Czujnik temperatury w "ładnej" obudowie

Adamo28

Czołem. Może nie jest "ładnie" ale kamufluje się nieźle :lol: Z boku wywiercona dziurka na diode led wbudowaną w esp-12 i zaklejona przezroczystym klejem na gorąco, od góry drugi otwór do przycisku config. Całość zasilana przetwornicą. Dużym plusem jest mobilność :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

QLQ wrote: Sat Oct 23, 2021 5:38 pm
uchnast.michal wrote: Sat Oct 23, 2021 4:06 pm
QLQ wrote: Fri Oct 22, 2021 5:04 pm Supla Virtual Dev - do tego oryginalne Xiaomi bluetooth. Projekt opisany przez @Robert Błaszczak
.
20211022_190301.jpg
.
Lekura tu: https://www.blaszczak.pl/tag/xiaomi-mijia-lywsd03mmc/
Też używam tego rozwiązania. Tanie i łatwe w konfiguracji. Używam prawie 2 lata i bez większych problemów. Planuję w puszcze wrzucić HLK-PM03 i cienkimi przewodami wyjść do xiaomi, wymiana baterii bywa uciążliwa, ciężko obudowę się otwiera by nie odkleić modułu od ściany razem z farbą :)
Jesteś geniuszem!! Że wcześniej na to nikt nie wpadł. Sam mam przetwornice na płytkach inCan z 1117 na 3.3v.
Baterie faktycznie wymieniam raz na 3 czy 4 miesiące. Ale ostatnio była jakaś partia co podziałały może 3 tyg.
Koledzy,
Szukałem jeszcze innego sposobu by ograniczyć zużycie energii. W zasadzie nie potrzebowałem by odczyt temperatury był na bieżąco - wystarczyło mi by odświeżał co 10 minut.
Poszukałem w dostępnych parametrach i ... był -c, który oznaczał ile ma być pomiarów a następnie rozłączenie.
W efekcie w crontab dałem:

Code: Select all

*/10 * * * * /usr/bin/python3 /home/pi/supla-mi-th/LYWSD03MMC.py --device A4:C1:38:xx:xx:xx --battery --round --debounce --name th4 -c 1 --callback save.sh
(W łazienkach dałem 30 min.)
Co uzyskałem?! Po 3 miesiącach procent baterii utrzymuje się na 84%. Spadł po wymianie baterii do tego poziomu po 2 dniach i tak się utrzymuje od 3 miesięcy!!!! :D
Pojawił się jeden minus - wysycenie procka na 100%. Po użyciu htop miałem 100% i malino ledwo odpowiadała.
Dodałem skrypt podany w wątku https://github.com/IanHarvey/bluepy/issues/430 i jest ok.

Code: Select all

#!/bin/bash
for PID in $(ps -ef | egrep "(/bin/sh -c /home/pi/supla-mi-tx/LYWSD03MMC.py)|(bluepy-helper)" | grep -v grep | awk {'print $2'}); do
        RUNTIMESEC=$(ps -o etimes= -p "$PID")
        if [ "$RUNTIMESEC" -gt "300" ]; then kill -9 $PID; fi
done
exit 0
Wywołuję co 6 godzin.
Przetestujcie czy u Was jest podobnie;)
xiaomi.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”