No więc, jestem właśnie po wgraniu firmware Multiboard do dwóch sonoff basic, jednego sonoff dual, jednego sonoff th10. Wszystkie wgrywki zakończone sukcesem za pierwszym razem.
Flashowanie wykonywałem przy pomocy programatora:
Konwerter USB-UART CP2102 mini-USB.
Screenshot_20181209-174426_1.jpg
Niestety pierwszy basic poszedł do kosza. Coś musiałem uwalić. Wykorzystywałem wtedy programator FTDI FT232RL.
Błędy jakie popełniłem wówczas wynikają nie z tego, że nie doczytałem instrukcji, tylko głównie z tego, że jako Świeżak w tej dziedzinie nie zwracałem uwagę na to na co powinienem. Straciłem sporo czasu na żmudne przeszukiwanie forum w poszukiwaniu rozwiązań moim problemów.
Tu niestety napomknę adeptom sztuki "Supla" przysłowie:
Nie pamięta wół jak cielęciem był.
Robicie dobrą robotę, ale miejcie więcej wyrozumiałości dla nas amatorów.
Zauważyłem, że sporo tych osób udziela się w pomocy forumowiczom w rozwiązywaniu problemów m.in. przy wgrywaniu firmware i późniejszej konfiguracji. Tracą oni na to czas, zamiast przeznaczyć go na dalsze rozwijanie nietuzinkowego oprogramowania jakim jest SUPLA.
W związku z powyższym, aby wesprzeć osoby stale odpowiadające na te same tylko w inny sposób postawione pytania forumowiczów, chciałbym w jakiś sposób podzielić się swoimi uwagami wyciągniętymi w trakcie procesu flashowania i konfiguracji oprogramowania.
W najbliższym czasie stworzę coś w rodzaju prostego poradnika dla "amatorów". Będą tu również wypisane typowe błędy i ich rozwiązywanie.
Dziękuję za pomoc!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.