Czy sbw 02 może być sterowany wyłącznikiem ?

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

W sumie na upartego to można wykorzystać IN do sterowania przyciskiem ale... trzeba wtedy ustawić reakcję ale to jest niezbyt szczęśliwe i mądre rozwiązanie po pierwsze będzie prawdopodobnie opóźnienie, po drugie traci się kanał czujnika a po trzecie w przypadku braku internetu to nie zadziała.
Dawid Siedlarz

Podłączyłem SBW-02: zasilanie 12 V do zacisków A1 i A2, furtkę do zacisków 21 i 24, bez kontaktronu. W czujniku otwarcia furtki ustawiłem odwróconą logikę.

Po naciśnięciu przycisku "Otwórz" w aplikacji Supla słychać kliknięcie w sterowniku SBW-02, jednak furtka się nie otwiera. Pomiar miernikiem wykazał:
Na zaciskach A1 i A2 początkowo 12,12 V, po ponownym podłączeniu 12,50 V.
Na zaciskach 21 i 24, po naciśnięciu przycisku w aplikacji, 0 V.

Posiadam elektrozaczep Gerda 0AERWB0000092000P 12V z pamięcią oraz zasilacz Eco Light EC79127.

Zdemontowałem SBW-02 i podłączyłem zwykły przycisk dzwonkowy – furtka otwiera się bez problemu.

Czy coś źle podłączam, czy sterownik może być uszkodzony?
Czy elektrozaczep jest zasilany bezpośrednio ze sterownika, czy wymaga oddzielnego zasilania?
malarz

Dawid Siedlarz wrote: Sat Feb 08, 2025 7:45 pm Podłączyłem SBW-02: zasilanie 12 V do zacisków A1 i A2, furtkę do zacisków 21 i 24, bez kontaktronu. W czujniku otwarcia furtki ustawiłem odwróconą logikę.

Po naciśnięciu przycisku "Otwórz" w aplikacji Supla słychać kliknięcie w sterowniku SBW-02, jednak furtka się nie otwiera. Pomiar miernikiem wykazał:
Na zaciskach A1 i A2 początkowo 12,12 V, po ponownym podłączeniu 12,50 V.
Na zaciskach 21 i 24, po naciśnięciu przycisku w aplikacji, 0 V.

Posiadam elektrozaczep Gerda 0AERWB0000092000P 12V z pamięcią oraz zasilacz Eco Light EC79127.

Zdemontowałem SBW-02 i podłączyłem zwykły przycisk dzwonkowy – furtka otwiera się bez problemu.

Czy coś źle podłączam, czy sterownik może być uszkodzony?
Czy elektrozaczep jest zasilany bezpośrednio ze sterownika, czy wymaga oddzielnego zasilania?
Na 21/24 nie ma żadnego napięcia. Te zaciski działają jak przycisk dzwonkowy.

Wydaje mi się, że powinno być tak:
A1, A2 do zasilacza (tam jest chyba trzeba polaryzacje dać odpowiednio, ale jak rozumiem to było ok)
21 do elektrozaczepu
24 do zasilacza
drugi biegun elektrozaczepu do drugiego bieguna zasilacza (też z odpowiednią polaryzacją jak trzeba)

równolegle do 21/24 możesz podłączyć dotychczasowy przycisk. Wtedy będzie działa i aplikacja i przycisk.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
djalex
Has thanked: 2 times

Narysuj jak to podłączyłeś
Dawid Siedlarz

Teraz wszystko działa – podłączyłem urządzenie i śmiga. Dodałem je do Google Home, aby umożliwić sterowanie głosowe.

Pojawił się problem po dodaniu drugiego telefonu/użytkownika z pełnymi uprawnieniami do Google Home. Na drugim urządzeniu sterowanie głosowe nie działało, więc ponownie przeprowadziłem integrację Supla Cloud z Asystentem Google za jego pośrednictwem. Po tej operacji sterowanie głosowe zaczęło działać na drugim telefonie, ale przestało na pierwszym. Oba urządzenia miały zainstalowane aplikacje Google Home i Supla. W Supla byłem zalogowany na to samo konto na obu telefonach, natomiast w Google Home przypisani byli różni użytkownicy w ramach jednego domu.

Rozwiązałem problem, rozdzielając użytkowników na osobne instancje Google Home (każda z tzw. „własnym domem”). W aplikacji Supla na drugim urządzeniu zalogowałem się za pomocą identyfikatora.

Google Home zezwala na sterowanie głosowe urządzeniami z Supla Cloud jedynie z konta, które dokonało integracji Supla Cloud z asystentem głosowym Google?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL SBW-02”