się historia z wykonaniami z jakiego numeru konkretnie było wywołane. Także opcja z "dzwonieniem do supli" wbrew pozorom wydaje się praktyczniejsza.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

stefanakord wrote: Mon Nov 25, 2024 6:30 am
djalex wrote: Fri Nov 22, 2024 11:32 pm
stefanakord wrote: Fri Nov 22, 2024 6:27 am

Może od początku.
Firma pracuje do godziny 17. Kurierzy niestety nie.
Zamysł jest taki, żeby dostęp do przycisku dzwonkowego po godzinach pracy miał kurier, który przyjeżdża nawet o 19.
Standardowe przyciski do sterowania "bramami" są w budynku.
Dlatego zależało mi na konfiguracji przez wyzwalacz.

Przycisk dzwonkowy podpięty pod ROW-01 pod IN1 można skonfigurować np:
  1. Przytrzymanie — wysłanie wiadomości do admina "przywołanie" (jest problem dzwoni, żeby ktoś się zjawił do pomocy)
  • 1 kliknięcie — otwarcie "bramy" rolety "otwarcie"
  • 2 kliknięcia — zamkniecie "bramy" rolety "zamknięcie"
W takim razie nie ma co kombinować tylko to: call.supla.io
Szkoda, że wcześniej tego dokładnie nie opisałeś, bo teraz Twoje założenia stały się bardziej klarowne.

Myślę, że można je zrealizować za pomocą dwóch dodatkowych przycisków;
- pierwszy podłączony do ROW-a na wejście (IN), ale w wyzwalaczach akcji pozbawisz go funkcji sterowania ROW-em [Ten wyzwalacz jest używany lokalnie przez urządzenie (np. włącza światło, steruje roletą itd.) Jeśli przypiszesz mu inną akcję, to lokalna funkcja zostanie wyłączona.] ....i przypiszesz mu "Twoje wyzwalacze akcji".
-drugi podłączony do wyjścia ROW-a (za przekaźnikiem), który wysteruje bramę według harmonogramu ustawionego na ROW-ie.
Obydwa przyciski musiałyby być dostępne dla kuriera i opisane. :)
djalex

Im dalej w las tym jaśniej ;) :D Czyli jeśli dobrze rozumie wychodzi na to, że przyciski do sterowania bramą są i tak niedostępne dla kurierów więc nie ma potrzeby aby ich działanie było uzależnione od harmonogramu. Autor potrzebuje widocznie dodatkowego "pilota" który to musiałby działać wg harmonogramu.
RomanG wrote: Mon Nov 25, 2024 7:21 am
Myślę, że można je zrealizować za pomocą dwóch dodatkowych przycisków;
- pierwszy podłączony do ROW-a na wejście (IN), ale w wyzwalaczach akcji pozbawisz go funkcji sterowania ROW-em [Ten wyzwalacz jest używany lokalnie przez urządzenie (np. włącza światło, steruje roletą itd.) Jeśli przypiszesz mu inną akcję, to lokalna funkcja zostanie wyłączona.] ....i przypiszesz mu "Twoje wyzwalacze akcji".
-drugi podłączony do wyjścia ROW-a (za przekaźnikiem), który wysteruje bramę według harmonogramu ustawionego na ROW-ie.
Obydwa przyciski musiałyby być dostępne dla kuriera i opisane. :)
Za bardzo komplikujesz i mieszasz. Myślę że w tej sytuacji wystarczy podłączyć w taki sposób:
schemat ROW-01.jpg
Na ROW można ustawić wyzwalacze a przy okazji przycisk będzie działał wg harmonogramu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
stefanakord

:D Fakt tak prostego rozwiązania nie brałem pod uwagę;
Dokładnie o to mi chodziło.
Chyba innych przeciwwskazań do takiego podłączenia nie ma
Ślicznie dziękuję za pomoc :)
RomanG

djalex! Podałem jakieś rozwiązanie, a Ty piszesz, że ja kombinuję i mieszam.
Jesteś mistrzem budowania atmosfery. :)
Jeżeli chodzi o Twoją propozycję, to zdecydowanie jest najprostsza i co ważne, akceptowalna dla @stefanakord, ale dla mnie z istotnymi wadami. Ważne, że pasuje autorowi.😀
djalex

RomanG wrote: Mon Nov 25, 2024 4:06 pm Podałem jakieś rozwiązanie, a Ty piszesz, że ja kombinuję i mieszam.
Podałeś nie "jakieś" tylko bardzo dobre rozwiązanie (podałem dokładnie te same tylko w uproszczonej formie) ale... za skomplikowane do potrzeb autora robiąc mu niepotrzebnie mętlik w głowie, tym bardziej że się domyśliłeś że kolega @stefan to amator i na razie ma problem z właściwym rozumieniem kabelkologii stosowanej 😉. Po drugie takie mnożenie przycisków do niczego mu raczej nie potrzebne. Ciekaw jestem tylko jakie to "istotne wady" masz na myśli?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Panowie @RomanG i @dialex, przede wszystkim problem leży w wyartykułowaniu potrzeb przez @stefanakord. Jakby kolega w pierwszym poście napisał dokładnie, jakiej funkcjonalności potrzebuje i w jakim konkretnym zastosowaniu, to nie trzeba by było wyciągać z piwnicy szklanych kul i wróżyć z nich na 4 strony tematu :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
RomanG

Z istotnymi wadami to może jednak przesadziłem....ale.
Action trigger to supersprawa, szczególnie w przypadku użycia akcji "Przytrzymanie przycisku" i "Wciśnięcie 1x", natomiast obserwując użycie pozostałych "wieloklików" przez "osoby nietechniczne" zauważyłem, że z tym już są poważne problemy.
Często te osoby muszą kilka razy popróbować, żeby się tego nauczyć.
Ponadto osobiście unikam stosowania "wieloklików" w urządzeniach odpowiadających za bezpieczeństwo (sterowanie drzwi, bram, garaży..) w związku z powyższym.
Ale skoro @stefanakord świadomie wybiera takie sterowanie, to w zasadzie nie ma problemu, tym bardziej, że zna sytuację terenu zabezpieczonego przez tę bramę.
Bezpieczeństwo vs wygoda; wybieram to pierwsze.😀
RomanG

Robert, masz rację, a my tu prześcigamy się w podawaniu rozwiązań.😄.
Myślę, że wielość tych rozwiązań zachęci Stefana do przemyślenia i wybrania najlepszego, mimo (a może z powodu) tych czterech stron. :D

Return to “ZAMEL SRW-01”