Co dalej ? - wstęp do ankiety.
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
?? wszystko ?? no to podpowiedz mi jak w supla script zrealizowac cos takiego (w sumie prostego) : kiedy jest 30 min po zachodzie słońca , zapal świtało w salonie , ale pod warunkiem ze jestem w domu (to ze jestem w domu rozpoznam np po stanie jeden z rolet, ze jest otwarta na 100%, lub po stanie innego kanału ze jest ON)Kormoran wrote: Fri Nov 11, 2022 7:17 pmMamy to wszystko w supla scripts więc po co się tym tu zajmować najpierwwsosniak wrote: Fri Nov 11, 2022 7:13 pm Dla mnie TOP : "Odpalanie scen/akcji na podstawie zmiany stanu/wartości kanałów - taka mała logika"
i tego czego nie ma na liscie : Warunki wykonania sceny (tak jak w supla script )Lepsze by były chyba powiadomienia żeby pozbyć się 3rd app, bo fracza odbieram akurat jako część supli więc po co im tym czas zaśmiecać skoro tam ktoś włożył kawał dobrej roboty i nie trzeba do tego kolejnych aplikacji i kombinacji jak z pushoverem.
No niestety , na tą chwilę , zachody / wschody slońca sa ogarniete w cloud w harmonogramach , natomiast warunki tylko w supla script. I niestety w supla script jest tylko wyzwalanie czasowe w oparciu o kontretny czas a nie o wschód / zachód słońca.
Swego czasu pytałem @fracza o rozbudowanie wyzwalacza czasowego o wschody.zachody słońca w supla script.....
Swego czasu pytałem @pzygmut o mozliwosc wywołania sceny supla script (gdzie mam warunki) z poziomu harmonogramu cloud ....
I wspólna konkluzja była taka ze w przyszłości warunki będą tez w scenach w cloud co rozwiąże ten problem, i że musze poczekać ... i czekam
Last edited by wsosniak on Sat Nov 12, 2022 12:09 pm, edited 2 times in total.
-
mp314
Wszystkie aktualizacje są w dziesiątkę, więc bardzo trudno będzie wybrać "tą jedyną". Również proponuję jakieś top3.
-
bulek68
Mnie brakuje takiej logiki (nie wiem czy małej czy dużej)...
Gdy jest po zachodzie słońca złącz światło na x czasu na podstawie zmiany stanu czujnika bramy.
Albo chociaż włącznie/wyłącznie na podstawie czujnika stanu.
Gdy jest po zachodzie słońca złącz światło na x czasu na podstawie zmiany stanu czujnika bramy.
Albo chociaż włącznie/wyłącznie na podstawie czujnika stanu.
-
LukaszH
To może podpytam bo też mnie to interesuje: czy „mała logika” obejmować będzie pory dnia i stany czujników? Dokładnie to chciałbym efekt że po zachodzie słońca jeśli otworzę bramę odpali mi się scena z światłami zewnętrznymi/wewnętrznymi. Natomiast szkoda odpalać światła w ciągu dnia - oczywiście na dzisiaj można sobie poradzić przez AT podpięty pod sygnał bramy, a sam moduł AT na innym przekaźniku który jest na harmonogramie z zachodem słońca ale jest to spora kombinacja..
-
kris.sg
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Można by też dodać opcję zmiany co ma się wyświetlać w kanale zawierającym pomiar energii w aplikacji mobilnej.
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
To o czym piszesz bardzo łatwo da się zrobić w Node-RED, m.in. za pomocą noda Big Timer. Pomyśl o integracji z HomeAssistant;)LukaszH wrote: Sat Nov 12, 2022 6:33 pm To może podpytam bo też mnie to interesuje: czy „mała logika” obejmować będzie pory dnia i stany czujników? Dokładnie to chciałbym efekt że po zachodzie słońca jeśli otworzę bramę odpali mi się scena z światłami zewnętrznymi/wewnętrznymi. Natomiast szkoda odpalać światła w ciągu dnia - oczywiście na dzisiaj można sobie poradzić przez AT podpięty pod sygnał bramy, a sam moduł AT na innym przekaźniku który jest na harmonogramie z zachodem słońca ale jest to spora kombinacja..
Ja mam zrobione tak, że jeśli oświetlenie ogrodu nie działa (z uwagi na porę dnia - od zachodu do 22:00 i od 6:00 do wschodu) a jest ciemno to gdy otworzę bramę lub furtkę lub garaż, to włącza się oświetlenie podjazdu na określony czas.
BTW szkoda, że analogicznie do skryptów Pana Wojtka, nie ma dostępnego Node-REDa współpracującego z Suplą.
Last edited by uchnast.michal on Wed Nov 16, 2022 1:28 pm, edited 1 time in total.