wojtas567 wrote: Sun Oct 19, 2025 7:14 pm
vajera wrote: Sun Oct 19, 2025 4:18 pm
W panelu
Gateway local mDNS name wpisujesz nazwę mDNS dla swojej bramki
Skoro jest już nazwa bramki to może przekierować ją od razu na SuplaDevice.setName i supla_hostname
Nie pamiętam, ale czy to nie jest tak, że to
SuplaDevice.setName ustala nazwę bramki tylko za pierwszym razem? Co w sytuacji gdy użytkownik zmieni nazwę w Cloud - ona nie wraca do SD a on będzie oczekiwał, że się zaktualizuje.
Natomiast niezależnie od tego, czy tak rzeczywiście jest, to ta nazwa mDNS jest chyba za krótka na powyższe potrzeby?
To ograniczenie wynika z tego, że musiałem znaleźć miejsce w strukturze kanału na przechowanie tej nazwy (każdy
remote relay musi ją sobie zapisać). Dodatkowo ta nazwa musi być cały czas dostępna do edycji, jednocześnie przekaźnik dostaje do niej wskaźnik - wszystko w celu oszczędzania RAMu. Z tego powodu odpadło rozwiązanie, które wprowadziłem pod kątem liczników elektrycznych - (
extended channel data, bo ono najlepiej sprawdza się w scenariuszach - załaduj, zainicjalizuj, zamknij.
W strukturze kanału są 4 pola user_data_x o typie uint32_t, co daje 16 bajtów przestrzeni - zdecydowałem, że 12 bajtów pójdzie na nazwę, 1 na numer kanału a te 3 to rezerwa.