Problem z połączeniem urządzeń
-
PuteR
I jeszcze dziwne jest to że problem dotyczy tylko urządzeń z softem Supla i to bez znaczenia czy znajduje się w jakiejś odległości od AP czy bezpośrednio się z nim stykają. Żadne inne urządzenia nie mają problemu z dołączeniem do sieci.
Też mam problem z jednym gagatkiem - RNW-01, obok niego (1m) jest drugi i dodatkowy ROW-02 w tej samej puszce. Jak braknie prądu to ten RNW nie potrafi połączyć się z siecią jak już wszystko wstanie. Mam w domu Mesh od Asusa, jeden główny i jeden dodatkowy po kablu (eth backhaul). Tylko ten jeden RNW mimo że ma bliżej do dodatkowego ap'ka usilnie próbuje się łączyć do głównego routera. Jak przypnę go na stałe (bind) w consoli do tego drugiego ap'ka to po kilku sekundach połączenie się zrywa i tak w kółko. Sąsiednie RNW jaki i inne sprzęty Zamela z Suplą nie mają problemu z połączeniem się z dodatkowym ap'kiem oraz tym że są przypięte do niego na stałe.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Masz tam najnowszy soft?proxxon wrote: Sat May 24, 2025 5:07 am Też mam problem z jednym gagatkiem - RNW-01, obok niego (1m) jest drugi i dodatkowy ROW-02 w tej samej puszce. Jak braknie prądu to ten RNW nie potrafi połączyć się z siecią jak już wszystko wstanie. Mam w domu Mesh od Asusa, jeden główny i jeden dodatkowy po kablu (eth backhaul). Tylko ten jeden RNW mimo że ma bliżej do dodatkowego ap'ka usilnie próbuje się łączyć do głównego routera. Jak przypnę go na stałe (bind) w consoli do tego drugiego ap'ka to po kilku sekundach połączenie się zrywa i tak w kółko. Sąsiednie RNW jaki i inne sprzęty Zamela z Suplą nie mają problemu z połączeniem się z dodatkowym ap'kiem oraz tym że są przypięte do niego na stałe.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
PuteR
Odgrzeję trochę kotleta
może ktoś mnie nakieruje na jakieś rozwiązanie. Dziś miałem kolejny zanik prądu i znowu prawie wszystko się wysypało. Mówicie, że najprawdopodobniej winny będzie tutaj router funbox 2.0 który nie przyjmuje takiej ilości urządzeń. Jednak przed zanikiem prądu kilka dni wszystko działało bardzo dobrze i stabilnie. Mam wrażenie jak by po kilku dniach wszystko po prostu wracało do normy. Tylko, że kilka dni to trochę długo na ustabilizowanie wszystkiego, gdzie potrzebna jest niezawodność. Faktem jest, że największy problem z połączeniem mają urządzenia z oprogramowaniem supla, ale to nie w nich doszukuje się problemu, a raczej w AP U6+. Za każdym razem po takim zaniki prądu większość urządzeń łączy się do AC Mesh na zewnątrz domu i żadne resety urządzeń nic tu nie zmieniają, tak jakby ten U6+ odrzucał połączenia czy coś. Nie wiem, może ktoś z was ma jakiś pomysł jak szybciej przywrócić to do działania bo czekanie kilka dni aż wszystko wróci do normy to trochę długo.
Nawet jak odłączę tego AC Mesh to i tak do U6 urządzenia nie chcą się przyłączyć, a nawet jak już któreś się podłączy co widać w controlerze unifi network to i tak nie działa poprawnie. W sensie jest widoczne w sieci ale nie reaguje na nic. Jeszcze jedna rzecz którą da się zauważyć, po optymalizacji sieci wifi ten U6+ na chwilę przyjmuje większą liczbę urządzeń ze swojego otoczenia ale po chwili wszystkie po kolei się rozłączają i nie łączą już ponownie. Nie które przeskoczą na AC Mesh a inne nigdzie się nie łączą.
P.S. dla wszystkiego mam już zakupiony router MikroTik i będę próbował go podłączyć za swoim głównym routerem i przez niego przepuścić cały ruch chociaż jak mówię wydaje mi się że problem jednak leży gdzie indziej.
Nawet jak odłączę tego AC Mesh to i tak do U6 urządzenia nie chcą się przyłączyć, a nawet jak już któreś się podłączy co widać w controlerze unifi network to i tak nie działa poprawnie. W sensie jest widoczne w sieci ale nie reaguje na nic. Jeszcze jedna rzecz którą da się zauważyć, po optymalizacji sieci wifi ten U6+ na chwilę przyjmuje większą liczbę urządzeń ze swojego otoczenia ale po chwili wszystkie po kolei się rozłączają i nie łączą już ponownie. Nie które przeskoczą na AC Mesh a inne nigdzie się nie łączą.
P.S. dla wszystkiego mam już zakupiony router MikroTik i będę próbował go podłączyć za swoim głównym routerem i przez niego przepuścić cały ruch chociaż jak mówię wydaje mi się że problem jednak leży gdzie indziej.
-
kris.sg
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Pytanie czy masz jedno SSID dla 2,4GHz i 5GHz ?
Jeżeli tak to najlepiej dodaj osobne SSID tylko na 2,4GHz, dodatkowo w ustawieniach wifi kontrolera włącz Enhanced IoT Connectivity.
Miałem przypadki gdzie bez włączonej opcji niektóre urządzenia supli (zamel) nie łączyły się, albo połączyły po długim czasie.
Jeżeli tak to najlepiej dodaj osobne SSID tylko na 2,4GHz, dodatkowo w ustawieniach wifi kontrolera włącz Enhanced IoT Connectivity.
Miałem przypadki gdzie bez włączonej opcji niektóre urządzenia supli (zamel) nie łączyły się, albo połączyły po długim czasie.
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
-
PuteR
Dla urządzeń IOT mam utworzone osobne ssid której nadaje tylko 2.4GHz i jest włączona opcja Enhanced IoT Connectivity. Niestety od wczoraj cały czas cyrki część urządzeń zapala połączenie i je trzyma cześć w ogóle nie może się podłączyć a niektóre łączą się i rozłączają w nieregulaminowych odstępach czasu. Jedyne co jest regułą to zazwyczaj łączą się wszystkie naraz i wszystkie w tym samy czasie się rozłączają mono zazwyczaj są to te same urządzenia.kris.sg wrote: Sun Jun 22, 2025 6:23 am Pytanie czy masz jedno SSID dla 2,4GHz i 5GHz ?
-
kris.sg
Jak wifi jest dobrze ustawione, zasięg ok, to może problem jest z routerem ?
Może dhcp ma ograniczony zakres, ewentualne sprawdź logi.
POW_R2 x2 ■SP111 x3
POW_R2 x2 ■SP111 x3
-
PuteR
Wydaje mi się, że ustawione jest dobrze i router mimo tego że nie jest super to chyba daje jeszcze radę bo jednak potrafi to działać dobrze przy tej liczbie urządzeń i to również przez długi okres czasu o ile nie ma zaników zasilania. Masz namyśli sprawdzić logi AP czy routera ??kris.sg wrote: Sun Jun 22, 2025 1:46 pm Jak wifi jest dobrze ustawione, zasięg ok, to może problem jest z routerem ?
-
kris.sg
Chodziło mi o logi w routerze, ale nie zaszkodzi też sprawdzić w kontrolerze.
POW_R2 x2 ■SP111 x3
POW_R2 x2 ■SP111 x3