Wirtualne przekaźniki? Kto używa i po co?
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Ja używam wirtualnych przekaźników do uzbrajania alarmów, do wywoływania funkcji ustawiania koloru w paskach LED programowalnych, czasami też się zdarza, że muszę wprowadzić delikatną zwłokę obsługi przekaźnika, bo wgrywając soft do jakiegoś układu, który posiada fizyczny przekaźnik, układ "lubi klepać na starcie przekaźnikiem, wtedy robię taki "myk" że zamiast przekaźnika daje przekaźnik wirtualny daję po starcie opóźnienie millis() np 500ms i przepisuję stan przekaźnika do fizycznego wyjścia jak minie ten czas od załączenia układu. Ustawiam też czasami wirtualny przekaźnik jak urzadzenie wymaga zastosowania wyjścia przekaźnikowego i po załączeniu tego przekaźnika wykonuje się Custom Action. Czasami użyję podobnie jak Łukasz wirtualnego przekaźnika do włączenia webserwera w trybie Online. Zastosowań dużo by się znalazło, ale tak na szybko takie mi się przypominają których najczęściej używam
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
and111
Używam do wizualizacji w apce stanu pralki (piorę/koniec prania) i suszarki (suszę/koniec suszenia). Pralka i suszarka są podłączone przez gniazdka GOSUND SP111. Takie rozwiązanie wzdrożyłem zanim pojawiły się powiadomienia w cloud.
-
zlomar
- Has thanked: 1 time
Ja mam HA i urządzenia zintegrowane z HA ale nie maja możliwości wgrania supli, więc wirtualny przekaźnik robi robotę pośrednicząca abym mógł wł/wył urządzenie.
Odpalam rowniez skrypt HA lub automatyzacje HA z aplikacji supla na telefonie np: Wlacz radio, odkurzanie pomieszczenia,
Odpalam rowniez skrypt HA lub automatyzacje HA z aplikacji supla na telefonie np: Wlacz radio, odkurzanie pomieszczenia,