SonOff i DS18B20
-
slawek
Sorki Zybi - umknęło mi, że chodzi o 4- pinowy, ja mam niestety tylko 1 sztukę i to 5- pinową... nie mam nawet jak potestować, a i wiedzy sporo mniej od Ciebie, aby "kombinować" tak głęboko - szacun za zaangażowanie - myślę, że wszyscy forumowicze to doceniają.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Zybi
Sławek możesz testować, bo tak jak pisałem:slawek wrote:Sorki Zybi - umknęło mi, że chodzi o 4- pinowy, ja mam niestety tylko 1 sztukę i to 5- pinową... nie mam nawet jak potestować, a i wiedzy sporo mniej od Ciebie, aby "kombinować" tak głęboko - szacun za zaangażowanie - myślę, że wszyscy forumowicze to doceniają.
"Można ją wgrać do obu wersji Sonoff-a (4 i 5 pinowej), tylko czujnik podłączyć należy zawsze do GPIO3 (RX)"
-
wojtas567
Wgrałem w końcu soft 1.8.2 do sonofa i pracuje stabilnie mimo resetowania chmury.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
PLF10T
Urządzenie zaprogramowane softem 1.6, podesłanym przez Sławka w tym wątku wcześniej, działało przez jakiś czas poprawnie. Dzisiaj rano stwierdziłem, że nie mam kontaktu z urządzeniem ze smartfona. Na platformie Cloude urządzenie wykazywane jest (było), jako nieaktywne.
Samo urządzenie wydaje się jednak działać prawidłowo, przekaźnik załącza się po użyciu lokalnego przycisku na SUPLA, urządzenie jest widoczne w monitorze podłączonych do WiFi urządzeń (weryfikacja przez FING na Androidzie).
Przełączyłem urządzenie w tryb programowania połączenia WiFi - utworzyło poprawnie Access Point, dało sobie wpisać parametry, podłączyło się poprawnie do WiFi.
Usunąłem urządzenie w Supla Cloud w nadziei, że ponownie się znajdzie i zarejestruje w lokalizacji. Niestety Cloud nie widzi urządzenia.
Gdzie szukać? Po mojej stronie (chyba) nic się nie zmieniło. Może to Clud po jakiejś modyfikacji przestaje poprawnie rozpoznawać urządzenia ze starszym Soft-em?
Samo urządzenie wydaje się jednak działać prawidłowo, przekaźnik załącza się po użyciu lokalnego przycisku na SUPLA, urządzenie jest widoczne w monitorze podłączonych do WiFi urządzeń (weryfikacja przez FING na Androidzie).
Przełączyłem urządzenie w tryb programowania połączenia WiFi - utworzyło poprawnie Access Point, dało sobie wpisać parametry, podłączyło się poprawnie do WiFi.
Usunąłem urządzenie w Supla Cloud w nadziei, że ponownie się znajdzie i zarejestruje w lokalizacji. Niestety Cloud nie widzi urządzenia.
Gdzie szukać? Po mojej stronie (chyba) nic się nie zmieniło. Może to Clud po jakiejś modyfikacji przestaje poprawnie rozpoznawać urządzenia ze starszym Soft-em?
-
wojtas567
Najpierw usuń na chmurze a potem wpisz dane w urządzeniu do połączenia się z siecią i chmurą. Sprawdź poprawność haseł i zerknij czy jest "ok".
Ja mam z softem 1.2 i działają poprawnie w chmurze.
Ja mam z softem 1.2 i działają poprawnie w chmurze.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
wojtas567
Rozumiem, że w sieci moduł widzisz jak wpiszesz dane?
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
PLF10T
Może to jednak jakiś problem po stronie Cloud?
Dostałem wczoraj przesyłkę z nowymi SONOFF-ami (5-pinowe) i zacząłem je uruchamiać. Efekt podobny, jak ten opisany dzisiaj rano. Po zaprogramowaniu i ustawieniu parametrów połączenia do lokalnej sieci WiFi oraz podpięciu pod lokalizację w Cloud wszystko wydaje się działać prawidłowo, urządzenie loguje się do sieci, działa przekaźnik sterowany lokalnym przyciskiem. Jedynie nie ma kontaktu z Cloud, urządzenie nie podpina się pod lokalizację. Przy najnowszym oprogramowaniu SONOFF-a miga dioda.
Sprawdzałem wielokrotnie. Wpisywałem ponownie parametry połączeniowe, sprawdzałem różne wersje oprogramowania, wymieniałem fizyczne urządzenia (mam ich kilka nowych) - zawsze to samo.
Po podłączeniu konsoli RS zauważam, że pojawia się komunikat "Domain svr1.supla.org not found".
Czy może ktoś sprawdzić, czy wszystko poprawnie działa w Cloud?
Dostałem wczoraj przesyłkę z nowymi SONOFF-ami (5-pinowe) i zacząłem je uruchamiać. Efekt podobny, jak ten opisany dzisiaj rano. Po zaprogramowaniu i ustawieniu parametrów połączenia do lokalnej sieci WiFi oraz podpięciu pod lokalizację w Cloud wszystko wydaje się działać prawidłowo, urządzenie loguje się do sieci, działa przekaźnik sterowany lokalnym przyciskiem. Jedynie nie ma kontaktu z Cloud, urządzenie nie podpina się pod lokalizację. Przy najnowszym oprogramowaniu SONOFF-a miga dioda.
Sprawdzałem wielokrotnie. Wpisywałem ponownie parametry połączeniowe, sprawdzałem różne wersje oprogramowania, wymieniałem fizyczne urządzenia (mam ich kilka nowych) - zawsze to samo.
Po podłączeniu konsoli RS zauważam, że pojawia się komunikat "Domain svr1.supla.org not found".
Czy może ktoś sprawdzić, czy wszystko poprawnie działa w Cloud?
-
slawek
Ja zmieniłbym jeszcze router... niestety używam własnej chmury
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa