SUPLA GSM czyli sim800L komunikacja z SUPLA tam gdzie nie ma wifi a jest sieć GSM.
-
tomek98
Koledzy mam pytanie, czy dalej ktoś rozwija projekt z sim800L, interesowałoby mnie zainstalowanie sterowanie bramą na wemos, czyli jeden przekaźnik i kontrakton, zasilanie stałe więc deep sleep nie jest potrzebny, jednak czy dało by się to ogarnąć?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
QLQ
ja dałem sobie z tym spokój
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ja próbowałem zrobić komunikację na sim800a, ale ilość zakłóceń na serialu była tak duża, że nie szło sensownie się komunikować.
W planach mam spróbowanie jeszcze raz na jakimś innym układzie
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
QLQ
Linki bezpośrednie działały od strzałaklew wrote: Fri Apr 02, 2021 11:12 am Ja próbowałem zrobić komunikację na sim800a, ale ilość zakłóceń na serialu była tak duża, że nie szło sensownie się komunikować.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
U mnie sporo śmieci się na serialu pojawiało. Dane komendy AT jeszcze w miarę działały, ale jak przechodziłem na transparentne połączenie z serwerem Supli, to każdy krzaczek wywalał komunikację.QLQ wrote: Fri Apr 02, 2021 3:50 pmLinki bezpośrednie działały od strzałaklew wrote: Fri Apr 02, 2021 11:12 am Ja próbowałem zrobić komunikację na sim800a, ale ilość zakłóceń na serialu była tak duża, że nie szło sensownie się komunikować.
U mnie linie tx/rx były bezpośrednio przy antenie GSM, i pewnie stąd zakłócenia.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Zibi
Z tym SIM 800L dałbym sobie spokój, a zastosował SIM 800L v2.tomek98 wrote: Fri Apr 02, 2021 9:52 am Koledzy mam pytanie, czy dalej ktoś rozwija projekt z sim800L, interesowałoby mnie zainstalowanie sterowanie bramą na wemos, czyli jeden przekaźnik i kontrakton, zasilanie stałe więc deep sleep nie jest potrzebny, jednak czy dało by się to ogarnąć?
Dlaczego?
800L zasilanie 4.2V, UART 2.5V, chociaż różne źródła różnie podają, ale bezpieczniej dać dzielnik. Więcej kombinacji z zasilaniem.
Sim800v2 zasilanie 5V i UART również płytka już przygotowana pod bezpośrednie podłączenie 5V.
To może zrób to inaczej podłącz SIM800L v2 z Attiny85 sama kość(mały kurdupel) lub pro mini , Atmega 328 wysyłając SMS (otwarcie bramy)z mikrokontrolera daj sygnał po drodze transoptor do pinu przekaźnika wemosa.
Nawet jakbyś chciał je usypiać to i tak niżej nie zejdziesz jak 2mA, a to jest dużo za dużo na zasilanie z baterii, poza tym te moduły gdy logują się do sieci pobierają 2A chwilowo ale to ubije baterie na długo nie wystarczy.
Ostatnio jak robiłem skrzynkę pocztową u znajomego to w domu nie ma wifi, bo większość czasu jest poza domem i ma mobilny net, a chciał powiadomienie na tel o nowej poczcie.
To jedyna opcja SIM, ale żeby to działało długo na baterii w skrzynce to sygnał wysyłam lorą uruchamia się w momencie uchylenia klapki w domu drugą lora odbiera załącza SIM dwie strzałki i wyłącza się czekając do ponownego wyzwolenia. Oczywiście SIM w domu już do sieci na stałe.
Klew fajnie by było rozwinąć temat GSM fajna sprawa sam używam tych modułów. Trzymam kciuki.