Potwierdzam prawidłowe działanie po ponownym parowaniu pilot działa ver.1.4.43vajera wrote: Sun Feb 22, 2026 6:45 pmOkazuje się, że znalazłeś złośliwy błąd w bramce Z2S - dziękuję za informację zwrotną! Poprawka będzie w 1.4.40-22/02/26 razem z małym ułatwieniem tego ponownego parowaniaLukiSpajder wrote: Sun Feb 22, 2026 4:20 pm woziłem się powoli za zmianę kanałów bramek produkcyjnych i ……..![]()
[Problem - rozwiązany] Przycisk IKEA of Sweden::SOMRIG shortcut button [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
-
adamigo
Zgłaszał ktoś problem z działaniem 3 klik (działa jak jedno kliknięcie) 4 klik nie działa wogóle.vajera wrote: Sun Feb 22, 2026 6:45 pmOkazuje się, że znalazłeś złośliwy błąd w bramce Z2S - dziękuję za informację zwrotną! Poprawka będzie w 1.4.40-22/02/26 razem z małym ułatwieniem tego ponownego parowaniaLukiSpajder wrote: Sun Feb 22, 2026 4:20 pm woziłem się powoli za zmianę kanałów bramek produkcyjnych i napotkałem na problem z tym przyciskiem . Mimo ponownego parowania przy załączonej fladze ,,Force device to bind gateway again'' , pilot się sparował ale nie działa.
Więc sparowałem z bramką testową i działa ale zmiana kanału bramki ponowne parowanie i nie działa. Pomaga całkowite usuniecie i ponowne parowanie.
logi po ponownym parowaniu po zmianie kanału :
Ponowne parownie ikea pilot .rar![]()
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Ten przycisk ma takie funkcje? W sieci nic takiego nie znalazłem?adamigo wrote: Thu Feb 26, 2026 8:15 pmZgłaszał ktoś problem z działaniem 3 klik (działa jak jedno kliknięcie) 4 klik nie działa wogóle.vajera wrote: Sun Feb 22, 2026 6:45 pmOkazuje się, że znalazłeś złośliwy błąd w bramce Z2S - dziękuję za informację zwrotną! Poprawka będzie w 1.4.40-22/02/26 razem z małym ułatwieniem tego ponownego parowaniaLukiSpajder wrote: Sun Feb 22, 2026 4:20 pm woziłem się powoli za zmianę kanałów bramek produkcyjnych i napotkałem na problem z tym przyciskiem . Mimo ponownego parowania przy załączonej fladze ,,Force device to bind gateway again'' , pilot się sparował ale nie działa.
Więc sparowałem z bramką testową i działa ale zmiana kanału bramki ponowne parowanie i nie działa. Pomaga całkowite usuniecie i ponowne parowanie.
PS. Tak na marginesie - trójkliki, czterokliki rzadko się przydają w praktyce.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
adamigo
Rzeczywiście mamy 1 2 i przytrzymanie ale w cloud mamy zmyłkę.vajera wrote: Thu Feb 26, 2026 8:32 pmTen przycisk ma takie funkcje? W sieci nic takiego nie znalazłem?adamigo wrote: Thu Feb 26, 2026 8:15 pmZgłaszał ktoś problem z działaniem 3 klik (działa jak jedno kliknięcie) 4 klik nie działa wogóle.vajera wrote: Sun Feb 22, 2026 6:45 pm
Okazuje się, że znalazłeś złośliwy błąd w bramce Z2S - dziękuję za informację zwrotną! Poprawka będzie w 1.4.40-22/02/26 razem z małym ułatwieniem tego ponownego parowania![]()
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
LukiSpajder
Jeśli chodzi o ten przycisk to ma takie funkcje :adamigo wrote: Thu Feb 26, 2026 8:15 pmZgłaszał ktoś problem z działaniem 3 klik (działa jak jedno kliknięcie) 4 klik nie działa wogóle.vajera wrote: Sun Feb 22, 2026 6:45 pmOkazuje się, że znalazłeś złośliwy błąd w bramce Z2S - dziękuję za informację zwrotną! Poprawka będzie w 1.4.40-22/02/26 razem z małym ułatwieniem tego ponownego parowaniaLukiSpajder wrote: Sun Feb 22, 2026 4:20 pm woziłem się powoli za zmianę kanałów bramek produkcyjnych i napotkałem na problem z tym przyciskiem . Mimo ponownego parowania przy załączonej fladze ,,Force device to bind gateway again'' , pilot się sparował ale nie działa.
Code: Select all
DOT SHORT RELEASE -- wciśniecie 1x w Supli
DOT HELD -- przytrzymanie
DOT DOUBLE PRESSED --- wciśnięcie 2x w Supla
DOT PRESSED --- działa za każdym razem po naciśnięciu
DOT LONG RELEASED -- działa po przytrzymaniu przycisku i chwili jego puszczenia po przytrzymaniu
DOTS SHORT RELEASE -- wciśniecie 1x w Supli
DOTS HELD -- przytrzymanie
DOTS DOUBLE PRESSED --- wciśnięcie 2x w Supla
DOTS PRESSED --- działa za każdym razem po naciśnięciu
DOTS LONG RELEASED -- działa po przytrzymaniu przycisku i chwili jego puszczenia po przytrzymaniu
Może coś wymyślisz na resztę opcji (3x i 4x w Supla to
DOTS PRESSED --- działa za każdym razem po naciśnięciu
DOTS LONG RELEASED -- działa po przytrzymaniu przycisku i chwili jego)
-
LukiSpajder
Odpowiedz na twoje pytanie na pierwszej stronieadamigo wrote: Thu Feb 26, 2026 8:45 pmRzeczywiście mamy 1 2 i przytrzymanie ale w cloud mamy zmyłkę.vajera wrote: Thu Feb 26, 2026 8:32 pmTen przycisk ma takie funkcje? W sieci nic takiego nie znalazłem?adamigo wrote: Thu Feb 26, 2026 8:15 pm
Zgłaszał ktoś problem z działaniem 3 klik (działa jak jedno kliknięcie) 4 klik nie działa wogóle.
viewtopic.php?t=18104
( wątek jest poświęcony tylko temu przyciskowi tak więc jest łatwo )
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Zmyłka w Cloud wynika z tego, że nie ma AT na wszystkie funkcje oferowane przez niektóre przyciski, np. ROTATE LEFT, ROTATE RIGHT, więc musiałem się posiłkować ty co jestadamigo wrote: Thu Feb 26, 2026 8:45 pmRzeczywiście mamy 1 2 i przytrzymanie ale w cloud mamy zmyłkę.vajera wrote: Thu Feb 26, 2026 8:32 pmTen przycisk ma takie funkcje? W sieci nic takiego nie znalazłem?adamigo wrote: Thu Feb 26, 2026 8:15 pm
Zgłaszał ktoś problem z działaniem 3 klik (działa jak jedno kliknięcie) 4 klik nie działa wogóle.
Tutaj masz legendę:
Code: Select all
case IKEA_CUSTOM_CMD_SYMFONISK_DOT_PRESSED_SID: {
virtual_button_data.button_id = 1;
virtual_button_data.button_action_trigger_flag =
SUPLA_ACTION_CAP_SHORT_PRESS_x3;
virtual_button_data.button_action_id =
Supla::SEND_AT_SHORT_PRESS_x3;
virtual_button_data.button_action_trigger_name = "DOT";
return true;
} break;
//case NO_CUSTOM_CMD_SID: