Programator FTDI FT232RL_zgrywanie pamięci flash Sonoffa itp.

Qamil_22
Has thanked: 2 times

wojtas567 wrote: Fri Dec 07, 2018 9:10 pm Kiedyś mnie uczono że najpierw podłączamy wszystkie kabelki w urządzeniu a na koniec zasilanie.
Jaki masz sterownik do CP2102?
silicon laboratories wersja sterownika 6.7.5.1893

https://kamami.pl/konwertery-usb-uart-r ... &results=1
wojtas567

Nie mam tego modelu ale u mnie CP2102 działa na starszej wersji sterownika a na najnowszej nie chce i zawsze.
A możesz cokolwiek wgrać tym programatorem?
Pozdrawiam
Wojtek
Qamil_22

W trakcie czyszczenia pamięci plikiem blink w programie ESP flash download dostaję komunikat FAIL a w oknie konsoli widać komunikat
test running: false. To się dzieje na starym sonoffie nad którym walczę od 2 dni.
Ma nowe sonoffy ale najpierw chcę zgrać oryginalne oprogramowanie aby w razie niepowodzenia zgrać je z powrotem.
slawek

Ja mam wersję 6.7.6.2130 - zainstalowała się automatycznie z Windows Update i nie mam z tym programatorem najmniejszych problemów - a mam programator i kilka NodeMcu V2 z tym układem...
Wydaje mi się, że test dotyczy połączenia samego programatora z kompem - sonoff nie ma nic do rzeczy, chyba, że go obciąża z jakiegoś powodu - ale mogę się mylić
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Qamil_22

Zainstalowałem sobie ten sterownik co Ty masz.
Niestety nadal nie mogę zgrać oryginalnego oprogramowania. Kieruję się instrukcją z:
https://www.smartnydom.pl/zgranie-i-wgr ... ci-sonoff/
Jest tam napisane że ma być konwerter usb - ttl a ja mam usb - uart. To ma znaczenie?

Daję sobie spokój ze zgrywaniem oryginalnego oprogramowania, no chyba że mogę to zrobić innym programem niż usptool.py?

Próbuję sprawdzić połączenie w Potty. Niestety nie wiem jak zrobić reset modułu aby nie wyskakiwał błąd "ERROR READING FROM SERIAL DEVICE". Wypięcie i wpięcie kabelka 3.3v nie pomaga (w ten sposób mogłem resetować połączenie wykorzystując inny programator - ten wcześniejszy).
Qamil_22

K.a!!!!!
po wgraniu multiboard znalazło sieć!! Wpięty jestem usb do kompa. Może nie zawalę z czymś... c.d.n.
Qamil_22

No więc, jestem właśnie po wgraniu firmware Multiboard do dwóch sonoff basic, jednego sonoff dual, jednego sonoff th10. Wszystkie wgrywki zakończone sukcesem za pierwszym razem.
Flashowanie wykonywałem przy pomocy programatora:
Konwerter USB-UART CP2102 mini-USB.
Screenshot_20181209-174426_1.jpg
Niestety pierwszy basic poszedł do kosza. Coś musiałem uwalić. Wykorzystywałem wtedy programator FTDI FT232RL.
Błędy jakie popełniłem wówczas wynikają nie z tego, że nie doczytałem instrukcji, tylko głównie z tego, że jako Świeżak w tej dziedzinie nie zwracałem uwagę na to na co powinienem. Straciłem sporo czasu na żmudne przeszukiwanie forum w poszukiwaniu rozwiązań moim problemów.
Tu niestety napomknę adeptom sztuki "Supla" przysłowie:
Nie pamięta wół jak cielęciem był.
Robicie dobrą robotę, ale miejcie więcej wyrozumiałości dla nas amatorów.

Zauważyłem, że sporo tych osób udziela się w pomocy forumowiczom w rozwiązywaniu problemów m.in. przy wgrywaniu firmware i późniejszej konfiguracji. Tracą oni na to czas, zamiast przeznaczyć go na dalsze rozwijanie nietuzinkowego oprogramowania jakim jest SUPLA.

W związku z powyższym, aby wesprzeć osoby stale odpowiadające na te same tylko w inny sposób postawione pytania forumowiczów, chciałbym w jakiś sposób podzielić się swoimi uwagami wyciągniętymi w trakcie procesu flashowania i konfiguracji oprogramowania.
W najbliższym czasie stworzę coś w rodzaju prostego poradnika dla "amatorów". Będą tu również wypisane typowe błędy i ich rozwiązywanie.

Dziękuję za pomoc!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zip20

Jak sprawdzić czy USB2102 działa poprawnie podpinam do komputera i nic się nie dzieje, zainstalowałem sterowniki dla Windows 7 i tez nic, w menadżerze urządzeń nic nowego się nie pojawiło . Zero reakcji komputera
slawek

Powinieneś mieć coś takiego:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
zip20

nie mam portów com i LPT w menadżerze urządzeń (brak w ogóle takiej zakładki)
Po podłączaniu świeci dioda na żółto na nim i nic więcej się nie dzieje
model cp2102 USB -ttl board v3.0

Return to “Pomoc”