Jak mierzycie pobór mocy konkretnych urządzeń?

edm
Been thanked: 2 times

YoMan wrote: Tue Jan 03, 2023 10:06 am dostałem odpowiedź z gazowni ale wymogi dość wyśrubowane:
Wyrażamy zgodę na montaż wewnętrznego układu transmisji danych z rejestratora gazu na potrzeby Odbiorcy paliwa gazowego na podanych poniżej warunkach:
• Podłączyć własne urządzenia do zdalnej transmisji danych do dodatkowego wyjścia impulsowego niskiej częstotliwości OUT w rejestratorze impulsów lub
• Podłączyć własne urządzenia do zdalnej transmisji danych do nadajnika impulsów LF w gazomierzu.
A mnie ciekawi czy musi być zdalna transmisja danych?. Chyba że zdalna nie koniecznie oznacza bezprzewodowa?, bo tak to odebrałem. Ja licznik mam w płocie. Od licznika do garażu gdzie jest Supla mam 10-15 metrów (w linii prostej pewnie połowa tego). Aż się prosi bezpośrednio skrętkę puścić. Chyba że zdalna transmisja jest dodatkowo tzw. bramką bezpieczeństwa żeby przypadkiem jakiegoś napięcia w drugą stronę nie puścić.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

edm wrote: Tue Jan 03, 2023 1:41 pm
YoMan wrote: Tue Jan 03, 2023 10:06 am dostałem odpowiedź z gazowni ale wymogi dość wyśrubowane:
Wyrażamy zgodę na montaż wewnętrznego układu transmisji danych z rejestratora gazu na potrzeby Odbiorcy paliwa gazowego na podanych poniżej warunkach:
• Podłączyć własne urządzenia do zdalnej transmisji danych do dodatkowego wyjścia impulsowego niskiej częstotliwości OUT w rejestratorze impulsów lub
• Podłączyć własne urządzenia do zdalnej transmisji danych do nadajnika impulsów LF w gazomierzu.
A mnie ciekawi czy musi być zdalna transmisja danych?. Chyba że zdalna nie koniecznie oznacza bezprzewodowa?, bo tak to odebrałem. Ja licznik mam w płocie. Od licznika do garażu gdzie jest Supla mam 10-15 metrów (w linii prostej pewnie połowa tego). Aż się prosi bezpośrednio skrętkę puścić. Chyba że zdalna transmisja jest dodatkowo tzw. bramką bezpieczeństwa żeby przypadkiem jakiegoś napięcia w drugą stronę nie puścić.
Według mnie zły tok rozumowania. "Zdalnie" znaczy "na odległość" czyli każde urządzenie do pobrania pomiaru i pokazania go gdziekolwiek indziej, nawet 1m dalej.
Poza tym nie jesteś w stanie nic odczytać, jeżeli nie dasz napięcia, choćby minimalnego. Tzw. styk bezpotencjałowy to też napięcie tylko bardzo małe Natomiast ich wymagania co do obwodu iskrobezpiecznego nie jest dla mnie zrozumiałe. Czujnik jest w całości zaizolowany i jeżeli nawet powstałaby iskra w trakcie normalnej pracy (choć to raczej chyba niemożliwe) lub wskutek awarii i przebicia wyższego napięcia na czujnik, to jest hermetycznie zamknięta w czujniku. Chyba że nie ....
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Teraz poproszę o pomoc kogoś zorientowanego w tej tematyce:
czy faktycznie ryzyko wybuchu w przypadku dołożenia czujnika jest tak duże jak PSG to przedstawia?
Bo jeżeli nie, to kupię używany licznik APTOR metrix już z oryginalnym czujnikiem za ok. 100 zł (w b.dobrym stanie) i zlecę chłopakom od instalacji wod-kan instalację po mojej stronie w budynku = problem rozwiązany i nie muszę się kopać z koniem (czyt. PSG) a koszt w sumie ok. 200 zł (separatory kosztują kilkaset).
Pytanie drugie: czy ryzyko się zwiększy jeżeli czujnik podłącze do zwykłego Wemosa a nie do komercyjnego produktu z atestami?
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”