Najczęstsze pytania i odpowiedzi [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera mam prośbę. Ostatnio na przykładzie jednego z urządzeń wytłumaczyłeś jak działa keepalive i timeout. Jednak powiedz... Jeśli mam urządzenie które wysyła do bramki nie rzadziej niż 10 minut jakiś raport. To urządzenie ma nieaktywne pole keepalive a w polu timeout dam wartość ==12min.? Sprawdziłem takie ustawienie i wydaje sie że działa. Jak działa cały czas jest online jak wyjąłem baterie po 12 minutach przeszło w offline czyli ok. Jednak wartość last seen cały czas narasta do milionowych wartości i się nie resetuje. To może tak być?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Sat May 23, 2026 8:13 pm @vajera mam prośbę. Ostatnio na przykładzie jednego z urządzeń wytłumaczyłeś jak działa keepalive i timeout. Jednak powiedz... Jeśli mam urządzenie które wysyła do bramki nie rzadziej niż 10 minut jakiś raport. To urządzenie ma nieaktywne pole keepalive a w polu timeout dam wartość ==12min.? Sprawdziłem takie ustawienie i wydaje sie że działa. Jak działa cały czas jest online jak wyjąłem baterie po 12 minutach przeszło w offline czyli ok. Jednak wartość last seen cały czas narasta do milionowych wartości i się nie resetuje. To może tak być?
last_seen_ms resetuje się podczas uruchomienia bramki oraz po przepełnienu licznika millis () - bodajże co 52 dni. Natomiast przerasta tylko wtedy, gdy urządzenie coś wyśle - wtedy przypisuje jej aktualną wartość millis ().
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

vajera wrote: Sat May 23, 2026 10:07 pm last_seen_ms resetuje się podczas uruchomienia bramki oraz po przepełnienu licznika millis () - bodajże co 52 dni. Natomiast przerasta tylko wtedy, gdy urządzenie coś wyśle - wtedy przypisuje jej aktualną wartość millis ().
Aaaa, czyli "last seen" to nie oznacza "X ms temu".
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

vajera wrote: Fri May 22, 2026 1:09 pm Uruchomienie GUI = 5x BOOT.
5x RESET - zresetuje bramkę pięciokrotnie, po trzecim resecie może wejść w tryb konfiguracyjnym, ale po piątym po prostu wystartuje normalnie.
To dziwne, że nie możesz połączyć się przez konsolę - jakiego programu używasz?
Używam PuTTY.
Czyli żeby zrestartować bramkę i być może odzyskać TELNET wystarczy raz nacisnąć RESET?
A jak nacisnę 5XBOOT to uruchomi się z GUI? Żebym sobie tylko nie wyzerował bramki. ;)
vajera

Robinson74 wrote: Sat May 23, 2026 10:19 pm
vajera wrote: Fri May 22, 2026 1:09 pm Uruchomienie GUI = 5x BOOT.
5x RESET - zresetuje bramkę pięciokrotnie, po trzecim resecie może wejść w tryb konfiguracyjnym, ale po piątym po prostu wystartuje normalnie.
To dziwne, że nie możesz połączyć się przez konsolę - jakiego programu używasz?
Używam PuTTY.
Czyli żeby zrestartować bramkę i być może odzyskać TELNET wystarczy raz nacisnąć RESET?
A jak nacisnę 5XBOOT to uruchomi się z GUI? Żebym sobie tylko nie wyzerował bramki. ;)
Jeżeli bramka jesf online, to telnet powinien działać cały czas - jesteś pewny, że w PuTTY wpisujesz właściwy adres IP i wybierasz port 23?
Naciśnięcie 5x BOOT uruchomi GUI na czas bieżącej sesji bramki, po ponownym uruchomieniu GUI znowu będzie wyłączone.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Sat May 23, 2026 10:07 pm
zzrr wrote: Sat May 23, 2026 8:13 pm @vajera mam prośbę. Ostatnio na przykładzie jednego z urządzeń wytłumaczyłeś jak działa keepalive i timeout. Jednak powiedz... Jeśli mam urządzenie które wysyła do bramki nie rzadziej niż 10 minut jakiś raport. To urządzenie ma nieaktywne pole keepalive a w polu timeout dam wartość ==12min.? Sprawdziłem takie ustawienie i wydaje sie że działa. Jak działa cały czas jest online jak wyjąłem baterie po 12 minutach przeszło w offline czyli ok. Jednak wartość last seen cały czas narasta do milionowych wartości i się nie resetuje. To może tak być?
last_seen_ms resetuje się podczas uruchomienia bramki oraz po przepełnienu licznika millis () - bodajże co 52 dni. Natomiast przerasta tylko wtedy, gdy urządzenie coś wyśle - wtedy przypisuje jej aktualną wartość millis ().
Czyli jeśli działa timeout może tak to być bez możliwości ustawiania keepalive i się nie martwić? Bo niedawno rozmawialiśmy i było coś mówione żeby timeout nie używać bez keepalive i zaczynam się w tym gubić. Bo ping z keepalive zdaje sie kasuje ten licznik ale jak nie da się ustawić to rozumiem ustawiamy samo timeout pod warunkiem oczywiście że wiemy jaką wartość minimum wpisać. Tak?
vajera

