Kolejna rzecz która zauważyłem, to kiedy tracę połączenie z urządzeniami supla, nie mogę się zalogować do chmury na svr31. Strona nie osiągalna.
svr06 padł?
-
krzbuj
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
Zobacz jeszcze o ile nie sprawdzałeś.
Nie wiem czy logujesz się na kompie czy telefonie z sieci lokalnej, ale zobacz logowanie do chmury z telefonu jako transmisji danych (inny internet niż domowy).
Nie wiem czy logujesz się na kompie czy telefonie z sieci lokalnej, ale zobacz logowanie do chmury z telefonu jako transmisji danych (inny internet niż domowy).
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
-
krzbuj
No tak z danych na telefonie można się logowaćLector wrote: Sun Jun 28, 2026 2:13 pm Zobacz jeszcze o ile nie sprawdzałeś.
-
krzbuj
dzieki za podpowiedz, teraz muszę kogoś znaleść żeby to rozwiązał u mnie.Robert Błaszczak wrote: Sun Jun 28, 2026 2:23 pmNo i już jest jasne, że problem jest u Ciebie w Twojej sieci lub u operatora.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zacząłbym od przestawienia urządzenia od operatora w tryb bridge i konfiguracji Ubiquiti jako jedynego routera (kontrolera) w sieci. Dalej posiadane TP-Link ustawione jako access point'y (mogą tworzyć sieć mesh).
Na Ubiquiti są doskonałe logi i tam będziesz wtedy widział, czy coś się dzieje z łączem światłowodowym, itp.
Jaki kontroler Unifi posiadasz?
Na Ubiquiti są doskonałe logi i tam będziesz wtedy widział, czy coś się dzieje z łączem światłowodowym, itp.
Jaki kontroler Unifi posiadasz?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
marcox
Hej.
Z różnych względów na ONT operatora mam włączone DMZ na mój router unifi. + dodatkowe wifi z tego routero-ontka operatora.
Za CG-NAT raczej nie jestem bo mam static IP od operatora wiec chyba nie wpuszcza mnie na współdzieloną pulę.
Deco M4 pracuje jako AP SSIDy rózne dla 2 i 5G.i rózne od SSiD dostawcy.
Ogólnie działało to przez 2 lata bez problemu.
Nawet odcinając całą moją sieć i zostawiając tylko urządzenie operatora z wifi i podłączonymi do niego nodemcu robi się to samo.
Właśnie się zaczęło z 2 godziny temu.
W logach UCG Unifi - Internet and WAN
High Latency Detected
Internet connection WAN1 on port 5 is experiencing high latency.
I to występuje od kilku dni wieczorami wiec pokrywa się z problemami z supla.
Wiec kolejny punkt wskazuje na operatora.
Pingi w lokal sieci do urządzeń idą bez problemu - sprawdzałem multipingiem zgodnie z sugestią @klew
Tylko widzę że nie jestem sam z tym tematem w ostatnim czasie.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Kilka dni temu rzeczywiście coś się działo gdzieś w sieci pomiędzy niektórymi naszymi użytkownikami, a serwerami w Helsinkach (Twój jest w Falkenstein). Incydent trwał około 2 godzin i było to widoczne w logach, które pokazywały, że cały czas duża ilość urządzeń próbuje się łączyć co nie jest normalne. Przy 330k domach podłączonych do Supli zawsze znajdziesz kogoś komu "nie działa". U Ciebie regularnie o stałej porze coś się dzieje i to jest dość specyficzne.marcox wrote: Sun Jun 28, 2026 5:36 pm Tylko widzę że nie jestem sam z tym tematem w ostatnim czasie.
Spróbuj wpiąć innego access pointa do unifi i do niego przepnij na kilka dni 1-2 moduły. Jeśli problem się ustabilizuje to będziesz bliżej stwierdzenia, że rzeczywiście coś się dzieje u operatora i wtedy będziemy szukali jakiegoś narzędzia, które pozwoli stwierdzić/udowodnić gdzie jest problem.
Poniżej kilka zrzutów ekranu z monitoringu svr21.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
szaman
Coś Panowie jednak jest na rzeczy, mam podobnie, to znaczy:
- svr34, problem występuje od soboty, natomiast nie jest permanentny, przez wiele godzin zdarza się działać w porządku.
- kiedy jednak się psuje, to wygląda to tak, że połączenia trwają po kilka minut i zerwanie z kodem 3.
- wykluczone jakiekolwiek problemy z siecią lokalną / wifi / lokalnym routingiem i wszystkim, o czym tu wspominacie. Absolutnie i bezdyskusyjnie.
- problemy z łącznością ma też komórka, aby się zalogować do serwera, czasem w ogóle się nie zaloguje, czasem się zaloguje i widzę czerwone kropki (wiadome), a czasem wszystko gra.
- nie ma znaczenia, czy korzystam z lokalnego światłowodu, czy LTE/5G - to już jest zastanawiające, bo przyjmując założenie, że serwery supli działają w porządku, winowajcą musiałaby być ścieżka między moim operatorem, a serwerem.
- potwierdzam natomiast, że mój światłowód o ile nie jest Orange'owy, to idzie przez Orange'owy węzeł.
- ale w przypadku ruchu mobilnego, korzystam z Playa... (w sumie jedno drugiego nie wyklucza).
- svr34, problem występuje od soboty, natomiast nie jest permanentny, przez wiele godzin zdarza się działać w porządku.
- kiedy jednak się psuje, to wygląda to tak, że połączenia trwają po kilka minut i zerwanie z kodem 3.
- wykluczone jakiekolwiek problemy z siecią lokalną / wifi / lokalnym routingiem i wszystkim, o czym tu wspominacie. Absolutnie i bezdyskusyjnie.
- problemy z łącznością ma też komórka, aby się zalogować do serwera, czasem w ogóle się nie zaloguje, czasem się zaloguje i widzę czerwone kropki (wiadome), a czasem wszystko gra.
- nie ma znaczenia, czy korzystam z lokalnego światłowodu, czy LTE/5G - to już jest zastanawiające, bo przyjmując założenie, że serwery supli działają w porządku, winowajcą musiałaby być ścieżka między moim operatorem, a serwerem.
- potwierdzam natomiast, że mój światłowód o ile nie jest Orange'owy, to idzie przez Orange'owy węzeł.
- ale w przypadku ruchu mobilnego, korzystam z Playa... (w sumie jedno drugiego nie wyklucza).
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Twój serwer to jeszcze inna lokalizacja, a mianowicie Nuremberg.
Nie zmienialiśmy nic w okresie jaki wskazujesz. Nie aktualizowaliśmy serwerów. Nie obserwujemy też tego typu problemów w skali, która da się zaważyć. Póki co trudno powiedzieć coś więcej na podstawie 2 zgłoszeń.
Nie zmienialiśmy nic w okresie jaki wskazujesz. Nie aktualizowaliśmy serwerów. Nie obserwujemy też tego typu problemów w skali, która da się zaważyć. Póki co trudno powiedzieć coś więcej na podstawie 2 zgłoszeń.
SUPLA.... Nareszcie w domu.