Samo włączające się światło

mafialoso

Przepraszam. Teraz sprawdziłem i pisze wersja oprogramowania GG. Czyli soft prawidłowy
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

mafialoso wrote: Fri Mar 27, 2026 10:05 pm Przepraszam. Teraz sprawdziłem i pisze wersja oprogramowania GG. Czyli soft prawidłowy
Ale jaka wersja ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
mafialoso

GG v25.02.11
mafialoso

Koledzy. Chodzi mi o to czy w tych urządzeniach typu sonoff, ican,schelly trzeba te pullup robic na włącznikach dzwonkowych.

Dlaczego pytam?

Mam u klienta takiego sonoff'a zainstalowanego i zgłasza mi takie różne włączenia bez ich ingerencji.
Jesli te chińskie sterowniki mają taką przypadłość to muszę zdemontować bo nie ma sensu co chwile na gwarancję jeździć. Kupie oryginalnego Row02 i tam chyba nie trzeba dodawać żadnych pullup?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

mafialoso wrote: Sat Mar 28, 2026 6:28 am Koledzy. Chodzi mi o to czy w tych urządzeniach typu sonoff, ican,schelly trzeba te pullup robic na włącznikach dzwonkowych.

Dlaczego pytam?

Mam u klienta takiego sonoff'a zainstalowanego i zgłasza mi takie różne włączenia bez ich ingerencji.
Jesli te chińskie sterowniki mają taką przypadłość to muszę zdemontować bo nie ma sensu co chwile na gwarancję jeździć. Kupie oryginalnego Row02 i tam chyba nie trzeba dodawać żadnych pullup?
Sonoff Basic nie ma wejścia na podłączenie przycisku. Chyba że pytasz o ten mały przycisk na obudowie?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mafialoso

W sonoff basic zwieram gnd z gpio14.
klew

mafialoso wrote: Sat Mar 28, 2026 7:00 am W sonoff basic zwieram gnd z gpio14.
Co masz do tego podłączone? Jeśli dałeś tam jakieś przewody, to sygnał może być niestabilny, ze względu na zakłócenia od pobliskich przewodów na 230 V.
Ogólnie pullupy przy tego typu sytuacjach pomagają, ale zabierając się za przerabianie układów elektronicznych, szczególnie takich na 230 i dla kogoś, bez odpowiedniej wiedzy, to proszenie się o problemy.
mafialoso

Podłączone jest oświetlenie podjazdu. Sterownik znajduje się w rozdzielni budynku.

Czyli lepiej kupić gotowca np ROW 02 i powinno to załatwić sprawę?
klew

mafialoso wrote: Sat Mar 28, 2026 8:23 am Podłączone jest oświetlenie podjazdu. Sterownik znajduje się w rozdzielni budynku.

Czyli lepiej kupić gotowca np ROW 02 i powinno to załatwić sprawę?
Ogólnie, jeśli zajmujesz się tym zawodowo, to w zasadzie masz obowiązek montować urządzenia z CE.
Żadne modyfikowane urządzenie (w tym ze zmienionym softem, nie ma CE, chyba że osoba wykonująca modyfikację takie CE wystawi i weźmie odpowiedzialność na siebie).

ROW-02 na pewno nie ma takich problemów :). A gdyby coś się działo, to Zamel odpowiada za ten produkt i na pewno pomogą.
mafialoso

Nie ma ma takiego przepisu że musze lub jest obowiazek montażu urządzeń zgodnych z CE. Instalacja ma spełnić normy i być bezpieczna w użytkowaniu. Czy to sterownik z Chin czy z UE to na dzień dzisiejszy obojętnie bo wszystko z Chin przychodzi. A urządzenia montowane bez CE w rozdzielni głównej odpowiednio zabezpieczone nie zrobi nikomu krzywdy. Wiele razy montowałem różne ustrojstwa na życzenie klienta. I niestety tak trzeba robić bo klient płaci. A jeśli się komuś cos stanie czy to wina elektryka? Nie do końca. Elektryk odpowiada za poprawne podłączenie i montaż a nie za to czy klient użytkuję odpowiednio sprzęt.

Return to “Pomoc”