Możesz wrzucic screena z wykresu "Zużycie wg faz" ? Porównamy z moimbodek256 wrote: Sun May 03, 2020 9:14 pm Jest dokładnie tak jak pisze bdkacz.
Różnica między wskazaniami licznika ZE a MEW od 14 lutego - pobór mew zawyża o 73 Kwh a oddana zawyża o 67 Kwh
Jest na 100 % prawidłowo podłączony.
ZAMEL MEW-01
-
bdkacz
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Nie jestem w stanie stwierdzić, czy masz dobrze podłączone. Proszę jedynie o dokładne sprawdzenie, czy faza zasilająca pokrywa się z obwodem na, którym jest dokonywany pomiar. Przy takich różnicach jak piszesz mamy dwa wyjścia. Albo uszkodzony monitor albo błędne podłączenie.bdkacz wrote: Sun May 03, 2020 10:42 pmPodłączone jet OK na 100 %. Tak duza roznica wynika zapewne z tego,ze 3/4 obciazenia mam na jednej faziepzygmunt wrote: Sun May 03, 2020 8:53 pm Mi to cały czas wyglada na błędne podłączenie. Za duże różnice. Przygotuje eksperymentalną wersje firmware-u dla MEW-a z dodatkowym licznikiem bilansu międzyfazowego i zobaczymy jakie będą wyniki.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
bdkacz
3x było sprawdzane to raz,dwa kolega wyżej ma to samo, więc wychodzi,że te liczniki to masowy szajs (skoro i on ma wadliwy i ja). Poczekamy na ten testowy softmiroph wrote: Mon May 04, 2020 4:02 amNie jestem w stanie stwierdzić, czy masz dobrze podłączone. Proszę jedynie o dokładne sprawdzenie, czy faza zasilająca pokrywa się z obwodem na, którym jest dokonywany pomiar. Przy takich różnicach jak piszesz mamy dwa wyjścia. Albo uszkodzony monitor albo błędne podłączenie.bdkacz wrote: Sun May 03, 2020 10:42 pmPodłączone jet OK na 100 %. Tak duza roznica wynika zapewne z tego,ze 3/4 obciazenia mam na jednej faziepzygmunt wrote: Sun May 03, 2020 8:53 pm Mi to cały czas wyglada na błędne podłączenie. Za duże różnice. Przygotuje eksperymentalną wersje firmware-u dla MEW-a z dodatkowym licznikiem bilansu międzyfazowego i zobaczymy jakie będą wyniki.
Ja uważam,że są możliwe różnice nawet większe niż 18% przy dobrym podlaczeniu - patrz zalaczony screen
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 137 times
- Been thanked: 137 times
W Excelu można sobie wydumać sytuację z 90% różnicą...
Nie można wymagać od MEW, który aktualnie liczy arytmetycznie, aby wyniki były zgodne z licznikiem liczącym wektorowo. To jest po prostu nie logiczne.
Natomiast różnica w produkcji i różnica w oddaniu do sieci powinna być taka sama i ich bilans jest tym co możemy zaoszczędzić na bilansowaniu wektorowym.
Także u bodek256 niepokojące są tylko te 6 kWh. Reszta wynika wprost z innego sposobu liczenia i traktowanie to jako błędu jest sporym nadużyciem
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Muszę Ci wierzyć na słowo, że podłączenie wykonywała i sprawdzała osoba z wiedzą elektryczną oraz uprawnieniami "SEP". Poczekajmy więc na firmware, który był obiecany. Ja ze swojej strony dołożę wszelkich starań, abyś był zadowolony jak reszta klientów. A rzucając w stronę urządzenia wypowiedzi typu "te liczniki to masowy szajs" nie mając 100% pewności - "poczekamy na ten testowy softbdkacz wrote: Mon May 04, 2020 5:33 am3x było sprawdzane to raz,dwa kolega wyżej ma to samo, więc wychodzi,że te liczniki to masowy szajs (skoro i on ma wadliwy i ja). Poczekamy na ten testowy softmiroph wrote: Mon May 04, 2020 4:02 amNie jestem w stanie stwierdzić, czy masz dobrze podłączone. Proszę jedynie o dokładne sprawdzenie, czy faza zasilająca pokrywa się z obwodem na, którym jest dokonywany pomiar. Przy takich różnicach jak piszesz mamy dwa wyjścia. Albo uszkodzony monitor albo błędne podłączenie.bdkacz wrote: Sun May 03, 2020 10:42 pm
Podłączone jet OK na 100 %. Tak duza roznica wynika zapewne z tego,ze 3/4 obciazenia mam na jednej faziePoza tym gdyby to byla roznica rzedu 2% to ludzie by o to nie bili piany i nie domagali sie wpisania sposobu wektorowego w ustawę
Będzie soft zobaczymy kto ma rację
Ja uważam,że są możliwe różnice nawet większe niż 18% przy dobrym podlaczeniu - patrz zalaczony screen
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
bodek256
Może nie szajs, ale urządzenie, które nie mając bilansowania wektorowego jest urządzeniem zbędnym chcąc wiedzieć jak będzie wyglądać rozliczenie z ZE.
Czekamy na soft.
Czekamy na soft.
-
bdkacz
No sorry bardzo,ale jeżeli i ja i kolega mamy dobrze połączone,a jedyną alternatywą dla złego połączenia wg Ciebie jest usterka no to wychodzi,że trochę dużo tych wadliwych sztuk jestmiroph wrote: Mon May 04, 2020 7:22 am
Muszę Ci wierzyć na słowo, że podłączenie wykonywała i sprawdzała osoba z wiedzą elektryczną oraz uprawnieniami "SEP". Poczekajmy więc na firmware, który był obiecany. Ja ze swojej strony dołożę wszelkich starań, abyś był zadowolony jak reszta klientów. A rzucając w stronę urządzenia wypowiedzi typu "te liczniki to masowy szajs" nie mając 100% pewności - "poczekamy na ten testowy soft" jest nie na miejscu.
Ps. u mnie podłączała osoba,która na codzień pracuje w ZE,więc aktualne uprawnienia musi mieć
-
bodek256
U mnie też nie ma mowy o błędnym podłączeniu.
-
bdkacz
To u mnie jest prawie identycznie w skali miesiaca pobranie roznica 44,43 kWh, oddanie roznica 43,74 kWh, ale 1,55% to mozna zwalic na dokladnosc urzadzeniaklew wrote: Mon May 04, 2020 6:18 am Natomiast różnica w produkcji i różnica w oddaniu do sieci powinna być taka sama i ich bilans jest tym co możemy zaoszczędzić na bilansowaniu wektorowym.
Last edited by bdkacz on Mon May 04, 2020 11:56 am, edited 2 times in total.