ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mROW-02 :)

kris.sg
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Wczoraj dotarł do mnie mROW , podłączyłem go do swojej instancji (najnowsza wersja ) i narazie wszystko ok.
Mam soft 2.8.12 i nieaktualizowałem go narazie. Przerwy w zasilaniu nie powodują utraty historii, czy sprawdzić coś jeszcze ?
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
kris.sg
Has thanked: 1 time

Aktualizacja.
Przed chwilą miałem utratę zasilania mROW-a, po powrocie historia wyczyszczona.
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

klew wrote: Tue Jul 27, 2021 10:32 pm Do tych, którzy wcześniej doświadczali resetu mini co 5 min, a teraz doświadczają resetu połączenia z serwerem co 5 min, mam prośbę :)
Spróbujcie mini podłączyć pod inną sieć (np. hotspot z telefonu).
Sprawdzę wieczorem i dam znać.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
Lucas

klew wrote: Tue Jul 27, 2021 10:32 pm Do tych, którzy wcześniej doświadczali resetu mini co 5 min, a teraz doświadczają resetu połączenia z serwerem co 5 min, mam prośbę :)

Spróbujcie mini podłączyć pod inną sieć (np. hotspot z telefonu).
Mój 2.8.14 na hotspocie z telefonu nie resetuje się i nie rozłącza. Sprawdziłem na szybko. Miałem czas pracy i połączenie ponad 7 minut. Dłużej nie sprawdzałem, bo akurat wychodziłem z domu. Dłuższe testy zrobię wieczorem. Po podłączeniu z powrotem pod Mikrotika czas pracy i połączenie maksymalnie 5 minut z hakiem.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Lucas wrote: Wed Jul 28, 2021 9:46 am Mój 2.8.14 na hotspocie z telefonu nie resetuje się i nie rozłącza. Sprawdziłem na szybko. Miałem czas pracy i połączenie ponad 7 minut. Dłużej nie sprawdzałem, bo akurat wychodziłem z domu. Dłuższe testy zrobię wieczorem. Po podłączeniu z powrotem pod Mikrotika czas pracy i połączenie maksymalnie 5 minut z hakiem.
Dzięki. Więc na chwilę obecną drążymy temat pod kątem problemów z siecią/routerem/AP. Jak będziesz testował to sprawdź:
1. Czy pula adresów serwera DHCP się nie wyczerpała?
2. Spróbuj przydzielić stały adres IP na serwerze DHCP
3. Ile urządzeń jest podłączonych do jednego AP WiFi? Jeśli AP na to pozwala, to spróbuj wydzielić osobną sieć WiFi dla mini. Jeśli nie pozwala, to zmień na chwilę nazwę sieci WiFi tak, aby wyrzuciło wszystkie inne urządzenia, i podłącz tam tylko mini.

Punkt 1 i 2 wykluczy/potwierdzi problem po stronie DHCP.
Punkt 3 wykluczy/potwierdzi problem ze zbyt dużą ilością urządzeń WiFi na jeden AP.

U siebie w domu miałem problem z AP, który w okolicy 30 podłączonych urządzeń zaczynał świrować, mimo tego, że w puli DHCP było jeszcze sporo wolnych adresów.
Router ma też ograniczenia na ilość nawiązanych i utrzymywanych połączeń.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Goral64
Has thanked: 2 times

klew wrote: Wed Jul 28, 2021 10:04 am Dzięki. Więc na chwilę obecną drążymy temat pod kątem problemów z siecią/routerem/AP. Jak będziesz testował to sprawdź:
1. Czy pula adresów serwera DHCP się nie wyczerpała?
2. Spróbuj przydzielić stały adres IP na serwerze DHCP
3. Ile urządzeń jest podłączonych do jednego AP WiFi? Jeśli AP na to pozwala, to spróbuj wydzielić osobną sieć WiFi dla mini. Jeśli nie pozwala, to zmień na chwilę nazwę sieci WiFi tak, aby wyrzuciło wszystkie inne urządzenia, i podłącz tam tylko mini.

Punkt 1 i 2 wykluczy/potwierdzi problem po stronie DHCP.
Punkt 3 wykluczy/potwierdzi problem ze zbyt dużą ilością urządzeń WiFi na jeden AP.

U siebie w domu miałem problem z AP, który w okolicy 30 podłączonych urządzeń zaczynał świrować, mimo tego, że w puli DHCP było jeszcze sporo wolnych adresów.
Router ma też ograniczenia na ilość nawiązanych i utrzymywanych połączeń.
To może być trop. U mnie wszystko działa, ale:
1. Nie.
2. Zawsze przydzielam zaraz po pierwszym połączeniu z siecią.
3. Mam Unifi i tutaj nie ma problemu z liczbą podpiętych urządzeń.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Duch__
Been thanked: 6 times

Ja mam 28 urządzeń w sieci WIFI non stop spiętych z moim routerem RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN. Adresy przypisywane przez DHCP. Żadnych restartów.

W kwestii wifi jest jeden szkopuł. Często bywa tak że urządzenie o najsłabszym zasięgu najbardziej zajmuje czas dla routera na retransmisje utraconych pakietów. Na próbę sugeruje wyłączyć chwilowo urządzenia z najgorszym zasięgiem i wtedy zobaczyć jak się mROW zachowuje.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Duch__ wrote: Wed Jul 28, 2021 10:15 am Ja mam 28 urządzeń w sieci WIFI non stop spiętych z moim routerem RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN. Adresy przypisywane przez DHCP. Żadnych restartów.

W kwestii wifi jest jeden szkopuł. Często bywa tak że urządzenie o najsłabszym zasięgu najbardziej zajmuje czas dla routera na retransmisje utraconych pakietów. Na próbę sugeruje wyłączyć chwilowo urządzenia z najgorszym zasięgiem i wtedy zobaczyć jak się mROW zachowuje.
Na moim routerze Huaweia problem zaczął się w okolicy 30 urządzeń, ale to nie jest nawet pół-profesjonalny sprzęt ;) (dostałem od dostawcy sieci)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Aktualizacja do 2.8.17 będzie dostępna do 2h.
Tam gdzie nie uda się odzyskać ustawień zapisanych podczas kalibracji, zostaną zastosowane wartości uśrednione.
Jeśli precyzja pomiaru nie będzie satysfakcjonująca, @miroph wymieni takie egzemplarze na nowe.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
PuteR

U mnie rozłączanie nie występuje mROW stabilnie trzyma się sieci. W sieci mam około 30 urządzeń większość to te działające z supla i mają one wydzielona sieć. AP który za to odpowiada to ubiquity uap-ac-lr.

Return to “ZAMEL mROW-02”