gdzie można kupić sprzęt?

furia

vcompl wrote:Furia - uważał bym ze stosowaniem urządzeń bez cerftyfikatów. Ok dla małych napięć i małych prądów ryzyko jest minimalne.

Ale jak widze jak chińczycy piszą, że delikatne złącza i ścieżki wytrzymaja prąd 10A to mi się kosa w kieszenie otwiera ;)

Nawet jak robię prototyp to go nie testuję tak jak testuje sie w laboratorium (przebicia, przegrzania, zawilgocenie, itp)
Masz racje!
ALE :) (uwielbiam to słowo)
Żaden z modułów nigdy nie będzie na "dworze".
Poza typową rozdzielnia w domu będę miał drugą (nazwałem ją multimedialną). Zanim cokolwiek się załączy (czy to będzie roleta czy furtka czy brama wjazdowa, oświetlenie itp.) to przejdzie właśnie przez tę skrzynkę. Na przykładzie naciskam przycisk do otwierania rolety -> idzia kablem sygnał do arduino -> arduino puszcza przekaźnikiem prąd 230V do rolety i ta się zamyka. Wg mnie najsłabszym ogniwem są właśnie przekaźniki. (jeśli się będą palić to najwyżej dołożę do instalacji jakieś przekaźniki findera). Wydaje mi się że wtedy będzie grało?

Ale abstrahując od "mojego systemu" bardzo bym chciał włączać światło na zewnątrz lub zamykać rolety właśnie przez SUPLĘ bo ma większe możliwości (choćby sterowanie przez smartfona).
Wiem że na arduino też tak można ale ja programować nie potrafię. Jak już wspominałem napisałem z pomocą dobrych ludzi programik dzięki temu sterowanie 7 roletami w domu będzie mnie kosztować 200 zł a nie kilka tys.
vcompl

Furia - u mnie za to sterowanie prawie w 100% poza budynkiem. Czasem daleko od źródła prądu (walczę obecnie z optymalizowaniem zasilania bateryjnego i solarnego - TEŻ Kosztowo. Bo nie jestem gminą z dotacja, która lekka ręka płaci za solarno-wiatrowe zasilanie 1 znaku drogowego 20-30 tys!! ;)))

Instaluję takie sterowanie dla punktów, których nie ma motywacji włączyć w ziiiimną listopadową noc lub gdy trzeba włączyć gdy jestem poza domem.
wojtas567

vcompl wrote:walczę obecnie z optymalizowaniem zasilania bateryjnego i solarnego - TEŻ Kosztowo.
Witam
no ESP trochę tego prądu pobiera, też próbuje coś stworzyć na czujkę pogodową ale na razie słabo to wychodzi, może jak koledze się coś uda to się podzieli będę wdzięczny :) a i może komuś w przyszłości też się przyda.

Pozdrawiam
Wojtas
Pozdrawiam
Wojtek
vcompl

Wojtas567 - najlepiej wychodzi z usypianiem. Mam panel solarny 1,5W i akumulator Lipo 2200mAh podłaczone do modułu nodemcu 1.0 termometr + czujnik wilgotności (z komparatorem). Zasilanie 5v. Usypiam na 5 minut

Przy obecnej pogodzie przetrzymuje noc już bez problemu. Akumulator lekko sie doładowuje. Kod napisany jak dla Arduino w C i wysłany do modułu z poziomu Arduino IDE.

SZKODA, że w SUPLA CLOUD nie ma obsługi usypiania, choćby dla czujników jak temp / wilg

Dla innych pewnie by sie to wcale nie sprawdzało ale dla czujki pogodowej w 100% ok
wojtas567

Zrobiłem coś podobnego tylko muszę zbudować jakąś "skrzynkę " bo jak wystawię z panelem na słońce to temperatura rośnie gwałtownie a jak schowam w cień to nie ładuje mi akumulatora.
w SUPLI brakuje takiej funkcji, ale może koledzy za jakiś czas coś wprowadzą :)

Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
furia

Kilka, kilkanaście lat temu nikt nie myślał o tworzeniu instalacji elektrycznej pod takie rozwiązania. Ja mam o tyle lepiej ze od początku mogę o tym pomyśleć.
Ale jak znam życie za jakiś czas i tak pewnie będzie to "za mało" :)

Mam już "pomysł" jak zrobić sterowanie rolet z arduino. Zrobiłem sterowanie 8 przekaźnikami na Leonardo i skończyły mi się piny. Czekam teraz na arduino Mega. Wtedy będę mógł podłączyć tego więcej.
Nie ukrywam, że wolałbym całość wykonać na Raspberry ale potrzebuję jakiejś instrukcji co podłączyć do każdego pinu.

Jakby w Supli z poziomu smartfona można było: Wybrać jakiś pin i jak ten pin ma się zachowywać
0xFF

Dla RPi pinologia jest zapisana w /etc/supla-dev/supla.cfg

Return to “Ogólna dyskusja”