Początek przygody z SUPLA - dostępne możliwości.
-
Espablo
Przyda się napewno i to nie tylko tutaj. Język C to fajna przygoda z mikrokontrolerami.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
maciekelga
Możecie polecić coś konkretnego do nauki?
Wiem ze w sieci jest multum, jednak moze macie cos fajnego do nauki?
Na razie celem nauki jest modyfikacja softu dla ESP.
-
Espablo
Polecam http://mirekk36.blogspot.com/.maciekelga wrote:Możecie polecić coś konkretnego do nauki?
Oraz jego kanał youtube
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
maciekelga
Nie obraźcie się, że zadaję dużo różnych dziwnych pytań:)
Długo zastanawiałem się nad Domoticzem ale jestem coraz bardziej przekonany do SUPLA.
Jak wygląda sprawa gdybym chciał odpalić SUPLA na tablecie 10 calowym? Nie ma problemu z rozmiarem ekranu, dopasowaniem itp?
Czekam na przesyłkę z ESP aby zacząć zabawę.
Możecie wrzucić jakiś screen z aplikacji jak wygląda grupowanie elementów o których wcześniej mówiliśmy?
Czy we wszystkich elementach którymi sterujemy widać aktualny status w aplikacji? Tzn czy mogę podejrzeć czy dane urządzenie jest w tej chwili włączone czy nie?
Dostępne jest rysowanie wykresów temperatury czy tylko aktualny odczyt?
Długo zastanawiałem się nad Domoticzem ale jestem coraz bardziej przekonany do SUPLA.
Jak wygląda sprawa gdybym chciał odpalić SUPLA na tablecie 10 calowym? Nie ma problemu z rozmiarem ekranu, dopasowaniem itp?
Możecie wrzucić jakiś screen z aplikacji jak wygląda grupowanie elementów o których wcześniej mówiliśmy?
Czy we wszystkich elementach którymi sterujemy widać aktualny status w aplikacji? Tzn czy mogę podejrzeć czy dane urządzenie jest w tej chwili włączone czy nie?
-
besix
Tablet 10 cali bez problemumaciekelga wrote:Nie obraźcie się, że zadaję dużo różnych dziwnych pytań:)
Wygląd aplikacji z animacją masz na www.supla.org
Wszystkie elementy pokazują aktualny stan np włącznik zasilania zmienia się z on- off nawet jak wysterujesz go ręcznie a nie z aplikacji
Wykresy to chyba niedaleka przyszłość odczyt w postaci archiwum do odczytu np w EXCELU już jest ,więc przedstawienie danych w postaci wykresu nie stanowi problemu
-
maciekelga
Super, teoretycznie jest większość co bym potrzebował 
Na razie nie ma tylko jednego modułu który jest mi potrzebny...
-
Zybi
A coś taki tajemniczy?maciekelga wrote:Super, teoretycznie jest większość co bym potrzebował
-
maciekelga
Nie, nie tajemniczy, pisałem wcześniej co bym potrzebował.
W tej chwili na zamelu mam zrobiony taki "wirtualny" wyłącznik schodowy, bez kabli.
W lokalizacji 1 mam moduł z przekaźnikiem do którego jest podłączona lampa. W lokalizacji 1 można włączyć/wyłączyć światło z przycisku/aplikacji. W lokalizacji 2 mam moduł nadajnika, w tej lokalizacji można również włączyć/wyłączyć światło z przycisku/aplikacji. Nie mam fizycznego kabla pomiędzy 1 a 2. W 2 jest tylko nadajnik sterujący przekaźnikiem w 1.
Mam 2 takie miejsca w domu i chcę to zachować.
Nie wiem czy wystarczająco wyjaśniłem
Zybi masz zrobioną jakąś większą automatykę mieszkania?
Panowi znowu z innej beczki, czy jest szansa na jakiekolwiek sterowanie urządzeniami po Z-Wave? Dokładnie głowicami termostatycznymi.
W tej chwili na zamelu mam zrobiony taki "wirtualny" wyłącznik schodowy, bez kabli.
W lokalizacji 1 mam moduł z przekaźnikiem do którego jest podłączona lampa. W lokalizacji 1 można włączyć/wyłączyć światło z przycisku/aplikacji. W lokalizacji 2 mam moduł nadajnika, w tej lokalizacji można również włączyć/wyłączyć światło z przycisku/aplikacji. Nie mam fizycznego kabla pomiędzy 1 a 2. W 2 jest tylko nadajnik sterujący przekaźnikiem w 1.
Mam 2 takie miejsca w domu i chcę to zachować.
Nie wiem czy wystarczająco wyjaśniłem
Zybi masz zrobioną jakąś większą automatykę mieszkania?
Panowi znowu z innej beczki, czy jest szansa na jakiekolwiek sterowanie urządzeniami po Z-Wave? Dokładnie głowicami termostatycznymi.
Last edited by maciekelga on Thu Oct 27, 2016 7:18 pm, edited 1 time in total.
-
slawek
Ja też czekam na takie rozwiązanie - aby jeden ESP mógł sterować drugim bezprzewodowo...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego