ZAMEL - no to zaczynamy :)
-
kubayashi
Wiadomo w jakich granicach będzie oscylowała cena?
-
maffiu
większość pieców sterowników działa na zasadzie zwarte działa rozwarte przestaje wiec wydaje mi się ze optymalnie było by w zasadzie zmodyfikowanie gotowego termostatu aby podawał status i temp na suple do tego zmiana +/- co 0.1Ernest wrote: Thu Aug 10, 2017 6:05 amA w obszarze temperatury jakiego produktu potrzebujecie?michael wrote: Thu Aug 10, 2017 5:50 am No to również zapisałbym się na testy
Najbardziej mnie interesuje ROW-02 do podłączenia do pieca gazowego z wykorzystaniem skryptów @fracz
jak mi się sprawdzi to tej zimy "ogrzeje" mnie Supla![]()
Czyli jaki by był idealny produkt do obsługi temperatury.
Jak coś to można założyć nowy wątek![]()
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Jeśli chodzi o temperaturę to mi najbardziej brakuje modułu z samym termometrem - małych rozmiarów i najlepiej żeby jakoś wyglądał i był niskonapięciowy.
Obecnie po pokojach mam upchane DS18B20 lub DHT22 podłączone do sonoffów. Funkcja przekaźnika marnuje się zupełnie i wygląda to dramatycznie. Niby małe te czujniki i pochowałem sonoffy jak się da, ale wiem gdzie to jest i zawsze jak wchodzę do pokoju do wzrok ucieka na tą okropną czarną wystającą zza szafki i śmiejącą mi się w twarz końcówkę DS. Dodatkowo trochę boje się że dziecko kiedyś odgrzebie tego sonoffa w szufladzie a wiadomo najbezpieczniejsze to to nie jest - wystarczy mocniej pociągnąć kabel z INPUT i masz w ręce goły kabel z 230V...
Dlatego mały, niedrogi moduł z DS/DHT w zgrabnej obudowie która by nie straszyła z zasilaczem 5V to byłby ideał do celów termostatowo-pomiarowych.
Obecnie po pokojach mam upchane DS18B20 lub DHT22 podłączone do sonoffów. Funkcja przekaźnika marnuje się zupełnie i wygląda to dramatycznie. Niby małe te czujniki i pochowałem sonoffy jak się da, ale wiem gdzie to jest i zawsze jak wchodzę do pokoju do wzrok ucieka na tą okropną czarną wystającą zza szafki i śmiejącą mi się w twarz końcówkę DS. Dodatkowo trochę boje się że dziecko kiedyś odgrzebie tego sonoffa w szufladzie a wiadomo najbezpieczniejsze to to nie jest - wystarczy mocniej pociągnąć kabel z INPUT i masz w ręce goły kabel z 230V...
Dlatego mały, niedrogi moduł z DS/DHT w zgrabnej obudowie która by nie straszyła z zasilaczem 5V to byłby ideał do celów termostatowo-pomiarowych.
-
Lucas
Mam dokładnie takie same odczucia. Też szukałem ostatnio jakiejś ładnej obudowy, żeby schować czujnik i powiesić na ścianie, np. koło wyłącznika światła. Gdyby udało się stworzyć moduł do pomiaru temperatury w zgrabnych wymiarach i do tego jeszcze z zasilaniem bateryjnym (które starczyłoby na 6/12 miesięcy) to byłoby świetnie.fracz wrote: Thu Aug 10, 2017 10:35 pm Jeśli chodzi o temperaturę to mi najbardziej brakuje modułu z samym termometrem - małych rozmiarów i najlepiej żeby jakoś wyglądał i był niskonapięciowy.
-
Ernest
A co myślicie o takiej obudowie do czujnika temperatury. Mamy jeszcze kilka ciekawych obudów do wykorzystania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Wydaje mi się że obudowa do czujnika temperatury powinna być "przewiewna", żeby pokazywał temperaturę otoczenia a nie wnętrza obudowy. No i mniejsze, mniejsze!
Kiedyś takie coś znalazłem, ale też cudów nie ma
https://archiwum.allegro.pl/oferta/ds18 ... 59393.html
Kiedyś takie coś znalazłem, ale też cudów nie ma
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by fracz on Fri Aug 11, 2017 6:53 am, edited 1 time in total.
-
Ernest
Wi-Fi + bateria -Lucas wrote: Fri Aug 11, 2017 6:16 amMam dokładnie takie same odczucia. Też szukałem ostatnio jakiejś ładnej obudowy, żeby schować czujnik i powiesić na ścianie, np. koło wyłącznika światła. Gdyby udało się stworzyć moduł do pomiaru temperatury w zgrabnych wymiarach i do tego jeszcze z zasilaniem bateryjnym (które starczyłoby na 6/12 miesięcy) to byłoby świetnie.fracz wrote: Thu Aug 10, 2017 10:35 pm Jeśli chodzi o temperaturę to mi najbardziej brakuje modułu z samym termometrem - małych rozmiarów i najlepiej żeby jakoś wyglądał i był niskonapięciowy.
-
Ernest
To może coś takiegofracz wrote: Fri Aug 11, 2017 6:47 am Wydaje mi się że obudowa do czujnika temperatury powinna być "przewiewna", żeby pokazywał temperaturę otoczenia a nie wnętrza obudowy. No i mniejsze, mniejsze!
Kiedyś takie coś znalazłem, ale też cudów nie ma![]()