Dzisiaj mi przyszły dwa czynniki, opiszesz dokładnie jak to ustawić? Co zaznaczyć w supla cloud a co w bramce ? Gdzie wpisać treść powiadomienia ? 1 czy 2 czujniki ustawić jako kanał poczty?vajera wrote: Mon Feb 16, 2026 12:21 pmDwa czujniki otwarcia Zigbee (bateryjne) - na jednym (tym na okienku od wyjmowania poczty) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => CLEAR (VirtualBinary) a na drugim (tym od klapki listonosza) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => SET(VirtualBinary). Nic więcej nie potrzeba - masz powiadomienia o poczcie kasowane otwarciem głównych drzwiczek.Robinson74 wrote: Mon Feb 16, 2026 12:08 pmDzięki za szczegółowe wyjaśnienie.Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am Wszystko zależy od konstrukcji samej skrzynki, ale w zdecydowanej większości konstrukcji skrzynek pocztowych potrzebne są dwa kontaktrony. (...)
No to teraz muszę pomyśleć o doprowadzeniu zasilania do skrzynki i wtedy będzie można poszaleć.
Bo na baterię to raczej nic sensownego nie zrobię.
Skrzynka na listy.jpg
Powiadomienia skrzynki na listy
-
Juszczaczek1
- Been thanked: 2 times
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Raczej trzeba zrobić takJuszczaczek1 wrote: Mon Feb 23, 2026 5:56 pmDzisiaj mi przyszły dwa czynniki, opiszesz dokładnie jak to ustawić? Co zaznaczyć w supla cloud a co w bramce ? Gdzie wpisać treść powiadomienia ? 1 czy 2 czujniki ustawić jako kanał poczty?vajera wrote: Mon Feb 16, 2026 12:21 pmDwa czujniki otwarcia Zigbee (bateryjne) - na jednym (tym na okienku od wyjmowania poczty) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => CLEAR (VirtualBinary) a na drugim (tym od klapki listonosza) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => SET(VirtualBinary). Nic więcej nie potrzeba - masz powiadomienia o poczcie kasowane otwarciem głównych drzwiczek.Robinson74 wrote: Mon Feb 16, 2026 12:08 pm
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie.
No to teraz muszę pomyśleć o doprowadzeniu zasilania do skrzynki i wtedy będzie można poszaleć.
Skrzynka na listy.jpg
W bramce dodajesz virtual binary, robisZ reset bramki. Potem dodajesz te 2 czujniki. Jeden montujesz na klapce listonosza drugi na klapce która otwierasz jak wyjmujesz listy. W Supla nieważne jak je ustawisz bo reakcje robisz potem w bramce za pomocą lokalnych warunków. Jak pisał Wcześniej Bajera. Pierwszy czujnik klapki robi on turn on set virtual binary drugi robi on turn on reset. W supli dajesz virtual binary z ikonka poczty a tamte kanały sobie ukrywasz. Tyle
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
zibi65
Witam
Aktualnie testuje rozwiązanie oparte na dwóch kontraktronach przełączanych:
https://www.tme.eu/Document/28bad91f24e ... -1C90F.pdf
oraz przekaźnika z dwoma cewkami :
HF3F-L
jedna cewka załącza styki a druga cewka je rozłącza.
Przekaźnik możne być na 5 v lub 12v
Klapka oraz drzwiczki posiadaj małe magnesy
Wielokrotne użycie klapki na list lub ewentualne pozostawienie klapki uchylonej utrzymuje stan przekaźnika i stan w supli się nie zmienia
do czasu otwarcia drzwiczek odbioru list który kasuje powiadomienie o liście w supli.
Jest to rozwiązanie które wymaga doprowadzenia zasilani do skrzynki ale zaleta jest ze można zrobić podświetlany numer na skrzynce .
Dołączam odręczny schemat i krótki opis
Aktualnie testuje rozwiązanie oparte na dwóch kontraktronach przełączanych:
https://www.tme.eu/Document/28bad91f24e ... -1C90F.pdf
oraz przekaźnika z dwoma cewkami :
HF3F-L
jedna cewka załącza styki a druga cewka je rozłącza.
Przekaźnik możne być na 5 v lub 12v
Klapka oraz drzwiczki posiadaj małe magnesy
Wielokrotne użycie klapki na list lub ewentualne pozostawienie klapki uchylonej utrzymuje stan przekaźnika i stan w supli się nie zmienia
do czasu otwarcia drzwiczek odbioru list który kasuje powiadomienie o liście w supli.
Jest to rozwiązanie które wymaga doprowadzenia zasilani do skrzynki ale zaleta jest ze można zrobić podświetlany numer na skrzynce .
