gospund sp111

Klos

Pietras81 wrote: Wed Jul 09, 2025 11:51 am
stratus84 wrote: Wed Jul 09, 2025 11:36 am Chyba mam pecha... Kupiłem dwa gniazdka Gosund SP111, w drugie też wgrałem Suplę w taki sam sposób, wszytsko działa poprawnie natomiast to pierwsze gniazdko mimo już kolejnych instalacji poprzedzonych kasowaniem pamięci kończy się tak samo tzn gniazdko jest online/offline i tak co chwilę. Czyli to nie wina oprogramowania a samego urządzenia... jak mogę przywrócić oryginalne oprogramowanie do SP111?
A zrobiłeś kopie tego co było wgrane ??? Jeśli nie to możesz mieć pretensje do samego siebie.
Czemu w tym wypadku kopia jest ważna?

Wróciłem do supli po kilku latach i trochę nie ogarniam..

Próbuję zainstalować pyflasher, najpierw miałem błąd z jakimś plikiem Windowsa a teraz z phyton dll. :(

Ktoś wie o co chodzi? Win7
Pociągi, elektryka i elektronika, drewno.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Klos wrote: Wed Nov 26, 2025 4:13 pm Czemu w tym wypadku kopia jest ważna?

Próbuję zainstalować pyflasher, najpierw miałem błąd z jakimś plikiem Windowsa a teraz z phyton dll. :(

Użyj ESP Flash Download Tool lub Arduino - jeśli kompilujesz sam oprogramowanie.
A jeśli wgrywasz GG to wgraj poprzez przeglądarkę.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Klos wrote: Wed Nov 26, 2025 4:13 pm
Pietras81 wrote: Wed Jul 09, 2025 11:51 am
stratus84 wrote: Wed Jul 09, 2025 11:36 am Chyba mam pecha... Kupiłem dwa gniazdka Gosund SP111, w drugie też wgrałem Suplę w taki sam sposób, wszytsko działa poprawnie natomiast to pierwsze gniazdko mimo już kolejnych instalacji poprzedzonych kasowaniem pamięci kończy się tak samo tzn gniazdko jest online/offline i tak co chwilę. Czyli to nie wina oprogramowania a samego urządzenia... jak mogę przywrócić oryginalne oprogramowanie do SP111?
A zrobiłeś kopie tego co było wgrane ??? Jeśli nie to możesz mieć pretensje do samego siebie.

Już tłumaczę dlaczego w tym przypadku kopia jest ważna. Sonoff i Gosund robią ostatnio takie softy, że jeśli się nie ma zgranego wcześniej (z tego konkretnego urządzenia) oprogramowania, to często nie da się go przywrócić. Takie zabezpieczenie sobie wymyślili. Dlatego np. w przypadku wszystkich Sonoffów wskazane jest aby w pierwszej kolejności zgrać oryginalny soft, jeśli kiedykolwiek chciałoby się do niego powrócić. Oczywiście są wyjątki (potwierdzające regułę), ale lepiej zgrać wcześniej soft niż liczyć na szczęście.
Z mojego doświadczenia:
W nowych Sonoffach nie wchodzą inne (oryginalne) softy, niż te wcześniej zgrane (Supla, Tasmota, itp wgrywają się normalnie). W najnowszych podobno jest zabezpieczenie (przynajmniej w tych na rynek EU). Mam taki, ale jeszcze nie rozbierałem.
W Gosundach, jeśli masz wersję softu, która była na nim wcześniej (lub nowszą) można go sobie pożyczyć z netu i będzie działać.Najlepiej jednak mieć kopię z oryginału. Supla wgrywa się oczywiście normalnie. Nie słyszałem o zabezpieczonych, ale patrząc na nowe przepisy (UE) pewnie się pojawią.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Wed Nov 26, 2025 6:07 pm W nowych Sonoffach nie wchodzą inne (oryginalne) softy, niż te wcześniej zgrane (Supla, Tasmota, itp wgrywają się normalnie). W najnowszych podobno jest zabezpieczenie (przynajmniej w tych na rynek EU). Mam taki, ale jeszcze nie rozbierałem.
...
Ja tylko uzupełnię, że obecnie wprowadzając urządzenie na rynek, musi ono mieć zablokowaną możliwość wgrania własnego softu oraz włączone szyfrowanie pamięci. W praktyce oznacza to, że z żadnego urządzenia nie będzie się dało zgrać softu, ani wgrać na nie softu.

Niektórzy producenci będą udostępniać urządzenia bez wgranego oprogramowania - takie można sobie flashować, bo nie będą zabezpieczone.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Klos

robertklepacki94 wrote: Wed Nov 26, 2025 4:33 pm
Klos wrote: Wed Nov 26, 2025 4:13 pm Czemu w tym wypadku kopia jest ważna?

Użyj ESP Flash Download Tool lub Arduino - jeśli kompilujesz sam oprogramowanie.
A jeśli wgrywasz GG to wgraj poprzez przeglądarkę.
Chciałem użyć czegoś nowego bo z tym ESP miałem problemy..

Jo, ogarnąłem przez przeglądarkę - hit 😁
Cały GG to hit!
Zibi_007 wrote: Wed Nov 26, 2025 6:07 pm
Klos wrote: Wed Nov 26, 2025 4:13 pm
Pietras81 wrote: Wed Jul 09, 2025 11:51 am A zrobiłeś kopie tego co było wgrane ??? Jeśli nie to możesz mieć pretensje do samego siebie.

Już tłumaczę dlaczego w tym przypadku kopia jest ważna. Sonoff i Gosund robią ostatnio takie softy, że jeśli się nie ma zgranego wcześniej (z tego konkretnego urządzenia) oprogramowania, to często nie da się go przywrócić. Takie zabezpieczenie sobie wymyślili. Dlatego np. w przypadku wszystkich Sonoffów wskazane jest aby w pierwszej kolejności zgrać oryginalny soft, jeśli kiedykolwiek chciałoby się do niego powrócić. Oczywiście są wyjątki (potwierdzające regułę), ale lepiej zgrać wcześniej soft niż liczyć na szczęście.
Z mojego doświadczenia:
W nowych Sonoffach nie wchodzą inne (oryginalne) softy, niż te wcześniej zgrane (Supla, Tasmota, itp wgrywają się normalnie). W najnowszych podobno jest zabezpieczenie (przynajmniej w tych na rynek EU). Mam taki, ale jeszcze nie rozbierałem.
W Gosundach, jeśli masz wersję softu, która była na nim wcześniej (lub nowszą) można go sobie pożyczyć z netu i będzie działać.Najlepiej jednak mieć kopię z oryginału. Supla wgrywa się oczywiście normalnie. Nie słyszałem o zabezpieczonych, ale patrząc na nowe przepisy (UE) pewnie się pojawią.
Ok kumam, dzięki za obszerne wyjaśnienie!
Chociaż jak próbujemy wgrywać suple to raczej nie wracamy do tego co było 😎
Pociągi, elektryka i elektronika, drewno.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Klos wrote: Thu Nov 27, 2025 8:28 am Ok kumam, dzięki za obszerne wyjaśnienie!
Chociaż jak próbujemy wgrywać suple to raczej nie wracamy do tego co było 😎
Różnie to bywa, uwierz mi. Czasem coś nie zaskoczy (np. nieobsługiwany układ pomiaru napięcia), albo coś nie działa do końca z założeniami.
Wtedy dobrze jest mieć możliwość powrotu do oryginału.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Pomoc”