🩺 GKW-01 Testy

lukasami

klew wrote: Tue Sep 05, 2023 10:39 am
lukasami wrote: Tue Sep 05, 2023 9:17 am Jaki czujnik jest na płytce? czy łatwo będzie go wylutowac i założyć gniazdo lub bezposrednio czujnik na przewodzie ?
Ja nie wiem czy mogę mówić co tam jest, więc nie powiem ;)

Także może Mirek da znać, albo ktokolwiek, kto otworzył obudowę i sobie sam sprawdził ;P

Natomiast czujnik wbudowany nie jest termetrem NTC, PTC, ani KTY. Odczyt jest cyfrowy, jest tam też odczyt wilgotności.
Dodatkowo do pomiarów są aplikowane korekty na podstawie tego jak bardzo grzeje się pozostała elektronika w środku.

Także nawet jak byś próbował wymieniać, to pewnie i tak trzeba by własny soft tam wgrać, a samodzielnie tej matrycy LED się raczej nie ogarnie.

Natomiast jest to też jakiś pomysł na wariant GKW, aby można było podłączyć dwa zewnętrzne NTC.

Odnośnie Twojego przypadku, mam jeszcze pytanie:
1. Czemu nie montujesz termostatu w łazience? Wiem, że większość termostatów na rynku jest oznaczona, że nie należy montować w pomieszczeniach wilgotnych. Natomiast u siebie mam zamontowany termostat w łazience z zachowaniem odpowiednich dystansów od źródeł wody (analogicznie jak się montuje gniazdka). Łazienka w domu to nie sauna, gdzie wilgotność jest wysoka przez bardzo długie okresy czasu.
2. Czy te termometry NTC masz już położone na stałe, czy masz możliwość je wymienić? Ogólnie typów NTC jest dużo i każdy należy skalibrować parametrami określonymi w dokumentacji technicznej konkretnego termometru. GKW będzie działał z jednym konkretnym modelem i przy innych wariantach NTC odczyt może nie być prawidłowy.
Zgadza się jeden czujnik NTC10 mam juz na stałe zalany w podłodze, a drugi NTC10 nad wejściem w łazience (ten jeszcze jestem w stanie zmienić na inny) Termostat mam na zewnątrz koło włącznika światła, właśnie ze względu na wilgoć.
Image
Image
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

I taki fajny termostat chcesz wymieniać na GKW?
Goral64
Been thanked: 1 time

djalex wrote: Tue Sep 05, 2023 7:00 pm I taki fajny termostat chcesz wymieniać na GKW?
Pewnie ten ma jedną wielką wadę: nie działa z Suplą.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
djalex
Been thanked: 2 times

Goral64 wrote: Tue Sep 05, 2023 7:13 pm
djalex wrote: Tue Sep 05, 2023 7:00 pm I taki fajny termostat chcesz wymieniać na GKW?
Pewnie ten ma jedną wielką wadę: nie działa z Suplą.
No nie działa z Suplą. Zastanawia mnie tylko po co się pchać z wszystkim do supli. Sterowanie przez apkę pewnie jest, lokalne też. Czy naprawde trzeba to zmieniać?
Goral64

Suplamaniactwo do czegoś zobowiązuje :)

Image
Jamal88

klew wrote: Tue Sep 05, 2023 10:39 am 2. ... GKW będzie działał z jednym konkretnym modelem i przy innych wariantach NTC odczyt może nie być prawidłowy.
Można uzyskać informacje jakie to będą konkretnie NTC? Jestem na etapie przygotowywania podłogówki i później już nie będzie możliwości ich wymienić. Z góry dzięki.

GKW również nie będzie się nadawał się do łazienki?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jamal88 wrote: Wed Sep 06, 2023 12:46 pm Można uzyskać informacje jakie to będą konkretnie NTC? Jestem na etapie przygotowywania podłogówki i później już nie będzie możliwości ich wymienić. Z góry dzięki.

GKW również nie będzie się nadawał się do łazienki?
Nie wiem czy mogę podawać konkretny model, może niech Mirek się wypowie.
Odnośnie montażu GKW w łazience - nie mam pojęcia.

Natomiast odnośnie termometrów w podłodze, to tam montuje się rurki, które podciąga się pod termostat, tak, aby dało się termometr wymienić, czy też zamontować to co daje producent urządzenia.
Z własnego doświadczenia napiszę, że świetnie się tutaj sprawdzają rurki pex (te od podłogówki), tylko trzeba zagiąć delikatnie tak, aby termometr bez problemu wszedł. Przewody od NTC są z reguły takie "sprężyste" i bez problemu się je do takich rurek wprowadza.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Dzisiaj termostaty przestaną działać poprawnie z beta-cloud. Wchodzi spora aktualizacja na interfejsach itp.

W ciągu kilku dni pojawią się aktualizację dla GKW oraz testowej apki na Androida i wtedy wracamy do gry :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Goral64

klew wrote: Mon Sep 18, 2023 10:55 am Dzisiaj termostaty przestaną działać poprawnie z beta-cloud. Wchodzi spora aktualizacja na interfejsach itp.

W ciągu kilku dni pojawią się aktualizację dla GKW oraz testowej apki na Androida i wtedy wracamy do gry :)
No to czekam na info o powrocie do gry ;)

Image
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Co myślicie o dwóch dodatkowych funkcjach dla GKW opisanych poniżej ?

Pierwsza to możliwość prezentowania na wyświetlaczu GKW powiadomień/alarmów w postaci ikon i sygnałów dźwiękowych. Np o otrzymaniu poczty, otwartej bramie po określonej godzinie, przekroczeniu określonego poziomu w zbiorniku nieczystości itp.

Druga funkcja to wyzwalacze akcji czyli możliwość wybory z menu dodatkowej ikonki(ikonek), która będzie wyzwalała dowolną akcję/scenę itp.

Rozważamy dodanie takich funkcji w jednej z kolejnych wersji już po wprowadzeniu produktu na rynek.
Może macie inne pomysły na rozbudowę funkcjonalności GKW lub pomysły na rozbudowę tych powyższych ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Nowości”