Masz racje!vcompl wrote:Furia - uważał bym ze stosowaniem urządzeń bez cerftyfikatów. Ok dla małych napięć i małych prądów ryzyko jest minimalne.
Ale jak widze jak chińczycy piszą, że delikatne złącza i ścieżki wytrzymaja prąd 10A to mi się kosa w kieszenie otwiera
Nawet jak robię prototyp to go nie testuję tak jak testuje sie w laboratorium (przebicia, przegrzania, zawilgocenie, itp)
ALE
Żaden z modułów nigdy nie będzie na "dworze".
Poza typową rozdzielnia w domu będę miał drugą (nazwałem ją multimedialną). Zanim cokolwiek się załączy (czy to będzie roleta czy furtka czy brama wjazdowa, oświetlenie itp.) to przejdzie właśnie przez tę skrzynkę. Na przykładzie naciskam przycisk do otwierania rolety -> idzia kablem sygnał do arduino -> arduino puszcza przekaźnikiem prąd 230V do rolety i ta się zamyka. Wg mnie najsłabszym ogniwem są właśnie przekaźniki. (jeśli się będą palić to najwyżej dołożę do instalacji jakieś przekaźniki findera). Wydaje mi się że wtedy będzie grało?
Ale abstrahując od "mojego systemu" bardzo bym chciał włączać światło na zewnątrz lub zamykać rolety właśnie przez SUPLĘ bo ma większe możliwości (choćby sterowanie przez smartfona).
Wiem że na arduino też tak można ale ja programować nie potrafię. Jak już wspominałem napisałem z pomocą dobrych ludzi programik dzięki temu sterowanie 7 roletami w domu będzie mnie kosztować 200 zł a nie kilka tys.