Najczęstsze pytania i odpowiedzi [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

vajera wrote: Sat May 23, 2026 10:25 pm Jeżeli bramka jesf online, to telnet powinien działać cały czas - jesteś pewny, że w PuTTY wpisujesz właściwy adres IP i wybierasz port 23?
Naciśnięcie 5x BOOT uruchomi GUI na czas bieżącej sesji bramki, po ponownym uruchomieniu GUI znowu będzie wyłączone.
Żeby zakończyć temat, to napiszę, że odcięcie zasilania i przywrócenie naprawiło telnet w bramce.
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Z sukcesem przeniosłem bramkę z Xiao 4mb na bramkę 8bm. Z gita pobrałem plik Z2S_Gateway.8MB.OTA.logs.full_version.bin w wersji 1.5.55.
Jednak bramka ma wersje Z2S-1.5.41-17/05/26. OTA aktualizacja pliku Z2S_Gateway.8MB.OTA.logs.update_only.bin w wersji 1.5.55 konczy sie sukcesem, jednak wersja bramki pozostaje bez zmian
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

george1255 wrote: Sat May 30, 2026 10:53 am Z sukcesem przeniosłem bramkę z Xiao 4mb na bramkę 8bm. Z gita pobrałem plik Z2S_Gateway.8MB.OTA.logs.full_version.bin w wersji 1.5.55.
Jednak bramka ma wersje Z2S-1.5.41-17/05/26. OTA aktualizacja pliku Z2S_Gateway.8MB.OTA.logs.update_only.bin w wersji 1.5.55 konczy sie sukcesem, jednak wersja bramki pozostaje bez zmian
viewtopic.php?t=18568

Na ten moment ostatnia wersja bramki to 1.5.52, ale może być niestabilna. 1.5.55=1.5.41 wydaje się być OK,będę szukał błędów, jak skończę wywozić gruz 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
djack2017
Been thanked: 1 time

Wykasowałem bramkę z pozomu supli. Wgrałem od zera nowy software do bramki i bramka nie chce się dodać do supli. Nie pamiętam co trzeba zrobić?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

djack2017 wrote: Fri Jul 24, 2026 5:34 am Wykasowałem bramkę z pozomu supli. Wgrałem od zera nowy software do bramki i bramka nie chce się dodać do supli. Nie pamiętam co trzeba zrobić?
Dodajesz bramkę tak samo jak każde inne urządzenie Supla z poziomu aplikacji Supla (DODAJ URZĄDZENIE).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djack2017

Robert Błaszczak wrote: Fri Jul 24, 2026 6:25 am
djack2017 wrote: Fri Jul 24, 2026 5:34 am Wykasowałem bramkę z pozomu supli. Wgrałem od zera nowy software do bramki i bramka nie chce się dodać do supli. Nie pamiętam co trzeba zrobić?
Dodajesz bramkę tak samo jak każde inne urządzenie Supla z poziomu aplikacji Supla (DODAJ URZĄDZENIE).
Problem w tym, że sterownik powienien się dodać automatycznie (po odpowiednim wypełnieniu pól konfiguracji dotyczącej supli), a nie dołącza się. Dioda miga na biało dosyć wolno.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

djack2017 wrote: Fri Jul 24, 2026 6:35 am Problem w tym, że sterownik powienien się dodać automatycznie (po odpowiednim wypełnieniu pól konfiguracji dotyczącej supli), a nie dołącza się. Dioda miga na biało dosyć wolno.
Jeśli tam jest podpięta dioda statusowa SUPLI, to wolne miganie oznacza próbę połączenia z Wi-Fi - z reguły nieudaną ;)
Sprawdź last state, Wi-Fi, hasło, zasięg itp. Zerknij w logi jeśli możesz.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
djack2017

klew wrote: Fri Jul 24, 2026 7:05 am
djack2017 wrote: Fri Jul 24, 2026 6:35 am Problem w tym, że sterownik powienien się dodać automatycznie (po odpowiednim wypełnieniu pól konfiguracji dotyczącej supli), a nie dołącza się. Dioda miga na biało dosyć wolno.
Jeśli tam jest podpięta dioda statusowa SUPLI, to wolne miganie oznacza próbę połączenia z Wi-Fi - z reguły nieudaną ;)
Sprawdź last state, Wi-Fi, hasło, zasięg itp. Zerknij w logi jeśli możesz.
wiif raczej ok. Odpaliłem zarządzanie bramką z przeglądarki i dodałem czujnik temperatury do bramki. Ale w supli dalej jej nie ma. Problem pewnie jest związany z tym, że ta bramka była już wcześniej zarejestrowana w supli ale usunąłem ją z supli "z palca".
Last state: Software reset (63). Config mode
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

djack2017 wrote: Fri Jul 24, 2026 7:23 am wiif raczej ok. Odpaliłem zarządzanie bramką z przeglądarki i dodałem czujnik temperatury do bramki. Ale w supli dalej jej nie ma. Problem pewnie jest związany z tym, że ta bramka była już wcześniej zarejestrowana w supli ale usunąłem ją z supli "z palca".
To nie ma znaczenia. Można sobie w SUPLI dowolnie usuwać wszystko i to nie powinno wpływać na podłączenie ponowne urządzenia.

Wolne miganie -> próba połączenia z siecią.

Sprawdź last state i logi jeśli możesz.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
djack2017

klew wrote: Fri Jul 24, 2026 7:25 am
djack2017 wrote: Fri Jul 24, 2026 7:23 am wiif raczej ok. Odpaliłem zarządzanie bramką z przeglądarki i dodałem czujnik temperatury do bramki. Ale w supli dalej jej nie ma. Problem pewnie jest związany z tym, że ta bramka była już wcześniej zarejestrowana w supli ale usunąłem ją z supli "z palca".
To nie ma znaczenia. Można sobie w SUPLI dowolnie usuwać wszystko i to nie powinno wpływać na podłączenie ponowne urządzenia.

Wolne miganie -> próba połączenia z siecią.

Sprawdź last state i logi jeśli możesz.
last state: config mode
logi sprawdzę póżniej.

Return to “Bramka ZigBee”