Klos wrote: Wed Nov 26, 2025 4:13 pm
Pietras81 wrote: Wed Jul 09, 2025 11:51 am
stratus84 wrote: Wed Jul 09, 2025 11:36 am
Chyba mam pecha... Kupiłem dwa gniazdka Gosund SP111, w drugie też wgrałem Suplę w taki sam sposób, wszytsko działa poprawnie natomiast to pierwsze gniazdko mimo już kolejnych instalacji poprzedzonych kasowaniem pamięci kończy się tak samo tzn gniazdko jest online/offline i tak co chwilę. Czyli to nie wina oprogramowania a samego urządzenia... jak mogę przywrócić oryginalne oprogramowanie do SP111?
A zrobiłeś kopie tego co było wgrane ??? Jeśli nie to możesz mieć pretensje do samego siebie.
Czemu w tym wypadku kopia jest ważna?
Wróciłem do supli po kilku latach i trochę nie ogarniam..
Próbuję zainstalować pyflasher, najpierw miałem błąd z jakimś plikiem Windowsa a teraz z phyton dll.
Ktoś wie o co chodzi? Win7
Już tłumaczę dlaczego w tym przypadku kopia jest ważna. Sonoff i Gosund robią ostatnio takie softy, że jeśli się nie ma zgranego wcześniej (z tego konkretnego urządzenia) oprogramowania, to często nie da się go przywrócić. Takie zabezpieczenie sobie wymyślili. Dlatego np. w przypadku wszystkich Sonoffów wskazane jest aby w pierwszej kolejności zgrać oryginalny soft, jeśli kiedykolwiek chciałoby się do niego powrócić. Oczywiście są wyjątki (potwierdzające regułę), ale lepiej zgrać wcześniej soft niż liczyć na szczęście.
Z mojego doświadczenia:
W nowych Sonoffach nie wchodzą inne (oryginalne) softy, niż te wcześniej zgrane (Supla, Tasmota, itp wgrywają się normalnie). W najnowszych podobno jest zabezpieczenie (przynajmniej w tych na rynek EU). Mam taki, ale jeszcze nie rozbierałem.
W Gosundach, jeśli masz wersję softu, która była na nim wcześniej (lub nowszą) można go sobie pożyczyć z netu i będzie działać.Najlepiej jednak mieć kopię z oryginału. Supla wgrywa się oczywiście normalnie. Nie słyszałem o zabezpieczonych, ale patrząc na nowe przepisy (UE) pewnie się pojawią.