zzrr wrote: Sat May 23, 2026 10:32 pm Czyli jeśli działa timeout może tak to być bez możliwości ustawiania keepalive i się nie martwić? Bo niedawno rozmawialiśmy i było coś mówione żeby timeout nie używać bez keepalive i zaczynam się w tym gubić. Bo ping z keepalive zdaje sie kasuje ten licznik ale jak nie da się ustawić to rozumiem ustawiamy samo timeout pod warunkiem oczywiście że wiemy jaką wartość minimum wpisać. Tak?
Ten mechanizm powstał ponad rok temu - wtedy wszystko opierało się o kanały Supla, dlatego te parametry są przypisane do kanałów.

Zajrzyj tutaj i tutaj, to może pomóc wyjaśnić Twoje wątpliwości.

Podsumowując - keepalive i timeout działają w parze w przypadku SUPLA_CHANNELTYPE_RELAY, w przypadku BINARYSENSOR albo T/H keepalive nie jest używany, bo i tak taki czujnik nic nie odbierze.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Sun May 24, 2026 12:27 pm ...
Ten mechanizm powstał ponad rok temu - wtedy wszystko opierało się o kanały Supla, dlatego te parametry są przypisane do kanałów.

Zajrzyj tutaj i tutaj, to może pomóc wyjaśnić Twoje wątpliwości.

Podsumowując - keepalive i timeout działają w parze w przypadku SUPLA_CHANNELTYPE_RELAY, w przypadku BINARYSENSOR albo T/H keepalive nie jest używany, bo i tak taki czujnik nic nie odbierze.
Ok. Zaczynam rozumieć logikę działania tego Last seen (ms). Czyli jeśli nie wiemy czy dane urządzenie coś raportuje do bramki lub co jaki czas należy obserwować Last seen (ms) i pomierzyć odstęp pomiędzy aktualizacją tej wartości. To może by się przydała jakaś wartość która by pokazywała ten czas pomiędzy aktualizacją tej wartości. Odczytując taką wartość w trakcie pracy bramki można by mieć dla konkretnego urządzenia czas jaki potrzebny jest do ustawienia w razie potrzeby timeout. Dobrze myślę?
vajera

zzrr wrote: Sun May 24, 2026 1:24 pm Ok. Zaczynam rozumieć logikę działania tego Last seen (ms). Czyli jeśli nie wiemy czy dane urządzenie coś raportuje do bramki lub co jaki czas należy obserwować Last seen (ms) i pomierzyć odstęp pomiędzy aktualizacją tej wartości. To może by się przydała jakaś wartość która by pokazywała ten czas pomiędzy aktualizacją tej wartości. Odczytując taką wartość w trakcie pracy bramki można by mieć dla konkretnego urządzenia czas jaki potrzebny jest do ustawienia w razie potrzeby timeout. Dobrze myślę?
Ty zawsze dobrze myślisz, czasami tylko za szybko 😉

Ktoś już kiedyś zgłaszał podobny pomysł, więc spróbuję o tym pamiętać.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Sun May 24, 2026 4:27 pm ...
Ty zawsze dobrze myślisz, czasami tylko za szybko 😉

Ktoś już kiedyś zgłaszał podobny pomysł, więc spróbuję o tym pamiętać.
Niekoniecznie zawsze dobrze. Ale że czasami za szybko to tak ;)

Return to “Bramka ZigBee”