Dołączam odręczny schemat i krótki opis
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Juszczaczek1
wiec tak, zrobiłem jak napisałeś ale nie przychodzą mi powiadomienia . Ikonka poczty zmienia się przy używaniu pierwszego czujnika i kasuje przy uruchomieniu drugiego, ale nie mam powiadomienia , jak je włączyćmyxhir wrote: Mon Feb 23, 2026 7:32 pmRaczej trzeba zrobić takJuszczaczek1 wrote: Mon Feb 23, 2026 5:56 pmDzisiaj mi przyszły dwa czynniki, opiszesz dokładnie jak to ustawić? Co zaznaczyć w supla cloud a co w bramce ? Gdzie wpisać treść powiadomienia ? 1 czy 2 czujniki ustawić jako kanał poczty?vajera wrote: Mon Feb 16, 2026 12:21 pm
Dwa czujniki otwarcia Zigbee (bateryjne) - na jednym (tym na okienku od wyjmowania poczty) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => CLEAR (VirtualBinary) a na drugim (tym od klapki listonosza) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => SET(VirtualBinary). Nic więcej nie potrzeba - masz powiadomienia o poczcie kasowane otwarciem głównych drzwiczek.
W bramce dodajesz virtual binary, robisZ reset bramki. Potem dodajesz te 2 czujniki. Jeden montujesz na klapce listonosza drugi na klapce która otwierasz jak wyjmujesz listy. W Supla nieważne jak je ustawisz bo reakcje robisz potem w bramce za pomocą lokalnych warunków. Jak pisał Wcześniej Bajera. Pierwszy czujnik klapki robi on turn on set virtual binary drugi robi on turn on reset. W supli dajesz virtual binary z ikonka poczty a tamte kanały sobie ukrywasz. Tyle![]()
-
myxhir
Na tym wirtualnym czujniku ale najlepiej reakcjami w cloud że jak czujnik binarny w stanie wysokim to wyślij powiadomienieJuszczaczek1 wrote: Mon Feb 23, 2026 7:52 pmwiec tak, zrobiłem jak napisałeś ale nie przychodzą mi powiadomienia . Ikonka poczty zmienia się przy używaniu pierwszego czujnika i kasuje przy uruchomieniu drugiego, ale nie mam powiadomienia , jak je włączyćmyxhir wrote: Mon Feb 23, 2026 7:32 pmRaczej trzeba zrobić takJuszczaczek1 wrote: Mon Feb 23, 2026 5:56 pm
Dzisiaj mi przyszły dwa czynniki, opiszesz dokładnie jak to ustawić? Co zaznaczyć w supla cloud a co w bramce ? Gdzie wpisać treść powiadomienia ? 1 czy 2 czujniki ustawić jako kanał poczty?
W bramce dodajesz virtual binary, robisZ reset bramki. Potem dodajesz te 2 czujniki. Jeden montujesz na klapce listonosza drugi na klapce która otwierasz jak wyjmujesz listy. W Supla nieważne jak je ustawisz bo reakcje robisz potem w bramce za pomocą lokalnych warunków. Jak pisał Wcześniej Bajera. Pierwszy czujnik klapki robi on turn on set virtual binary drugi robi on turn on reset. W supli dajesz virtual binary z ikonka poczty a tamte kanały sobie ukrywasz. Tyle![]()
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Wykorzystaj powiadomienia lokalne dostępne w bramce. Znajdź ten czujnik wirtualny w Cloud, tam jest taka zakładka Powiadomienia do skonfigurowania.Juszczaczek1 wrote: Mon Feb 23, 2026 7:52 pmwiec tak, zrobiłem jak napisałeś ale nie przychodzą mi powiadomienia . Ikonka poczty zmienia się przy używaniu pierwszego czujnika i kasuje przy uruchomieniu drugiego, ale nie mam powiadomienia , jak je włączyćmyxhir wrote: Mon Feb 23, 2026 7:32 pmRaczej trzeba zrobić takJuszczaczek1 wrote: Mon Feb 23, 2026 5:56 pm
Dzisiaj mi przyszły dwa czynniki, opiszesz dokładnie jak to ustawić? Co zaznaczyć w supla cloud a co w bramce ? Gdzie wpisać treść powiadomienia ? 1 czy 2 czujniki ustawić jako kanał poczty?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
Juszczaczek1
Udało mi się zrobić ale w 50%. Ustawiłem powiadomienia w cloud jako reakcje , nie umiem zrobić lokalnie w bramce.(W cloud w zakładce powiadomienia przy czujniku wirtualnym nie mogę wpisać żadnego powiadomienia)
Druga sprawa czujniki teraz działają na przybliżenie do magnesu czyli jak klapka jest zamknięta . Budowa mojej skrzynki aby wyjąć listy muszę najpierw podnieść klapkę ta która otwiera listonosz ,dopiero potem otwieram druga , po zamknięciu jednej i drugiej dostaje od razu powiadomienie o liście. Czujniki musiały by działać przy podnoszeniu klapki a nie zamknięciu . Jak to ustawić?
