Czujnik temperatury w "ładnej" obudowie
-
Adamo28
Czołem. Może nie jest "ładnie" ale kamufluje się nieźle
Z boku wywiercona dziurka na diode led wbudowaną w esp-12 i zaklejona przezroczystym klejem na gorąco, od góry drugi otwór do przycisku config. Całość zasilana przetwornicą. Dużym plusem jest mobilność 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Koledzy,QLQ wrote: Sat Oct 23, 2021 5:38 pmJesteś geniuszem!! Że wcześniej na to nikt nie wpadł. Sam mam przetwornice na płytkach inCan z 1117 na 3.3v.uchnast.michal wrote: Sat Oct 23, 2021 4:06 pmTeż używam tego rozwiązania. Tanie i łatwe w konfiguracji. Używam prawie 2 lata i bez większych problemów. Planuję w puszcze wrzucić HLK-PM03 i cienkimi przewodami wyjść do xiaomi, wymiana baterii bywa uciążliwa, ciężko obudowę się otwiera by nie odkleić modułu od ściany razem z farbąQLQ wrote: Fri Oct 22, 2021 5:04 pm Supla Virtual Dev - do tego oryginalne Xiaomi bluetooth. Projekt opisany przez @Robert Błaszczak
.
20211022_190301.jpg
.
Lekura tu: https://www.blaszczak.pl/tag/xiaomi-mijia-lywsd03mmc/![]()
Baterie faktycznie wymieniam raz na 3 czy 4 miesiące. Ale ostatnio była jakaś partia co podziałały może 3 tyg.
Szukałem jeszcze innego sposobu by ograniczyć zużycie energii. W zasadzie nie potrzebowałem by odczyt temperatury był na bieżąco - wystarczyło mi by odświeżał co 10 minut.
Poszukałem w dostępnych parametrach i ... był -c, który oznaczał ile ma być pomiarów a następnie rozłączenie.
W efekcie w crontab dałem:
Code: Select all
*/10 * * * * /usr/bin/python3 /home/pi/supla-mi-th/LYWSD03MMC.py --device A4:C1:38:xx:xx:xx --battery --round --debounce --name th4 -c 1 --callback save.sh
Co uzyskałem?! Po 3 miesiącach procent baterii utrzymuje się na 84%. Spadł po wymianie baterii do tego poziomu po 2 dniach i tak się utrzymuje od 3 miesięcy!!!!
Pojawił się jeden minus - wysycenie procka na 100%. Po użyciu htop miałem 100% i malino ledwo odpowiadała.
Dodałem skrypt podany w wątku https://github.com/IanHarvey/bluepy/issues/430 i jest ok.
Code: Select all
#!/bin/bash
for PID in $(ps -ef | egrep "(/bin/sh -c /home/pi/supla-mi-tx/LYWSD03MMC.py)|(bluepy-helper)" | grep -v grep | awk {'print $2'}); do
RUNTIMESEC=$(ps -o etimes= -p "$PID")
if [ "$RUNTIMESEC" -gt "300" ]; then kill -9 $PID; fi
done
exit 0Przetestujcie czy u Was jest podobnie;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.