Normalna praca to podłączenie wg 1 kroku, czyli VCC i GND, a RX i TX to tylko tak , żeby sobie popatrzeć co putty pokażefracz wrote:W momencie gdy putty pokazywało owe krzaki, włączyłem jeszcze raz nodemcu i kliknąłem "Flash" i przeszło
Czy da się sprawdzić bez podłączania do 230V czy się wgrało? Po podpięciu wszystkich czterech bez zwierania GPIO0 mruga niebieska dioda.
Sonoff Touch
-
Espablo
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Espablo
Jakie masz napięcie na VCC?fracz wrote:No to tylko mruga na niebiesko i nie ma żadnej sieci wifi![]()
W puttym mam taką prędkość jak piszesz.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Oj. Chyba złe. Miernik pokazuje 5V. Dlaczego tam jest 5V? Powinno być 3.3?
Na tym adapterze jest też pin oznaczony 3.3V i faktycznie tyle tam jest. Jak podpinam GND i 3.3V-VCC to też tylko mruga na niebiesko.
Jak przytrzymam długo toucha to dioda zaczyna mrugac szybko i pokazuje się sieć itead a nie supla więc się nie udało.
Na tym adapterze jest też pin oznaczony 3.3V i faktycznie tyle tam jest. Jak podpinam GND i 3.3V-VCC to też tylko mruga na niebiesko.
Jak przytrzymam długo toucha to dioda zaczyna mrugac szybko i pokazuje się sieć itead a nie supla więc się nie udało.
-
Espablo
Jakim programem wgrywasz soft?
Jak mi napiszesz, że nodemcu-flasher to przyjadę do Ciebie i Cie uduszę
Poczytaj na forum, nodemcu-flasher jest zawodny.
Używaj Flash Download Tools.
Wgraj jeszcze raz tym programem wg moch wskazówek.
VCC=3,3V
Jak mi napiszesz, że nodemcu-flasher to przyjadę do Ciebie i Cie uduszę
Poczytaj na forum, nodemcu-flasher jest zawodny.
Używaj Flash Download Tools.
Wgraj jeszcze raz tym programem wg moch wskazówek.
VCC=3,3V

-
fracz
nodemcu-flasher
wg tego poradnika który znalazłem...
To VCC mam podpiąć tu a reszta zostaje tak jak jest? OMG, ile w tym programie ficzurów. Mam używać trybu ESP8285 i SPIDownload? Ustawić wg https://github.com/SUPLA/ESP8285/tree/m ... noff_touch i potem "START"?
Jak jest podpięty przez to 3.3 to putty za każdym razem pokazuje tylko "Error reading from serial device" i nie ma nawet żadnych krzaków.
To VCC mam podpiąć tu a reszta zostaje tak jak jest? OMG, ile w tym programie ficzurów. Mam używać trybu ESP8285 i SPIDownload? Ustawić wg https://github.com/SUPLA/ESP8285/tree/m ... noff_touch i potem "START"?
Jak jest podpięty przez to 3.3 to putty za każdym razem pokazuje tylko "Error reading from serial device" i nie ma nawet żadnych krzaków.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
fracz
Po podpięciu wszystkiego wg instrukcji i kliknięciu Start w Download Flash Tool nic się nie dzieje. Czy możliwe że coś popsułem podpinając to na początku do 5V?
Sieć ITEAD nadal się rozprasza i mruga na niebiesko...
Sieć ITEAD nadal się rozprasza i mruga na niebiesko...
-
wojtas567
5V spalisz moduł ESP ale jak mruga to chyba jeszcze działa.
A możesz skonfigurować na oryginalnym sofcie i aplikacji?
A możesz skonfigurować na oryginalnym sofcie i aplikacji?
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
fracz
Wygląda na to, że jeszcze nie zepsułem 
Podsumowując:
Podpinam teraz zawsze:
3.3V (adapter) - VCC Sonoff
GND-GND
A następnie próbowałem wszystkie kombinacje RXD-TX i TXD-RX, łącznie z tym że na adapterze mam 2x RXD i 2x TXD.
Zachowanie płytki jest zawsze takie samo: gdy podłączam USB z połączonym GND-GPIO0 to dioda nie mruga. Gdy podłączam bez tego połączenia - dioda mruga i mogę wtedy długo przytrzymać toucha, wchodzi w tryb konfiguracji itd.
nodemcu od kiedy podpinam 3.3-VCC ani raz nie przeszedł do wgrywania softu (gdy wcześniej było 5V-VCC to raz program pokazał że coś zrobił ale soft się nie zmienił). Teraz po kliknięciu "flash" adapter zaczyna mrugać diodami ale nic więcej się nie dzieje.
Flash Download Tool nic nie robi po kliknięciu Start. Próbowałem zarówno w trybie ESP8285 jak i ESP8266.
Po podpięciu adaptera zarówno w nodemcu jak i FDT pokazuje się nowy port COM6.
Gdy mam podpięte GND, RX, TX a następnie zacznę nasłuchiwać na COM6 w putty (speed 78800) to w momencie podpięcia 3.3V-VCC wywala błąd "Could not read from serial device" niezależnie od tego czy w trakcie podłączania VCC było zwarte GPIO0-GND czy nie. Wcześniej, gdy podpinałem 5V-VCC to w puttym pojawiały się krzaki.
Czy może być problem w tym że mam USB3.0? Albo Windows 8?
Help please
Podsumowując:
Podpinam teraz zawsze:
3.3V (adapter) - VCC Sonoff
GND-GND
A następnie próbowałem wszystkie kombinacje RXD-TX i TXD-RX, łącznie z tym że na adapterze mam 2x RXD i 2x TXD.
Zachowanie płytki jest zawsze takie samo: gdy podłączam USB z połączonym GND-GPIO0 to dioda nie mruga. Gdy podłączam bez tego połączenia - dioda mruga i mogę wtedy długo przytrzymać toucha, wchodzi w tryb konfiguracji itd.
nodemcu od kiedy podpinam 3.3-VCC ani raz nie przeszedł do wgrywania softu (gdy wcześniej było 5V-VCC to raz program pokazał że coś zrobił ale soft się nie zmienił). Teraz po kliknięciu "flash" adapter zaczyna mrugać diodami ale nic więcej się nie dzieje.
Flash Download Tool nic nie robi po kliknięciu Start. Próbowałem zarówno w trybie ESP8285 jak i ESP8266.
Po podpięciu adaptera zarówno w nodemcu jak i FDT pokazuje się nowy port COM6.
Gdy mam podpięte GND, RX, TX a następnie zacznę nasłuchiwać na COM6 w putty (speed 78800) to w momencie podpięcia 3.3V-VCC wywala błąd "Could not read from serial device" niezależnie od tego czy w trakcie podłączania VCC było zwarte GPIO0-GND czy nie. Wcześniej, gdy podpinałem 5V-VCC to w puttym pojawiały się krzaki.
Czy może być problem w tym że mam USB3.0? Albo Windows 8?
Help please
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Espablo
Zrobimy inaczej. Podłącz to do sieci 230V i zmierz miernikem napięcie pomiędzy VCC i GND. Nie podłączaj przejścówki USB. Powinno być 3.3V lub 5V.