Druga sprawa czujniki teraz działają na przybliżenie do magnesu czyli jak klapka jest zamknięta . Budowa mojej skrzynki aby wyjąć listy muszę najpierw podnieść klapkę ta która otwiera listonosz ,dopiero potem otwieram druga , po zamknięciu jednej i drugiej dostaje od razu powiadomienie o liście. Czujniki musiały by działać przy podnoszeniu klapki a nie zamknięciu . Jak to ustawić?
-
myxhir
Pierwsze to zamieniłbym czujnik binarny na Virtualny przekaźnik bedzie o niebo łatwiej oraz nie szedl w reakcje jednak na bramce Z2S a poszedł w CloudaJuszczaczek1 wrote: Tue Feb 24, 2026 4:58 am Udało mi się zrobić ale w 50%. Ustawiłem powiadomienia w cloud jako reakcje , nie umiem zrobić lokalnie w bramce.(W cloud w zakładce powiadomienia przy czujniku wirtualnym nie mogę wpisać żadnego powiadomienia)
Proponuję takie coś niestety ale wejdą 2 sceny i info o skrzynce dostaniesz z opóźnieniem. Sceny ustaw najlepiej jako Przerwij i wykonaj
Scena 1 Gdy czujnik 1 będzie ON to zaczyna odliczać 50 sek i ustawia Przekaźnik od poczty na ON
Scena 2 Gdy czujnik 2 będzie ON to po 10 sek (tyle chyba Tobie starczy ew daj 15) przerywa odliczanie pierwszej sceny i wysyła powiadomienie o poczcie oraz kasuje stan - ustawia OFF na przekaźniku od poczty
Sceny przypisujesz jako reakcje jak C1 On to Scena 1 przerwij i wykonaj, Jak C2 ON to przerwij i wykonaj Scena 2
Efekt - odbiór listów
podnosisz klapkę listonosza (c1 off) podnosisz klapkę swoją (c2 off) bierzesz list, zamykasz swoją klapkę, C2 ON liczy 10 sek, zamykasz klapkę listonosza C1 on liczy 40 sek - w tym czasie scena 2 powinna miec juz jakies nr 5 sek odliczone, po doliczeniu przerywa scene 1 i nie mamy fałszywego komunikatu o poczacie
Nowa Poczta
Przychodzi listonosz, podnosi klapke (C1 OFF) wrzuca lista i zamyka (C1 ON) scena liczy 40 sek i po 40 sek ustawia przekaźnik na ON oraz info o poczcie.
Jak się czasowo nie wyrobisz to zwiększ któreś opoźnienie albo zmniejsz jak masz naddatek czasu. Pamietaj zemusza te czasy być na tyle uniwersalne aby każdy z domowników dał radę
dorzucam w gratisie moje ikonki poczty
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
A może 1 czujnik otwarcia Sonoff SNZB-04P który w Cloud tworzy nam 3 kanały (czujniki binarne)vajera wrote: Mon Feb 16, 2026 12:21 pmDwa czujniki otwarcia Zigbee (bateryjne) - na jednym (tym na okienku od wyjmowania poczty) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => CLEAR (VirtualBinary) a na drugim (tym od klapki listonosza) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => SET(VirtualBinary). Nic więcej nie potrzeba - masz powiadomienia o poczcie kasowane otwarciem głównych drzwiczek.Robinson74 wrote: Mon Feb 16, 2026 12:08 pmDzięki za szczegółowe wyjaśnienie.Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am Wszystko zależy od konstrukcji samej skrzynki, ale w zdecydowanej większości konstrukcji skrzynek pocztowych potrzebne są dwa kontaktrony. (...)
Skrzynka na listy.jpg
- CONTACT - (kontaktron z magnesem)
- TAMPER - (mikrowłącznik)
- LOW BATTERY
Mam odnośnie modułów ZigBee i WiFi do powiadomień w aplikacji pytanie. Na przykładzie kontaktronów otwarcia drzwi, okna, jaki moduł jest lepiej zastosować, WiFi, czy ZigBee? W czym ZigBee jest lepsze od samego modułu WiFi lub odwrotnie? To samo w przypadku wszelkiego rodzaju czujników, czy to dymu, czy zalania wodą itp.AdamSkorpion wrote: Sun Feb 15, 2026 2:58 pm Ja mam zrobione na ESP8266, dwa kontaktrony przełączające w skrzynce i malutkie magnesy, oraz kawałek przewodu bo płytkę mam w garażu który jest blisko bramy
Tu przykładowy CZUJNIK OTWARCIA DRZWI OKNA ALARM kontaktron WIFI i podobny Czujnik Otwarcia Zamknięcia Drzwi Okna TUYA ZGBEE